Σελίδες

About

04 Νοεμβρίου 2015

Ηλεκτρονική Τεχνολογία, Ιστορία, εξελίξεις, κίνδυνοι, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών.




  Ηλεκτρονική Τεχνολογία, Ιστορία, εξελίξεις, κίνδυνοι.
Επίκαιρη και εξόχως ενδιαφέρουσα θεωρήθηκε από το ακροατήριο που παρακολούθησε  η εκδήλωση με την εξαιρετική ομιλία του Δημήτριου Παπακώστα, καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ  Θεσσαλονίκηςτην Δευτέρα 2/11/2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου στο Δημαρχείο Πέλλας.
     Το θέμα με τίτλο «Ηλεκτρονική Τεχνολογία. Ιστορία, εξελίξεις, κίνδυνοι» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της συνεργασίας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών  «Ο Φίλιππος» με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Πέλλας.

    Το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσ/νίκης είναι μετεξέλιξη της  ιδρυθείσας από το  έτος 1936 ιδιωτικής σχολής «Ευκλείδης», η οποία πέρασε από το στάδιο της Ανώτερης Σχολής Ηλεκτρονικών, μετονομάστηκε σε ΚΑΤΕΕ, αργότερα σε ΤΕΙ και βρήκε οριστική εγκατάσταση στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει επαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές, εξοπλισμένα εργαστήρια και άριστο εξειδικευμένο, μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.  
  Ηλεκτρονική είναι η επιστήμη που θέτει σε χρήση τον ηλεκτρισμό για μετρήσεις, έλεγχο, επικοινωνίες, υπολογιστές και παρόμοιες εφαρμογές, όπως τηλεοράσεις, ψυγεία κλπ.
    Ήδη από το 600 π.Χ. ο Θαλής ο Μιλήσιος στην Μικρά Ασία έτριψε κεχριμπάρι με ορυκτό μαγνητίτη και έλκυσε μικρά αντικείμενα, παράγοντας σπινθήρες. Στα 1600 ο Γουλιέλμος Γκίλμπερτ δημιούργησε την λέξη ηλεκτρικό από την ελλ. λέξη ήλεκτρον ή κεχριμπάρι.. Το 1800 ο Αλέξανδρος Βόλτα εφηύρε την ηλ. μπαταρία και έκτοτε το συνεχές ηλ. ρεύμα μετριέται σε Volt.Το 1820 ο Αμπέρ ανακάλυψε το εναλλασσόμενο ηλ. ρεύμα και το μέτρησε σε Αmpere. To 1827 oΓεώργιος Συμεών Ομ ανακάλυψε την ηλεκτρική αντίσταση και τη μέτρησε σε Ohm.Το 1831-39 ο Μιχαήλ Φαραντάυ θεμελίωσε την ηλεκτρονική, ανακάλυψε τον ηλεκτρομαγνητισμόκαι έθεσε τις βάσεις για τις γεννήτριες και τους μετασχηματιστές. Το 1861 ο Μάξγουελ θεμελιώνει τα μαθηματικά ηλεκτρικά κυκλώματα. Οι μεγάλες ανακαλύψεις που καθόρισαν τις τύχες της ανθρωπότητας ήταν: του Αλέξανδρου Γκράχαμ Μπελ που κατέθεσε την πατέντα για την πρώτη μορφή του τηλέφωνου το 1876, του Θωμά Έντισον που εφηύρε και αξιοποίησε επιχειρηματικά τον ηλεκτρικό λαμπτήρα το 1879, του Χένρυ Χέρτζ  το 1887 που δημιούργησε ηλεκτρονικά κύματα και έκτοτε η μέτρηση της συχνότητας γίνεται με Herz, to 1897 oΓουλιέλμος Μαρκόνι ανέδειξε την πρώτη μορφή του ραδιόφωνου και έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1909. Ο Σερβοαμερικανός Νικόλαος Τέσλα (1880-1943) ανέπτυξε διάφορες συσκευές και εργαλεία εναλλασσόμενου ρεύματος. Το δε όνομά του δόθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Το 1904 ανακαλύφθηκε από τον Τζέημς Ελεμικγκ η ηλεκτρονική λυχνία. Το 1907 ο Λη ντε Φόρεστπροώθησε την ηλεκτρονική τρίοδο λυχνία, διπολικό ντρανζίστορ, το 1927 ο Φίλο Φαμσγουορθ ανακάλυψε την ηλεκτρονική τηλεόραση, το 1946 εμφανίστηκε ο υπολογιστής με λυχνίες, το 1947 το διπολικό τρανζίστορ ελέγχει την ροή του ρεύματος κι ενισχύεται  έτσι το σήμα. Το 2014 κάθε δευτερόλεπτο παρήχθησαν 8 τρισεκατομμύρια τρανζίστορς! Το 1958 ο Ιάκωβος Κίλμπυ  προωθεί το ολοκληρωμένο  κύκλωμα ή τσιπάκι στα εργαστήρια.   Το 1965 ο ΓκόρντονΜουρ επισημαίνει ότι ο αριθμός των τρανζίστορς πάνω σε ένα τσιπάκι θα διπλασιάζεται κάθε 2 έτη.
