Το μεγάλο ζήτημα της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα δε, η από εφέτος υποχρέωση των αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, προκάλεσε την παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στη Βουλή.
Στην Ολομέλεια και κατά τη συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως τραγελαφική,
δεδομένου ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ είχε περισσότερο από ένα χρόνο για την προετοιμασία ορθής εφαρμογής της απόφασης για τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, αδράνησε και το θυμήθηκε τώρα, δηλαδή την… επόμενη της εφαρμογής!!
Συνέπεια αυτού είναι, είπε ο Γιώργος Καρασμάνης, οι αγρότες να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από άτομα που το καθένα ¨λέγοντας το κοντό του και το μακρύ του¨, επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Με τεκμηριωμένα στοιχεία ο Βουλευτής απέδειξε ότι, όλα τα έξοδα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής – και όχι μόνον – αφαιρούνται στο σύνολό τους από το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα.
Επισυνάπτονται τα πρακτικά της Ολομέλειας με την παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη:
«…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης του πρώτου αγροτικού νομοσχεδίου θα ήθελα να αναφερθώ αρχικά σε ένα επίκαιρο θέμα, αυτό της φορολόγησης των αγροτών. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μία κατάσταση, τραγελαφική θα την ονόμαζα, σε ένα ζήτημα που θεωρητικά είναι τόσο απλό. Εντούτοις, δημιουργεί ένα κλίμα σύγχυσης και φόβου σε χιλιάδες αγρότες μας. Κι αυτό διότι η παραπληροφόρηση οδηγεί τους αγρότες σε κατάσταση αβεβαιότητας για το τι θα αντιμετωπίσουν αύριο με τη φορολόγησή τους.
Ο νόμος για την τήρηση και από τους αγρότες βιβλίων εσόδων-εξόδων ψηφίστηκε στα τέλη του 2012 και σαφώς όριζε ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου την 1/1/2014. Η μοναδική εκκρεμότητα που παρέμενε ήταν ο καθορισμός του ποσού πάνω από το οποίο οι αγρότες θα ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία. Κι αυτό καθορίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή είχα επισημάνει ότι ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος, για την τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων, πρέπει να γίνει με βάση τις επιστροφές Φ.Π.Α. του περασμένου έτους. Επίσης, είχα προσδιορίσει ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ και για όσους δεν έχουν επιστροφή ΦΠΑ, όπως οι κτηνοτρόφοι, ο προσδιορισμός να γίνεται με βάση το εισόδημα που θα αντιστοιχούσε στις επιστροφές ΦΠΑ της τάξης των 2.000 ευρώ. Σε αυτήν την πρότασή μου συνταυτίστηκε και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Θα ήθελα δε να προσθέσω ότι κάτι αντίστοιχο είχαν προτείνει προς την ηγεσία τους και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με τη διαφορά ότι είχαν προτείνει μικρότερο ποσό επιστροφής ΦΠΑ.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε μία άλλη κατάσταση, όπου ενώ η Πολιτεία είχε τη δυνατότητα εδώ και έναν χρόνο να προετοιμάσει την εύρυθμη εφαρμογή του
μέτρου, εμφανίζεται αδρανούσα και αφυπνίζεται μόλις μετά την έναρξη του τρέχοντος έτους, δίνοντας παρατάσεις έως ότου ξεκαθαρίσει η διαδικασία τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων. Η πρακτική αυτή ενσπείρει αμφιβολίες στους αγρότες. Παρέχει τη δυνατότητα σε ορισμένες πλευρές -είτε καλοπροαίρετα είτε όχι- να «κάνουν παιχνίδι», όπως λέει ο λαός μας, σε βάρος των ίδιων των αγροτών, αλλά και της εν γένει λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας.
Έτσι, αφήνεται να αιωρούνται διάφορες εικασίες, διάφορες παραλλαγές για το ίδιο θέμα. Ο καθένας λέει «το μακρύ του και το κοντό του», με συνέπεια ο αγρότης να μην ξέρει αυτή τη στιγμή τι του γίνεται. Το θέμα, όμως, είναι πάρα πολύ απλό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον αγροτικό μας κόσμο και τη φορολόγησή του είναι λυμένα από τις υφιστάμενες γενικές και ειδικές διατάξεις, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Αναλυτικότερα, όλα τα έξοδα, όλες οι δαπάνες που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, όπως πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, πληρωμές εργατών, εργόσημο, σπόρους, λιπάσματα, καύσιμα, φάρμακα, φυτοφάρμακα, λήψη υπηρεσιών από επιτηδευματίες, συσκευασίες αγροτικών προϊόντων, επισκευές μηχανημάτων, αγορά πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού -και όχι μόνο-, τοκοχρεωλυτική αποπληρωμή δανείων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, αποτελούν δαπάνες οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και μπορεί ο αγρότης στο τέλος να βγάλει και ζημία, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Παράδειγμα: Αν βαμβακοπαραγωγός των εκατό στρεμμάτων ή ροδακινοπαραγωγός των τριάντα στρωμάτων, τηρήσει βιβλία εσόδων και εξόδων -που θα τηρήσει- τα οφέλη είναι πολλαπλά από το προηγούμενο καθεστώς, το ειδικό καθεστώς -δεν έχω το χρόνο να το αναλύσω. Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος και εδώ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση πριν από τρεις μήνες, στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, επειδή για πρώτη φορά οι αγρότες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία, τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων, μπορούν για μία πενταετία, μετά από μία διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, να απαλλαγούν.
Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα με τους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν την παραγωγική διαδικασία και κινδυνεύουν να υποστούν μείωση στη σύνταξή τους. Αυτό, όμως, είναι θέμα του Υπουργείου Εργασίας και μπορεί άμεσα να λυθεί.
Πρέπει λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο να δώσει άμεσα τις αναγκαίες διευκρινήσεις, ώστε να πάψει αυτή η αναίτια αναταραχή που επικρατεί σήμερα…»