Σελίδες

About

26 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Προβλέπεται σημαντική πτώση των βάσεων! Ποια μαθήματα αποτελούν βαρόμετρο;



Για δυνατούς λύτες ήταν τα θέματα που έπεσαν...
τη Δευτέρα 25 Μαΐου στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης - Με Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον συνεχίζονται οι Πανελλήνιες 2015.

Αναμένεται «σφαγή» υποψηφίων στις θετικές επιστήμες και στις πολυτεχνικές σχολές, μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, στα οποία εξετάστηκαν τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις Πανελλήνιες 2015.

Αισθητή πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές Θετικών Επιστημών και γενικότερα σε όσες σχολές έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς τα θέματα που έπεσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά δύσκολα.

Η δυσκολία των θεμάτων συγκρινόμενη με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ο πιο σημαντικός «τροχονόμος» της κίνησης των βάσεων.

Τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης κρίθηκαν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι όλα τα υπόλοιπα μαθήματα που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεων στις αντίστοιχες σχολές, σύμφωνα με Τα Νέα.

Κι αυτό γιατί τα Μαθηματικά της Θετικής Κατεύθυνσης είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το Επιστημονικό Πεδίο ΙΙ (Θετικές Επιστήμες).

Ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο μαθητής στο μάθημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του μαθήματος επί 1,3 και αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού αριθμού των μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για λιγότερους αριστούχους από πέρυσι στα περισσότερα από τα μαθήματα που εξετάστηκαν έως τώρα, τότε είναι πιθανό η πτώση των βάσεων να έχει ευρύτερη διάσταση.

Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) Γιάννης Τυρλής, τα θέματα που επελέγησαν φέτος ήταν ίσως τα δυσκολότερα από την καθιέρωση του παρόντος εξεταστικού συστήματος και θα παρατηρηθεί «σφαγή» υποψηφίων, με πάρα πολλούς να πέφτουν κάτω από τη βάση.

Ο Γιάννης Τυρλής εκτιμά ότι άριστα θα είναι φέτος το 15, το πολύ 16 - και αυτό θα το πιάσουν λίγοι πολύ καλά προετοιμασμένοι. «Οι βάσεις στις θετικές σχολές θα πέσουν, αλλά εκτιμώ ότι θα εμφανιστεί πτώση και στις οικονομικές, ενδεχομένως και τις ιατρικές σχολές» είπε.

Το αδίδακτο κείμενο αύξησε τις απαιτήσεις

Και οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν αρκετά στα Αρχαία Ελληνικά. Αν και τα θέματα στο διδαγμένο ήταν σαφή και κατανοητά, ωστόσο το αδίδακτο κείμενο από τον Θουκυδίδη ήταν απαιτητικό τόσο στο λόγο όσο και στο ύφος.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη 27 Μαΐου, με Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον.