Νέο γόνατο για πάντα (εφ όρου ζωής ), αποκτούν πλέον και στη χώρα μας, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική, για να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα που τους ταλαιπωρεί!
Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα νεα βιολογικά προθετικά υλικά που τοποθετούνται από τους ορθοπαιδικούς, τα οποία δεν φθείρονται και εγγυώνται στον ασθενή των 50 και 60 χρόνων ότι δεν θα χρειαστεί στο υπόλοιπο της ζωής του μια δεύτερη επέμβαση αντικατάστασης!
«Μέχρι σήμερα τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούσαμε στις ολικές αρθροπλαστικές είχαν διάρκεια ζωής 10 με 12 χρόνια , πράγμα που σήμαινε πως ο πενηντάχρονος ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση μετά την συμπλήρωση των 60χρόνων του» τονίζει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξειδικευμένος στις προηγμένες , ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων.
«Με τα νεα βιολογικά προθετικά υλικά, προσθέτει ο Δρ Αλευρογιάννης, ο ασθενής αποκτά νέο γόνατο εφ όρου ζωής και καλύτερης λειτουργικότητας».
Τα νέα βιολογικά υλικά, είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων μελετών σε εργαστήρια βιοτεχνολογίας ανεπτυγμένων τεχνολογικά χωρών του εξωτερικού.
Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης αυτών των επαναστατικών υλικών κυρίως σε νέους ασθενείς, γιατί αυτοί τα έχουν περισσότερο ανάγκη, παρουσιάστηκαν στο 16Ο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής Γόνατος, το οποίο πραγματοποιήθηκε 16 με 18 Οκτωβρίου στη Λυών της Γαλλίας.
"Η εξέλιξη αυτή δίνει νέο νόημα στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος , καθώς μέχρι σήμερα το ζητούμενο ήταν η διάρκεια ζωής των προσθετικών υλικών» αναφέρει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης.
Η φθορά των προσθετικών υλικών ήταν και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι ορθοπεδικοί σύστηναν στους ασθενείς των 50 και 60χρονων, λόγω αύξησης του μέσου όρου ζωής, να ζήσουν με τον …πόνο για μια δεκαπενταετία και μετά να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Σήμερα η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής και της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπεδικής προσφέρει στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος:
> Γόνατο κατά παραγγελία (εξατομικευμένη πρόθεση)
> Γόνατος εφ όρου ζωής (άφθαρτο βιολογικό υλικό)
> Μικρή τομή επέμβασης (ελάχιστη μη τραυματική τεχνική)
«Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας της πιο σύγχρονης τεχνικής αρθροπλαστικής γόνατος στον κόσμο» τονίζει ο Δρ Αλευρογιάννης και εξηγεί «Τομή μόλις πέντε εκατοστών, μόσχευμα που ταιριάζει απόλυτα στη μορφολογία των οστών του ασθενούς και υλικά που διαρκούν για μια ζωή».
ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Τα νέα βιολογικά προσθετικά υλικά είναι "ποτισμένα", με βιταμίνη Ε, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελούν μια καινούργια κλάση προθετικών υλικών επαφής στην αρθροπλαστική του γόνατος και υπερέχουν σε όλες τις συγκριτικές αναλύσεις σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Κι αυτό γιατί συνδυάζει πραγματική αντιοξειδωτική σταθερότητα, υψηλή μηχανική αντοχή και εξαιρετικά χαμηλή φθορά.
«Τα νέα δεδομένα στον τομέα της ορθοπαιδικής δίνουν την δυνατότητα στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό να αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή με ξεχωριστό τρόπο, καθώς μπορεί να του προσφέρει κατά παραγγελία, άφθαρτο γόνατο εφ όρου ζωής» καταλήγει ο Δρ Αλευρογιάννης.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος , καθώς είναι η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά από αρθρίτιδα σε ποσοστό 65%.
Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό είναι 1 άνδρας προς 3 γυναίκες. Μόνο στις ΗΠΑ, η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη 14η πιο συχνή αιτία νοσηλείας τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 4.5 εκ. Αμερικανοί (4.7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 50 χρόνων), έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε τουλάχιστον μία αρθροπλαστική στο γόνατο.
Πάνω από 650.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2010. Το 42,0% των ασθενών ήταν ηλικίας 45-64 , ενώ το 53.5% ήταν 65-84 χρόνων.
Στην Ελλάδα το 2012, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε στις 12.000 και το 82,4% των ασθενών ήταν 70-85 χρόνων.
Η παχυσαρκία και η αύξηση ηλικίας του μέσου όρου συνταξιοδότησης ζωής φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.
Επίσης πρόβλημα αρθροπλαστικής εμφανίζουν βετεράνοι αθλητές ( της άρσης βαρών, άλτες κ.τ.λ) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με ιστορικό επανειλημμένων τραυματισμών, άνθρωποι που κάνουν σκληρές χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, αγρότες κτλ). Ακόμη ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και κυρίως ρευματοειδή αρθρίτιδα σε νεανικές ηλικίες.
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης μετεγχειρητικής κινητοποίησης.
www.dralevrogiannis.gr. τηλ.2107786868 κιν 6944998694