Στο 2ο εξάμηνο θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος...
με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Ωστόσο, βάση αυτής της κλίμακας θα φορολογηθούν, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, τα εισοδήματα και του 2015, δηλαδή τα φετινά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με απολαβές από 9000 έως 12.000 ευρώ είτε θα δουν καθαρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα κλίμακα (δεδομένου ότι ο φόρος στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους παρακρατείται μέσω του μισθού) είτε θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα να πάρουν μια μεγάλη επιστροφή φόρου με το εκκαθαριστικό του 2016.
Ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, θα γλιτώσουν πολλά χρήματα και αυτό θα φανεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.
Από τη στιγμή που η κυρία Βαλαβάνη μίλησε για ενιαία φορολογική κλίμακα, αυτομάτως προκύπτει ότι η αυτοτελής φορολόγηση που ισχύει σήμερα θα καταργηθεί. Με την νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, προγραμματίζεται να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται Έτσι, θα καταργηθεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα και το οποίο προβλέπει διαφορετικό τρόπο φορολόγησης ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Τι ισχύει σήμερα;
Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, φορολογούνται σήμερα με βάση την κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστές 22%, 32% και 42%. Αφορολόγητο δεν υπάρχει αλλά προβλέπεται φορολογική έκπτωση η οποία πρακτικά μηδενίζει το βάρος για όσους έχουν εισοδήματα έως 9.500 ευρώ.
Εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Αν το εισόδημα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ, τότε προβλέπεται φορολογικός συντελεστή 33%
Εισοδήματα από ενοίκια, φορολογούνται και αυτά αυτοτελώς με συντελεστή 11% για ποσά έως 12.000 ευρώ ή 33% για ποσά από αυτό το όριο και πάνω.
Εισοδήματα από τόκους, φορολογούνται στην «πηγή» με συντελεστή 15%, φόρος ο οποίος παρακρατείται απευθείας από την τράπεζα.
Εισοδήματα από μερίσματα φορολογούνται και αυτά αυτοτελώς με συντελεστή 10% ενώ ο φόρος παρακρατείται από την επιχείρηση.
Ο… κατακερματισμός του εισοδήματος που ίσχυσε το 2014, οδήγησε στο φαινόμενο φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα να πληρώνουν εντελώς διαφορετικό φόρο. Χαρακτηριστικά τα ακόλουθα παραδείγματα:
Μισθωτός με ατομικό εισόδημα 35.000 από μισθωτές υπηρεσίες, επιβαρύνθηκε το 2014 με φόρο 8000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 23.000 ευρώ από μισθούς και 12.000 ευρώ από ενοίκια, επιβαρύνθηκε με συνολικό φόρο 4360 δηλαδή 3640 ευρώ λιγότερα. Αυτό συνέβη διότι με βάση την κλίμακα πλήρωσε για τον μισθό 3.160 ευρώ ενώ για το εισόδημα από τα ενοίκια μόλις 1320 ευρώ.
Ελεύθερος επαγγελματίας με απολαβές 45.000 ευρώ από τη δουλειά του και 5000 ευρώ από ενοίκια, πλήρωσε το 2014 φόρο 12250 ευρώ (550 ευρώ για το ενοίκιο και και τα 11700 ευρώ για το ελεύθερο επάγγελμα). Αντίθετα, μισθωτός με συνολικές απολαβές 50.000 ευρώ μόνο από τη δουλειά του, υπέστη φόρο 14.300 ευρώ.
Η ενιαία φορολογική κλίμακα την οποία προωθεί η νέα κυβέρνηση αποκαθιστά την αδικία άνθρωποι με ίδιο εισόδημα να πληρώνουν διαφορετικό φόρο ενώ μετατοπίζει φορολογικά βάρη από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στα υψηλότερα.
Πρακτικά, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα θα ωφεληθούν (περισσότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και λιγότερο οι μισθωτοί) ενώ οι λιγότεροι με τα υψηλά εισοδήματα θα πληρώσουν περισσότερα. Το ποιοι θα χαρακτηριστούν ως έχοντες υψηλά εισοδήματα, θα προκύψει μόνο από την τελική μορφή της φορολογικής κλίμακας. Σε κάθε περίπτωση, οι ακόλουθες επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες:
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με συνολικές ετήσιες απολαβές έως και 9000 ευρώ τον χρόνο δεν πρόκειται να δουν καμία διαφορά στο εισόδημά τους καθώς ακόμη και σήμερα απαλλάσσονται του φόρου λόγω της φορολογικής έκπτωσης που προβλέπεται.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με απολαβές από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα δουν όφελος το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 540 ευρώ ετησίως.
Ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και με ελάχιστο εισόδημα της τάξεως των 4000-5000 ευρώ θα δουν πολύ μεγάλη διαφορά. Δηλαδή, επαγγελματίες με απολαβές 9000 ευρώ θα γλιτώσουν 2340 ευρώ ενώ επαγγελματίες με εισοδήματα 12.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική επιβάρυνση να μηδενίζεται όταν πέρυσι πλήρωσαν συνολικά 3120 ευρώ.
Τα δημόσια έσοδα που θα χάσει το υπουργείο Οικονομικών από τις ελαφρύνσεις των ασθενέστερων θα επιδιώξει να τα αναπληρώσει φορολογώντας τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Από τη στιγμή που θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις για έχοντες υψηλά εισοδήματα ειδικά αν αυτά προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές.
Χαρακτηριστικό και πάλι το ακόλουθο παράδειγμα. Μεγαλογιατρός ή μεγαλοδικηγόρος, εξασφαλίζει από το επάγγελμά του σε ετήσια βάση εισόδημα 100.000 ευρώ. Επιπλέον εισπράττει και ένα ενοίκιο το οποίο ανέρχεται στα 1000 ευρώ μηνιαίως ή στα 12.000 ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό το εισόδημα (από τα ενοίκια), ο επαγγελματίας επιβαρύνεται με φόρο 1320 ευρώ τον χρόνο με βάση το ισχύον καθεστώς. Με το νέο καθεστώς, ο φόρος –πάντοτε για το συγκεκριμένο εισόδημα- μπορεί να εκτοξευτεί σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και των 5.400 ευρώ ανάλογα με το που θα «κλειδώσει» ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας.