Σελίδες

About

18 Μαρτίου 2015

Ο TOΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ‏


Τοπικός τύπος. Τεχνολογία και αγορές. Ο επαρχιακός τύπος στην εποχή του Διαδικτύου, προκλήσεις και νέες προοπτικές
Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η ομιλία του συμπατριώτη μας κ.Περικλή Πολίτη, Αναπληρωτή καθηγητήτου Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Α.Π.Θ.στην 9η εκδήλωση της 19ης περιόδου 2014-2015 του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών που έγινε στον φιλόξενο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου Γιαννιτσών την Δευτέρα 16-3-2015.

Η ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» επιλέγει με ιδιαίτερη ευθύνη και προσοχή, άριστους εισηγητές, ικανούς επιστήμονες, λόγιους δάσκαλους και βαθείς γνώστες των θεμάτων και των προβλημάτων, που απασχολούν την κοινή γνώμη κ.ά. Τέτοιο ήταν και το θέμα που αναπτύχθηκε διεξοδικά και ενδελεχώς:"Τοπικός τύπος. Τεχνολογία και αγορές. Ο επαρχιακός τύπος στην εποχή του Διαδικτύου, προκλήσεις και νέες προοπτικές".»
Στην ιεραχιά της έντυπης δημοσιογραφίας ο τοπικός(επαρχιακός) τύπος έχει αντιμετωπισθεί και αντιμετωπίζεται απ'αυτούς που εργάζονται σε εφημερίδες και μέσα εθνικής εμβέλειας ,ως τύπος χαμηλού επιπέδου ή δευτεροκλασάτος τύπος. Ωστόσο ο επαρχιακός τύπος κατέχει μια ιδιαίτερη και σημαντική θέση στη δημοσιογραφική παραγωγή γιατί εφοδιάζει τις τοπικές κοινωνίες με ειδήσεις, ρεπορτάζ και πληροφορίες έτσι όπως κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί.
Θεωρείται ο καλύτερος ρεπόρτερ τοπικών ειδήσεων και παρουσιάζεται υψηλός βαθμός προσήλωσης αναγνωστικού κοινού, είναι όμως αντιμέτωπος με τον δικτυακό ανταγωνισμό και την κρίση που υπάρχει στην αγορά γενικά.

Οι δωρεάν εφημερίδες και οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν αναδυθεί ως αυξανόμενη απειλή για τις τοπικές εφημερίδες, ειδικά στη σημερινή εποχή της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης.
Στην διαδικτυακή δημοσιογραφία παρουσιάζεται απουσία προγραμματισμού και γεωγραφικών περιορισμών. Ούτε οι πηγές ούτε τα ακροατήρια εξαρτώνται πλέον τεχνικά από δημοσιογράφους-διαμεσολαβητές. Όποιος έχει να διηγηθεί μια ιστορία μπορεί να προμηθεύσει ειδήσεις χωρίς άλλο κόστος ή επιπλέον προσπάθεια, παρά του να είναι χρήστης του διαδικτύου.
Το διαδίκτυο είναι ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη κοινοτήτων που ορίζονται από κοινά συμφέροντα και όχι γεωγραφικά όρια και είναι ευκολότεροι οι άνθρωποι να εντάσονται σε διαφορετικές κοινότητες ομοίων ως προς την κοινωνική τάξη, το επάγγελμα, τις ασχολίες κ.λ.π. Εστιασμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε ακροατήρια που θα ήταν ασύμφορο να εξυπηρετηθούν από τον τύπο..

Το μέλλον του τοπικού τύπου θα είναι ευοίωνο, σύμφωνα και με την άποψη Άγγλου ειδικού,αν η τοπική εφημερίδα καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η τοπική τους κοινωνία είναι το σπίτι τους, ότι αναγνωρίζεται η αξία τους, ότι οι ζωές τους είναι σημαντικές. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να
αισθάνονται μέσα από την εφημερίδα ότι η τοπική τους κοινωνία είναι αξιοπρόσεκτη και επαινετή.
Η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι την Δευτέρα 23-3-2015 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συνδιοργανώνεται από την ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου μας, τον Εκπολιστικό Όμιλο Γιαννιτσών " Η ΠΕΛΛΑ" και την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ" . Θέμα της εκδήλωσης είναι: "Η Μακεδονία κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Επαναστατικά κινήματα των Μακεδόνων." Ομιλητής της, ο κ. ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ Ιωάννης Εκπαιδευτικός, Ιστορικός-Συγγραφέας.