Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το λόγο ότι ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, έκανε αποδεκτή την γνωστή τροπολογία που ο ίδιος ο Βουλευτής έχει καταθέσει στο συζητούμενο Νομοσχέδιο και την οποία έχουν προσυπογράψει άλλοι 25 συνάδελφοί του
.
Η τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ (Δευτέρα 27/01/2014), λύνει το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, η οποία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο.
Επίσης ο Βουλευτής, χαρακτήρισε ως πολύ θετική τη δήλωση του Υπουργού, ότι θα επανεξετάσει το Νομοθετικό πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, υπό το πρίσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καρασμάνης, έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση Νόμου με 22 άρθρα, για τη ριζική αλλαγή του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ.
Παρατίθεται το απόσπασμα των επίσημων πρακτικών της Βουλής, με την ομιλία του Γιώργου Καρασμάνη:
«… Έρχομαι στο νομοσχέδιο, που είναι το πρώτο αγροτικό νομοσχέδιο και το οποίο πράγματι επιλύει σημαντικά θέματα. Πιστεύω -όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε- ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει συνέχεια με νέες αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα είναι η ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, ο καθοριστικός παράγοντας της έρευνας στον πρωτογενή τομέα και άλλα πολλά.
Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στην τροπολογία που κατέθεσα και την οποία συνυπογράφουν άλλοι είκοσι πέντε συνάδελφοί μου, εκφράζοντας την ικανοποίησή μου για την αποδοχή της από τον κύριο Υπουργό, διότι πραγματικά αυτή η τροπολογία δίνει μία βαθιά ανάσα στους χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σε ολόκληρη την χώρα, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες την περασμένη χρονιά και με βάση τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στερούνται αποζημιώσεων για τις απώλειες παραγωγής, του εισοδήματος. Βρίσκονται, δηλαδή,
στα όρια της απόγνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Με την τροπολογία αυτή επιλύεται ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και πολλούς μήνες τους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές. Παράλληλα θα έλεγα πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην αναζήτηση πρόσφορων λύσεων για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής μας παραγωγής και της εν γένει λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν στην ανάγκη επανεκτίμησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.
Με χαρά, ομολογώ, άκουσα τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο υπό το πρίσμα των αλλαγών που επιφέρει στον τομέα η εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ. Είναι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα ταμεία αλληλοβοήθειας για την ασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος έναντι των διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την κοινοτική συνδρομή στη στήριξη της ασφάλισης της συγκομιδής από απώλειες που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ασθένειες και προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς. Γίνεται σήμερα, λοιπόν, ένα πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα με αυτήν την τροπολογία η οποία υιοθετείται και πιστεύω ότι τα επόμενα βήματα θα είναι γρήγορα και ουσιαστικά.
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, οφείλω να σας πω ότι την απόφασή σας να αποδεχτείτε αυτήν την τροπολογία οι αγρότες την αναγνωρίζουν και σας την πιστώνουν θετικά. Όμως, σας παρακαλώ δρομολογήστε άμεσα τις διαδικασίες των αποζημιώσεων. Υπάρχουν αγροτικές οικογένειες που έχουν εξαντλήσει τα όρια ανοχής και αντοχής τους. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Αρκεί να σας πω ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πέρασαν δύσκολα. Δεν κατάλαβαν γιορτές και ακόμα υποφέρουν.
Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώνοντας θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας
παραγωγός ο οποίος το 2012 είχε συγκομιδή ροδάκινων εκατόν είκοσι τόνους, το 2013 μόλις μετά βίας συγκόμισε δεκαεπτά τόνους. Και σαν αυτόν υπάρχουν πάρα πολλοί και όλοι αυτοί περιμένουν να πάρουν αποζημιώσεις για να επιβιώσουν».