Σελίδες

About

08 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση :
Στα όρια της πολιτικής αθλιότητας έφθασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τη Θεσσαλία.
Αντί να ενδιαφερθεί για το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών για χορήγηση και φέτος αντισταθμιστικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών φρουτολαχανικών, έφθασε στο σημείο να τους απειλεί ότι, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν και τις αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ, που τους χορηγήθηκαν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2015 για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ποτέ «δεν βουτά την γλώσσα του στο μυαλό» πριν ανοίξει το στόμα του να μιλήσει, δυστυχώς παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες στους Έλληνες αγρότες, ενώ ταυτόχρονα βλάπτει αντικειμενικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Επειδή συνεχώς εμφανίζεται με διαλείψεις μνήμης, είμαστε αναγκασμένοι να του υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα, ώστε να πάψει να παραπληροφορεί τους ροδακινοπαραγωγούς με ψέματα και ανακρίβειες :
- Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, τον Ιούνιο του 2014, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το θέμα της αποζημίωσης των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών για τις απώλειες εισοδήματος που είχαν υποστεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, τέθηκε σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο σε πρώτη προτεραιότητα.
- Στις 16 Ιουλίου 2014 ενημέρωσα αναλυτικά για το ελληνικό αίτημα τόσο το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων και παρατάξεων. Στη συνέχεια, σε όλα τα επόμενα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθετα συνεχώς το θέμα, ενώ είχα διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για αγροτικά θέματα Ντάτσιαν Τσιόλος, αλλά και με τον αντικαταστάτη του Φιλ Χόγκαν, ο οποίος έδωσε και το «πράσινο φως» για την υποβολή φακέλου, προκειμένου να εγκριθεί από την Κομισιόν το ελληνικό αίτημα. Για όλες αυτές τις ενέργειες έχουν εκδοθεί δέκα Δελτία Τύπου αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
- Στη διάρκεια του καλοκαιριού συντάξαμε και υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρωμένο και κοστολογημένο φάκελο, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με τις αποζημιώσεις που πρέπει να χορηγηθούν, ανά περιοχή και ανά παραγωγό, με βάση τις απώλειες εισοδήματος.
- Στις 28 Οκτωβρίου 2014 ημέρα εθνικής γιορτής, με εντολή μου μετέβησαν οι συνεργάτες μου στις Βρυξέλες προκειμένου να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν τον ελληνικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
- Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 σε συνάντηση που είχαν στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες (MEA) με τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου του Επιτρόπου Χόγκαν – τον Ντέρμοντ Ράιν – ο κ. Ράιαν ανέφερε ότι, ο Επίτροπος έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πως αναγνωρίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών. Έχει ζητήσει προτάσεις από τους συνεργάτες του και από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, για να αναζητηθεί πρόσφορος τρόπος στήριξης των παραγωγών. Πέρα από το ότι θεωρεί πως ο υπουργός προβάλει ένα δίκαιο αίτημα, πιστεύει ότι η Ελλάδα, στην σημερινή ιδιαίτερα συγκυρία, δικαιούται να υποστηριχθεί και η επιθυμία του είναι να βρεθεί γρήγορα λύση. Ο κ. Ράιν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα (σ.σ. από το αυτοτελές κείμενο της ΜΕΑ).
- Στις 13 Ιανουαρίου 2015 δόθηκε επισήμως και εγγράφως στην ελληνική κυβέρνηση η έγκριση της Κομισιόν για τη χορήγηση, με τη μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας αποζημιώσεων ύψους 33 εκατ. ευρώ, οι οποίες καταβλήθηκαν τις αμέσως προσεχείς ημέρες στους δικαιούχους ροδακινοπαραγωγούς, με τρόπο απόλυτα νόμιμο, δίκαιο, κρυστάλλινο, και διαφανή.
- Παράλληλα, ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά μας. Ήταν θέμα χρόνου και άσκησης κατάλληλων πιέσεων, ώστε να λάβουμε ως χώρα τα κοινοτικά χρήματα και να ισοσκελίσουμε εκείνα που δόθηκαν με μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.
- Δυστυχώς, η ευκαιρία αυτή χάθηκε, γιατί μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015 η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παράτησε τον φάκελο να αραχνιάζει στα συρτάρια του υπουργείου και δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτόν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.
- Και έτσι φθάσαμε σήμερα, όταν ροδακινοπαραγωγοί επισκέπτονται τον κ. Αποστόλου και του θέτουν το θέμα της επέκτασης των αποζημιώσεων, αυτός επειδή δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα, να καταφεύγει σε φοβέρες και ψέματα, απειλώντας τους ότι, μπορεί να επιστρέψουν και τα χρήματα που έχουν ήδη πάρει, επειδή δήθεν ο ελληνικός φάκελος ήταν ελλιπής και ότι δήθεν δεν υπήρξε έγκριση της Κομισιόν.
Κατόπιν τούτων προειδοποιώ προσωπικά τον κ. Αποστόλου ότι από εδώ και στο εξής κανένα ψέμα, καμία ανακρίβεια και καμία αναλήθεια, που συστηματικά εκτοξεύει ως πυροτεχνήματα για να καλύψει την ανεπάρκειά του, δεν θα μένει αναπάντητη.
Τέλος, για του λόγου το αληθές παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, στις 28 Ιανουαρίου 2015, που την άκουσε ο ίδιος ο κ. Αποστόλου και εξακολουθεί να είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου :
«…Όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό με τους βοσκοτόπους, που ταλάνιζε για πολύ καιρό τη χώρα μας. Κι εδώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα των κτηνοτρόφων μας για την ολοκλήρωση της πληρωμής της εξωτικής αποζημίωσης του 2014, υπάρχουν και θα γίνονται οι πληρωμές σταδιακά, και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη και αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών φρουτολαχανικών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση το ρωσικό εμπάργκο. Εμείς το αναγάγαμε σε μείζον θέμα και γι’ αυτό το λόγο ενημερώσαμε κατ’ επανάληψη την Κομισιόν, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και φυσικά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων και τους ζητήσαμε να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό και το έδαφος γόνιμο ώστε να καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα μετά την έγκριση της Κομισιόν, με τη μορφή της ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, αλλά και για να υπάρξουν περαιτέρω καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο. Όπως θα δείτε στο φάκελο που θα σας παραδώσουμε, έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν ολοκληρωμένο φάκελο για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και διεκδικούμε μάλιστα 60 εκατ. ευρώ. Πρέπει ταυτόχρονα να σας πω ότι το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα χρόνου και θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο, κρυστάλλινο και διαφανή. Χρήματα, τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζημιές κάθε Νομού….».