Σελίδες

About

20 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ‏


Τίτλος: «Ενημέρωση του πληθυσμού για τον Αιμορραγικό πυρετό EMBOLA».

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στα πλαίσια ενημέρωσης του πληθυσμού για τη νόσο του αιμορραγικού πυρετού embola επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Είναι μία πολύ σπάνια και θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη.
2. Η περίοδος επώασης (από την επαφή με τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2 έως 21 μέρες.
3. Η νόσος εμφανίζεται με απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού (πάνω από 38,6οC), μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κοιλιακού άλγους, εμετού, εξανθήματος, κόπωσης ή αιμορραγίας που δεν αποδίδεται σε άλλη αιτιολογία (αιμορραγική διάρροια, αιμορραγία στοματικού βλεννογόνου ή επιπεφυκότων ή αιματουρία κ.ά.).
4.Υψηλό κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό embola διατρέχουν όσοι:
-Έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, το βλεννογόνο, αίμα, εκκρίσεις, άλλα σωματικά υγρά ή ιστούς ατόμου που έχει διαγνωστεί ή είναι ύποπτο για αιμορραγικό πυρετό embola, ή έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με αίμα και άλλα σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου ή έρχονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέχρι και 8-10 εβδομάδες μετά την ανάρρωση από αιμορραγικό πυρετό.
-Έρχονται σε άμεση επαφή με σωρό ή σωματικά υγρά νεκρών ασθενών.
-Εκτίθενται λόγω επαγγέλματος κατά την περίθαλψη ατόμων που έχουν διαγνωστεί ή είναι ύποπτα, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
-Έρχονται σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα ή ιστούς τους σε χώρες που καταγράφονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού embola.
5.Οι χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα αιμορραγικού πυρετού embola είναι η ΓΟΥΙΝΕΑ, η ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, η ΛΙΒΕΡΙΑ και η ΝΙΓΗΡΙΑ. Η απλή παραμονή σε ενδημικές χώρες όταν δε συνοδεύεται από έκθεση σε ανθρώπινο κρούσμα ή σε άγριο ζώο, θεωρείται χαμηλού κινδύνου.
6. Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν κυρίως προς τις παραπάνω χώρες, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και:
-Να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας (συνίσταται χρήση μάσκας για οφθαλμική προστασία).
-Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ασθενών και εργαλείων και αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.
-Επίσκεψη το συντομότερο στο γιατρό αν εμφανιστούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά από την επιστροφή από χώρα που ενδημεί η νόσος αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο γιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι. Επικαιροποιημένες και εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τις επηρεαζόμενες περιοχές από την τρέχουσα επιδημία θα βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.who.int/crs/don/en/ και www.keelpno.gr. Ο προληπτικός έλεγχος σε ταξιδιώτες χωρίς συμπτώματα που επιστρέφουν από την Αφρική ή σε μετανάστες δεν ενδείκνυται.


Για τη Διεύθυνση
Μ. Ε. Π.
Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη
της Διεύθυνσης




ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