 Το 1971 διαδίδονται οι μικροεπεξεργαστές και παράλληλα η ηλεκτρονική φεύγει από τα ερευνητικά εργαστήρια και μπαίνει στα σπίτια των ενδιαφερόμενων. Με τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά οι Heeger, MacDiarmidκαι ο Shirakawaεπιβραβεύονται με το βραβείο Νόμπελ του έτους 2000. Το 1975 κυκλοφορεί ο προσωπικός υπολογιστής, ως ερασιτεχνικό χόμπυ και έχει κόστος 400 δολάρια της εποχής. Το ξεκίνημα της Microsoftμε τονΜπιλ Γκέιτς και Πωλ Άλλενεξελίσσεται δυναμικά και αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, ενώ ο ιδρυτής της φιγουράρει για 22η φορά στην θέση του πλουσιότερου Αμερικανού.  Τα τελευταία χρόνια  ίδρυσε το ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα BillandMelindaGates,  που αναπτύσσει έντονη κοινωνική δράση.
    Σε πολύ σημαντικό πρόβλημα  εξελίσσεται το ζήτημα των ηλεκτρονικών σκουπιδιών: οι 42 εκατομμύρια τόνοι του 2011  προβλέπεται να αυξηθούν σε 94 εκατ. το έτος 2016. Το Διαδίκτυο ξεκίνησε την λειτουργία το 1960 με χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α.  ως σύνδεση μηχανών για ανταλλαγή πληροφοριών και σήμερα καλύπτει πάνω από 190 χώρες. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι ένα στοίχημα, αλλά και ένα τίμημα για την παροχή πληροφοριών. Το 1986  που κυκλοφόρησε ο φορητός υπολογιστής της ΙΒΜ, ζύγιζε 5,8 κιλά και είχε μονόχρωμη οθόνη. Στην εποχή μας οι κυρίαρχες εταιρείες στον τομέα της ηλεκτρονικής και πληροφορικής είναι: Apple, Microsoft, Google, Yahoo, Facebook.
Στον ευαίσθητο χώρο των παιδιών ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί  στο θέμα του εθισμού και της έκθεσής τους σε ανάρμοστο περιεχόμενο.  Θα πρέπει να μπουν όρια στον χρόνο και στην χρήση, εάν θέλουμε κοινωνικά και φιλικά παιδιά.
Οι Μελλοντικές εξελίξεις θα είναι εντυπωσιακές. Το λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων με τα ψυγεία να ελέγχουν το περιεχόμενό τους, οι λάμπες που αναβοσβήνουν,  όταν απαιτείται,  οι βρύσες με φίλτρα  τα οποία σταματούν αυτόματα και καταγράφουν την κατανάλωση του νερού κ.ά. . Ακόμη περισσότερες καινοτομίες θα έχουμε στον τομέα της υγείας, με την εμφύτευση συσκευής στο δέρμα, συσκευές που  θα ελέγχουν το σάκχαρο στον ασθενή,  τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης και καρδιακών ρυθμών. Παράλληλα δε η τρισδιάστατη εκτύπωση, η εξατομικευμένη μόδα,  οι σοκολατένιες προτομές, ζυμαρικά, πατατάκια, η τρισδιάστατη εκτύπωση στην υγεία,  τα ορθοπαιδικά εμφυτεύματα και  οι νάρθηκες. Ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργούν τα αυτόνομα οχήματα με τους αισθητήρες, ικανά να κινούνται,  όταν αλλάζουν οι συνθήκες κ.ά.
 Να σημειωθεί ότι ο θεσμός του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου εδώ και 20 συναπτά έτη έχει καθιερωθεί στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας της Πέλλας και ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει  θερμά,  αναγνωρίζοντας  παράλληλα  τον πολύπλευρο  και  ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό ρόλο του. Τα Γιαννιτσά αρκετά χρόνια τώρα, από τις ελάχιστες πόλεις της πατρίδας μας,  εξακολουθούν και στηρίζουν το Α.Λ.Π.προσδοκώντας να παραμείνουν στην πρωτοπορία των εξελίξεων και για άλλη μιαν φορά αξίζουν τα μέλη και οι υπεύθυνοι του τον έπαινο,  την επιδοκιμασία και την ενθάρρυνση  όλων μας.


  Λάζαρος Η. Κενανίδης   θεολόγος διδάκτ. Α.Π.Θ.
δντής 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος».

Η επόμενη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι την:

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΩΡΑ 19.30 ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ποιοτικά χαρακτηριστικά νερού. Στρατηγική επεξεργασίας»

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: κ. Μανασσής Μήτρακας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών του Α.Π.Θ.