Σελίδες

About

06 Αυγούστου 2015

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος για την ανύψωση της στάθμης και την προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ευρεία διαπεριφερειακή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, στο Αμύνταιο, με θέμα την ανύψωση της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Αντιπεριφερειαρχών Φλώρινας και Πέλλας κκ. Στέφανου Μπίρου και Θεόδωρου Θεοδωρίδη αντίστοιχα και του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνου Θεοδώρου, μετά από πρόσκληση που απεύθυναν προς τον Υπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές Φλώρινας κ. Κώστας Σέλτσας και Πέλλας κ. Ιωάννης Σιφάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, στελέχη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών υδάτων, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας κ. Νίκος Μούλας και εκπρόσωποι άλλων τοπικών και παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Βεγορίτιδας, καθώς και πολλοί αγρότες, ψαράδες και πολίτες.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το ιστορικό ανόδου της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας τους προηγούμενους μήνες προκαλώντας την ανησυχία των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, με την κατάληψη αγροτικών εκτάσεων που παραχωρήθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις σε ακτήμονες της περιοχής και την απειλή καταστροφής των εγκαταστάσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Αγίου Παντελεήμονα. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, η στάθμη της λίμνης ανέβηκε κατά 7 μέτρα μέσα σε λίγους μήνες και πλέον χρειάζεται να διαχειριστούμε τα νερά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε ότι η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί ευλογία για την περιοχή ενώ, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, επενδύθηκαν περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της. Ομοίως, οι αγρότες έχουν επενδύσει σε αγροτικές παραγωγές που παράγουν ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα και βασίζονται στο νερό της λίμνης το οποίο τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την παρουσία του που αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το θέμα και την περιοχή και παρουσίασε το ιστορικό των συναντήσεων, συσκέψεων και ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, τεκμηριώνοντας πλήρως τη λειτουργία των θηροφραγμάτων. Η λειτουργία έγινε αρχικά δοκιμαστικά και στη συνέχεια με Απόφαση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, με μέγιστη παροχή νερού το 1,5 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο, σε απόλυτο συντονισμό των υπηρεσιών και παρακολουθώντας συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης με την ιδιότητα του μηχανικού, «γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό να το κρατάμε ψηλά και να το διαχειριζόμαστε σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και την εξέλιξη των κλιματικών δεδομένων, με σύνεση και υπευθυνότητα». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η θέση μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτήν την κρίσιμη περίοδο της οικονομικής ύφεσης για την Ελλάδα και όλοι μας οφείλουμε να προστατέψουμε και να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό. Στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εκτός από την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας και την ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προβλέπουμε την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών και αλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα που μπορεί να εξασφαλίσει οικονομική και υγιεινή διατροφή για τους κατοίκους με ψάρια πλούσια σε πρωτεΐνες». Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε επίσης ότι το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και ο ίδιος του τόλμησε και ανέλαβε πρωτοβουλίες με
στόχο την υιοθέτηση λύσεων που πληρούν οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια και είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας καθώς, στο παρελθόν, η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβάσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας για τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων άλλων φορέων και πολιτών οι οποίες παρουσίασαν διαφορετικές όψεις της ανάγκης για ορθολογική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των νερών της λίμνης. Τονίστηκαν οι αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα έτη για την προστασία της λίμνης και η ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας, καθώς η υποβάθμιση της λίμνης επηρεάζει δυσμενώς τη βιωσιμότητα όλων των χρήσεων γης που αναπτύσσονται περιφερειακά. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι ο υδάτινος πλούτος και η ενέργεια και της περιοχής αποτελούν τα δύο στοιχεία στα οποία στηρίζεται η ζωή και η ανάπτυξη της περιοχής και η αποτελεσματική προστασία και αξιοποίησή τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα του Περιφερειακού σχεδιασμού. «Έχουμε κοινό πρόταγμα και συμμετέχουμε σ’ έναν κοινό αγώνα, …ζητώ συγνώμη αν έγιναν λάθη», ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά του. Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη των 4 λιμνών της περιοχής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος έκλεισε την συνάντηση συνοψίζοντας τις προτάσεις και το σκεπτικό που αναπτύχθηκε από τους παραβρισκόμενους. Έδωσε το στίγμα της πολιτικής του Υπουργείου τονίζοντας ότι η ρήση ανάπτυξη ή περιβάλλον αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα το οποίο ισοδυναμεί με κακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και «έριξαν τη χώρα στα βράχια». Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν με τη συμβολή των επιστημόνων και θα προωθηθούν λύσεις και δράσεις που ο άνθρωπος και το περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς να αποτελούν ξεχωριστά στοιχεία. Η επικαιροποίηση των μελετών, η εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου στο οποίο θα προβλέπεται η ανώτερη και κατώτερη στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας και η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων καθώς, επίσης, και η σύσταση Φορέα Διαχείρισης μετά από την παραλαβή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης είναι οι σημαντικότερες δράσεις που αναμένεται να προωθηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο κ. Τσιρώνης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους οργανωτές και περιηγήθηκε στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει τη δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης της Βεγορίτιδας στο πλαίσιο του Αειφόρου Σχεδιασμού.