Η σωστή διατροφή δεν είναι σε καμία περίπτωση μια πολύπλοκη επιστημονική εξίσωση, η οποία για να λυθεί χρειάζεται κόπο και… ιδρώτα. Αρκετές φορές, μέσα από απλές και μικρές αλλαγές στο τραπέζι και στον τρόπο ζωής μας (άσκηση, αθλητισμός κτλ.), μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
Σε καμία περίπτωση οι παρακάτω συμβουλές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το διατροφικό πλάνο ενός διαιτολόγου, όμως επαρκούν αν θέλετε να κάνετε μια σωστή και «δυναμική» αρχή προς την κατεύθυνση της υγιεινής και σωστής διατροφής.
- Όχι άλλο τηγάνι
- Ναι, στο ελαιόλαδοΜπορεί να είναι θερμιδοφόρο, όμως το λίπος του είναι «καλό» και
υψηλότερης θρεπτικής αξίας από εκείνο των «κακών» λιπαρών όπως είναι τα
κορεσμένα (βούτυρο, μαργαρίνη). Αποφύγετε λοιπόν την χρήση τους στο
μαγείρεμα και δοκιμάστε αντί αυτών, να βάλετε ελαιόλαδο. Απεριόριστα;
Όχι ακριβώς. Μια με δύο κουταλιές της σούπας είναι μια καλή ποσότητα, αν
αναλογιστούμε ότι μια κουταλιά της σούπας αποδίδει περί τις 130
θερμίδες.
- Αναψυκτικά με μέτρο
- Αφαιρέστε το λίποςΌχι, δεν εννοούμε να κάνετε λιποαναρρόφηση, αλλά να προσπαθήσετε να
αφαιρείτε το ορατό λίπος ή/και την πέτσα από το κρέας πριν το
μαγειρέψετε. Γενικά, το μοσχάρι έχει λιγότερο λίπος από το χοιρινό, αν
και στο χοιρινό είναι αρκετά εύκολο να το αφαιρέσετε καθώς είναι
διαχωρισμένο. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε μπόλικες θερμίδες από το
γεύμα σας.
- Προσοχή στις σάλτσες
- Περιορίστε το αλάτι
- Αναθεωρήστε τους… υδατάνθρακεςΌπως και με τα λίπη, έτσι και στους υδατάνθρακες υπάρχουν οι «καλοί»
και οι «κακοί». Οι «κακοί» είναι συνήθως όσοι έχουν υποστεί κάποιου
είδους επεξεργασία (π.χ. λευκή ζάχαρη, λευκό ρύζι ή ψωμί κτλ.), ενώ
«καλοί» είναι εκείνοι οι οποίοι είναι ακατέργαστοι, έχουν μεγαλύτερη
περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (άρα σας «χορταίνουν» πιο εύκολα) και δεν
αυξάνουν τόσο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Βάλτε λοιπόν στις
συνταγές σας λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες
και προσθέστε στις σαλάτες σας όσπρια και ολικής άλεσης δημητριακά, όπως
το καστανό ρύζι, η κινόα και το πληγούρι (κους κους).
- Γλυκά, γλυκά, γλυκιά μου