Σελίδες

About

14 Ιανουαρίου 2016

Μπλόκα σε καίρια σημεία 20 Γενάρη έβγαλε η συνάντηση της Θεσσαλονίκης

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει το μήνυμα θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στις 28 του μήνα στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα κάθοδος στην Αθήνα.Σε τρεις φάσεις αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα σε φορολογία και ασφαλιστικό η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων που συσκέφθηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο συνεδριακό κέντρο "Νίκος Γερμανός", παρουσία εκπροσώπων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας και με σαφή την πρόθεση να υπάρξει ενωτικό πνεύμα.

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει το μήνυμα θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στις 28 του μήνα στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα κάθοδος στην Αθήνα.



Σύμφωνα με το πλάνο στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη βγαίνουν τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, σε συνοριακούς σταθμούς και λιμάνια, ακολουθεί νέο συλλαλητήριο στις 28 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στην Αθήνα, με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση.

Στις ομιλίες των αγροτών κυριάρχησε το ενωτικό πνεύμα ενώ η ατάκα της ημέρας ανήκει στον Χρήστο Σιδεροπουλο, ο οποίος αποκάλεσε "μάγκα των μπλόκων κάποτε" τον Τσίπρα, ο όποιος τώρα όμως "μένει μακριά από το λαό".

Σημειωτέον  ότι το συντονιστικό καλεσε τους αγρότες στο μεσοδιάστημα, (από τώρα ως τις 20 Ιανουαρίου), να βγουν στις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ τους.


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:
Η Θεσσαλονίκη δίνει τον τόνο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη κόαθορίζονται οι αποφάσεις για τη μορφή, με την οποία θα εκδηλωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπροστά στον καταιγισμό μέτρων που υφίστανται αυτό τον καιρό οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου και τα οποία αναμένεται ν σηκώσουν από τον καναπέ ακόμα και τους πιο διστακτικούς σε «θερμές» εκδηλώσεις αγρότες.

Με την «Πρωτοβουλία» της Πέλλας να έχει ήδη ανάψει τα «προζύμια» των συγκεντρώσεων (συμβολικές καταλήψεις γραφείων ΟΓΑ) και το στρατηγείο της ΠΑΣΥ να ετοιμάζει κάθοδο στις εθνικές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, τον τόνο της ευρύτερης εξέλιξης στο αγροτικό μέτωπο αναμένεται να δώσει η συνάντηση της Πέμπτης 14 του μήνα στην αίθουσα «Γερμανός» της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το προσκλητήριο αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης που έγινε πριν από καιρό στο Περιστέρι και προσπαθεί να ενώσει τις φωνές των αγροτών ή τουλάχιστον να εκφράσει από κοινού το Πανελλαδικό Συντονιστικό (νεολαίοι 2008) και το «κίνημα των προέδρων» (πρώην ΕΑΣ) που τον τελευταίο καιρό εντείνει τη δραστηριότητά του, με ορμητήριο τις δυνάμεις Σιδερόπουλου στον Πλατύκαμπο (Θεσσαλία).
Οι πληροφορίες θέλουν το σύνολο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αγροτών να αντιλαμβάνονται ότι μια μαζική κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να «αλλάξει η συνταγή» στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό τον καιρό η κυβέρνηση, όχι κατ’ ανάγκη με τις επιταγές των Βρυξελλών.
Όσο περνάει ο καιρός και με τον τρόπο που ξεδιπλώνονται τα φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα μέτρα σε βάρος των αγροτών, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μάλλον βάσει τακτικής, να μεταφέρει όλο το βάρος των εισπρακτικών αναζητήσεων στους αγρότες, ενδεχομένως και σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο ήσυχη αυτή τη φορά την υπαλληλική τάξη που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της εκλογικής της πελατείας. Κι αυτό, όχι γιατί η φοροδοτική ικανότητα των αγροτών είναι τέτοια που να μπορεί να σηκώσει τα νέα τεράστια βάρη, αλλά γιατί εκτιμάται ότι η έλλειψη οργάνωσης στις τάξεις τους δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η συνάντηση της Θεσσαλονίκης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι οι δυνάμεις που δείχνουν να συγκεντρώνονται σ’ αυτή είναι σε θέση να διαμορφώσουν μια άλλη κατάσταση σε ότι αφορά τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα, το δεύτερο που τίθεται είναι η μαζικότητα και η μαχητικότητα και το τελευταίο που μένει είναι η δυναμικότητα με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δηλαδή ο αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου.
Πάνω από 700 τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Περισσότερα από 700 τρακτέρ αγροτών έχουν βγει στις πλατείες των χωριών, έπειτα από το κάλεσμα Μπούτα για γενικό ξεσηκωμό κι ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη της Θεσσαλονίκης του πανελλήνιου συντονιστικού των αγροτών.

Τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες στις εξής περιοχές: Παλαμάς, Κοσκινάς, Κυψέλη, Φύλλο, Προάστιο, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Γεφύρια, Λεύκη, Μάρκο, Λεοντάρι, Αγ.Θεόδωροι, Μακρυχώρι, Αγ. Τριάδα, Καλογριαννά, Άμπελος, Ματαράγκα, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Αγ. Παρασκευή, Κρανιά, Καρδιτσομάγουλα, Ν. Ικόνιο, Μητρόπολη, Καππαδοκικό, Καλλιφώνι, Μαγούλα, Ερμήτσι, Γραμματικό, Καρποχώρι, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Ορφανά, Γοργοβίτες, Ιτέα, Ανάβρα, Σέκλιζα, Ασημοχώρι και Σοφάδες.
Την Πέμπτη στις 11το πρωί θα πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στην αίθουσα της ΤΕΔΚ στην Καρδίτσα παναγροτική σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτικών Συλλόγων και αγρότες.

«Καθημερινά αυξάνονται οι αγρότες που βλέπουν ότι η κατάσταση οδηγεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο.
Μπροστά μας έχουμε στην κυριολεξία έναν αγώνα ζωής ή θανάτου για τον μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο. Έναν αγώνα δύσκολο, επίπονο και επίμονο.
Αντίπαλός μας ένα σύστημα ύπουλο, που μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα: κόβεις ένα κεφάλι, ξεφυτρώνουν δυο!
Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, ευελιξία και κυρίως Οργάνωση. Όσο ισχυρότερο είναι το συνεπές αγροτικό κίνημα και στηρίζεται στο σαφές πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος που θα αποκρούσει τα ισοπεδωτικό τσουνάμι των μέτρων της εντός και εκτός συνόρων αντιαγροτικής πολιτικής!
Τα ψέματα έχουν τελειώσει συνάδελφοι! Είτε το παίρνουμε απόφαση και «αποχαιρετούμε» τη γη μας και η χώρα τον αγρότη, είτε παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με συντριβή, μεγαλώνουμε τον αγώνα επιβίωσης», σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.
Σύμφωνο επιβίωσης θέλουν οι αγρότες και ετοιμάζονται για τα μπλόκα
Σε αναζήτηση του μέγιστου δυνατού βαθμού συσπείρωσης, ώστε να κατέβει συντονισμένα στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για τα προωθούμενα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό παραμένει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, που ψάχνει απεγνωσμένα να συνάψει το δικό του «σύμφωνο επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά λένε πολλοί από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Πάντως, η ενότητα παραμένει το ζητούμενο, αφού ως ώρας οι αντιδράσεις κρίνονται αποσπασματικές, στρώνοντας «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων έχουν μείνει μέχρι τώρα οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών με έξοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, ακόμη και μετά την προκλητική, κατά πολλούς, δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι «δεν υπάρχουν αντιδράσεις στα μέτρα».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συμβολική κατάληψη μισής ώρας, από τις 11 το πρωί, πραγματοποίησαν την Τετάρτη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έχοντας επιδώσει προηγουμένως το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον αρμόδιο διευθυντή κι ενώ οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ (Μπούτας, Μαρούδας) καλούν τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 του μήνα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών τόνισε: «Είναι αδύνατον να πληρωθούν όλα αυτά τα λεφτά που μας ζητούν. Ας μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε στα χωράφια μας και να κρατήσουμε δυνατό τον πρωτογενή τομέα, που όπως υποστηρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, μαζί με τον τουρισμό, της ελληνικής οικονομίας».
Επιπλέον σημείωσε ότι εάν τελικά ψηφιστούν τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, τότε «θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι οδηγούνται σε έξοδο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κλάδο, γεγονός που θα σημάνει και την ερήμωση της υπαίθρου».
Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Αντί να αυξάνουν τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΟΓΑ, ας φροντίσουν καλύτερα να προχωρήσουν σε εκκαθάριση του μητρώου του, αφού από τους 1.250.000 ασφαλιζόμενους, μόνο οι 250.000 είναι αγρότες».
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δίνουν μάχη σε καθημερινή βάση για να μπορέσουν να επιβιώσουν», είπε ο κ. Χαλκίδης και πρόσθεσε πως εντός της ημέρας θα αποφασισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που έχουν ζητήσει, είτε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή τον υπουργό Άμυνας-πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ή ακόμα και με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και ακόμα δεν έχει ορισθεί, ο κ. Χαλκίδης επισήμανε: «Είμαστε ο μόνος κλάδος που αποφεύγουν να συναντήσουν και απορώ γιατί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών, αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο. Τονίζεται ότι για απόψε (20:00) έχει προγραμματισθεί ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Τρίγλια Χαλκιδικής η οποία, σύμφωνα με τον αγρότη Γιώργο Τσακίρογλου, στοχεύει στη «συσπείρωση και καλύτερη οργάνωσή τους στον νομό».

Την Πέμπτη 14 μαζεύονται στη Θεσσαλονίκη του συντονιστικού


Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή κινητοποιήσεών τους. Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Επιτροπής, έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες χωριών και περιμένουν να δοθεί το σήμα για να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα.
Στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων εντάσσονται οι: Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
Στις 15 του μήνα καλεί σε έξοδο τα τρακτέρ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας


Συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων της ΕΟΑΣΝΛ σε χωριά του νομού, όπως και οι συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων που μπαίνουν στην τελική ευθεία.
Με στόχο την έξοδο τρακτέρ σε πλατείες των χωριών της Λάρισας από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου περιόδευσε την Τρίτη κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε Βασιλί-Υπέρεια-Σταυρό και σήμερα το απόγευμα θα γίνει περιοδεία σε Σιτόχωρο-Ρευματιά-Δασόλοφο-Βασιλικά-Βαμβακού στην επαρχία Φαρσάλων.
Ενημέρωση πραγματοποιείται την Τετάρτη και αύριο από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ όπως Νίκαια-Χαρά-Ν.Λεύκη -Κυπάρισσος-Αγ. Ανάργυροι-Γαλήνη-Πλατύκαμπος-Ελευθέριο-Γλαύκη-Ν.Περιβόλι-Καλαμάκι του Δήμου Ελασσόνας, σε Τύρναβο-Αμπελώνα-Δαμάσι.
«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείς των χωριών την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να δώσουν στο πλάι της ενωτικά, μαζικά και μαχητικά τον αγώνα για την επιβίωση τους ενάντια στο 3ο Μνημόνιο, την άγρια φοροληστεία, τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια και την ΚΑΠ της Ε.Ε που μειώνει ως 60% τις ενισχύσεις μέχρι το 2019.
Μας οδηγούν στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα με στόχο η γη και η παραγωγή να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και κάποιων που θέλουν και πιστεύουν ότι θα γίνουν και οι ίδιοι μεγαλοαγρότες και προβάλουν τέτοια αιτήματα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες μια ώρα αρχύτερα.
Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα σε χωριά δίνουμε αγώνα επιβίωσης, διεκδικούμε λύσεις και ικανοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου όπως έχει συζητηθεί και αποφασιστεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Καλούμε σε ενότητα με αυτά τα αιτήματα που απαντούν στις αγωνίες και προσφέρουν προοπτική στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Όλοι την Παρασκευή 15 Γενάρη τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών!
Όλοι στον δρόμο για την επιβίωση μας στήνοντας μπλόκο στα αντιαγροτικά μέτρα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ.

Πιο αναλυτικά το ημερολόγιο των κινητοποιήσεων ανά περιοχή με βάση το πλάνο των αγροτών:
Ραντεβού στον Προμαχώνα δίνουν οι Σερραίοι
Στις πλατείες των χωριών παραμένουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα τρακτέρ των αγροτών, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθούν λύσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα «συναντηθούν» με την κυβέρνηση στο μπλόκο που θα στήσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας από την Πρωτοβουλία Αγροτών
Συμβολική κατάληψη μισής ώρας, από τις 11 το πρωί της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην είσοδο του περιφερειακού υποκαταστήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έχοντας επιδώσει προηγουμένως το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον αρμόδιο διευθυντή.
Σύσκεψη αγροτών στον Τύρναβο την Παρασκευή
Ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου καλεί όλους τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα. Θέμα συζήτησης οι επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και ο συντονισμός δράσεων.
Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου βγαίνουν στις πλατείες στον Έβρο
Την απόφαση να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις την Κυριακή 17 Ιανουαρίου πήραν οι αγρότες σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, ενώ αργότερα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.
Κινητοποιούνται από 15 του μήνα οι αγρότες Τρικάλων
Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Πελοπόννησος

Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες της Αχαΐας
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα προς την Πάτρα. Η αυτοκινητοπομπή των αγροτών έφθασε περίπου στις 12:00 έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Δαλαμανάρα
Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό Άργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.
Μπλόκα στη Μεσσηνία από τις 17 Ιανουαρίου
Μπλόκα ετοιμάζουν να στήσουν από 17 Ιανουαρίου και οι αγρότες στη Μεσσηνία, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη.

Κρήτη

Κατάληψη του ΟΓΑ Ηρακλείου και συνάντηση νέων Κρητικών με Αποστόλου



Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης διοργάνωσαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηρακλείου, ως μορφή διαμαρτυρίας για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών, της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής και της περιφέρειας Κρήτης  συναντώνται στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.
Μία μέρα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου εκπρόσωποι της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών θα πάρουν μέρος σε πανελλήνια συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων που θα γίνει στο Βελίδειο της Θεσσαλονίκης με θέμα τη διοργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Μπλόκο στον κόμβο Γυψοχωρίου στις 20 Ιανουαρίου
Ενόψει των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, την Τετάρτη 13/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Γυψοχωρίου στην Πέλλα, μετά την οποία εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ύστερα από μια ζωηρή-εποικοδομητική κουβέντα καταλήξαμε και αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο “γραμμές”, δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές. Από τη μια θα είναι η “γραμμή” της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και από την άλλη είναι η “γραμμή” κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών “σχημάτων”. Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, εκφράστηκε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά με βάση την οξυμένη επίθεση, αλλά και η αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε με αγώνες την επιβίωσή μας.
Σεβόμενοι λοιπόν όλοι την προηγούμενη πορεία μας τα τελευταία χρόνια, καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού, που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων για την σωτηρία μας από το ξεκλήρισμα, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Στήνουμε μπλόκο στην πολιτική που μας εξαθλιώνει και μας διώχνει από τα χωράφια μας, συναποφασίζουμε την κλιμάκωση και  τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουμε.
Πήραμε απόφαση να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο στον κόμβο του Γυψοχωρίου στην Πέλλα την Τετάρτη στις 20 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι,
διεκδικώντας :
·  Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο
·   Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.
·   Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των Αγροτών από το εμπάργκο της Ρωσίας,  που μας επέβαλε η πολιτική της Ε.Ε. χωρίς να διασφαλίσει την διάθεση των προϊόντων μας σε αξιοπρεπείς τιμές ( όπως ήταν πριν το εμπάργκο).
·    Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
·    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
·    Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·   Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση της χαμένης παραγωγής λόγω παγετού ( σε συμπήρηνα ροδάκινα, επιτραπέζια ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα και δαμάσκηνα ) από τον ΕΛΓΑ. Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση της χαμένης παραγωγής λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων την άνοιξη και το φθινόπωρο ( σε σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, βαμβάκια κλπ) από τον ΕΛΓΑ (Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ ΤΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ). ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
·    Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
·    Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων,  υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
·    Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας ( αν δεν στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι είναι καταδικασμένοι και οι αγρότες ). Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. 
·    Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
·    Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα ( πληρώνουμε ΓΟΕΒ χωρίς να γίνεται συντήρηση των υπαρχόντων έργων εδώ και πολλά έτη ). Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
·    Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.