Σελίδες

About

06 Απριλίου 2016

¨Η ΠΕΛΛΑ¨ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2016


Συγκίνηση, δέος, φόρος τιμής! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και εις τους αιώνας των αιώνων θα υπενθυμίζει και θα πρεσβεύει στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο τις αξίες που γέννησε, Δημοκρατία, Ελευθερία! Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την Οικουμένη! Δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες! Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει, παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του!


Το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Σεβόμενος τις αξίες αυτές και επί μισό αιώνα και πλέον άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας και συνεχιστής της ελληνικής παράδοσης και λαογραφίας, ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ''Η ΠΕΛΛΑ'', επιθυμώντας να τιμήσει με τον καλύτερο στα χρονικά δυνατό τρόπο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ήρωες της, το αίμα των προγόνων μας και τις θυσίες τους για τη δική μας ελευθερία, αλλά συνάμα και τον απανταχού ελληνισμό και την ομογένεια, απεδέχθη με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή τη βαρυσήμαντη πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου (Ελληνική Ένωση Ρουμανίας), πραγματοποιώντας ταξίδι στο ιστορικό και βαρύνουσας για την Ελλάδα σημασίας Ιάσιο, την πόλη όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης της Ελληνικής Κοινότητας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με παρέλαση, κατάθεση στεφανιού και παράσταση στην ένδοξη πόλη του Ιασίου.

5ήμερο ταξίδι στη Ρουμανία και 3 μέρες γεμάτες Ελλάδα, ελληνισμό, ελληνικό πολιτισμό, ελληνική ιστορία, παράδοση, χορό, μουσική, φιλοξενία, αγάπη, φιλία. Ελλάς!

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου μας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25η Μαρτίου 2016 και μετά από μία ζεστή υποδοχή των φίλων μας Ελλήνων του Ιασίου καθώς και ένθερμων φιλελλήνων Ρουμάνων, ο Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' τίμησε τη μνήμη των ηρώων της πατρίδος μας, καταθέτοντας στεφάνι στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο στο ιστορικό μέρος από το οποίο ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το 1821.
Η καθηγήτρια του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ''Alexandru Ioan Cuza'' Αγγελική Μουζακίτη και ο ιστορικός-αρχαιολόγος Παύλος Βασιλειάδης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, μας παρουσίασαν εφ' όλης της ύλης το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης και της έναρξής της από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο, το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω.
Στη συνέχεια, ο Ε,Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' πραγματοποίησε μία φαντασμαγορική και άκρως συγκινητική τιμητική παρέλαση μνήμης από την Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και τη Μητρόπολη της πόλεως μέχρι την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου, τραγουδώντας τη ''Μακεδονία Ξακουστή''. ''Ζήτω η Ελλάδα'' (Viva Grecia) και άφθονα χειροκροτήματα συνόδευαν συνεχώς την παρέλαση.
Στην Ελληνική Κοινότητα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τον Ελληνισμό του Ιασίου και να έρθουμε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της.
Η 25η Μαρτίου συνεχίστηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην πόλη του Ιασίου, κατά την οποία ο Παύλος Βασιλειάδης μάς παρουσίασε τη Μονή Cetatuia, τη Μονή Golia και άλλα μέρη άμεσα συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης επισκεφθήκαμε μεταξύ άλλων το πανεπιστήμιο της πόλης ''Alexandru Ion Guza'' και το Παλάτι της Κουλτούρας.
Τα συναισθήματα της παρέλασης και της ξενάγησης αυτής καθώς και ολόκληρης της μέρας της Εθνικής Επετείου μας στο Ιάσιο είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κατανοήσει μόνο αν ζήσει την εμπειρία αυτή, δεν περιγράφονται εύκολα γραπτώς ή προφορικώς με λέξεις, θα μείνουν μόνο σφραγισμένα σαν θησαυρός στην ψυχή μας.

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Την 26η Μαρτίου, στα μεθεόρτια της Εθνικής μας Επετείου, ταξιδέψαμε σε όλη την Ελλάδα χορεύοντας και τραγουδώντας ελληνικά με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Γιαννιτσών ''Η ΠΕΛΛΑ'' και τα δύο συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου, το παιδικό συγκρότημα ''ΑΡΜΟΝΙΑ'' και το συγκρότημα ''ΟΡΦΕΑΣ'' σε μία 2ωρη ανεπανάληπτη παράσταση, εμπειρία αξέχαστη στο εξαιρετικό ''CASA DE CULTURA A STUDENTILOR''.
Την παράσταση άνοιξε ο Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' με ένα πρώτο πρόγραμμα χορών από Ήπειρο-Θεσσαλία-Ρούμελη-Μοριά, τιμώντας τους αγωνιστές μας και την απελευθέρωση των ελληνικών αυτών εδαφών. Η λεβεντιά των χορευτών συγκίνησε τον κόσμο που δεν έπαψε να χειροκροτεί και να τραγουδά μαζί τους.
Στη συνέχεια το παιδικό συγκρότημα '''ΑΡΜΟΝΙΑ'' της Ελληνικής Κοινότητας μάς έδειξε ότι τα βήματα και η κίνηση των χορών πάντα συνοδεύονται από χαμόγελα και χαρά. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα δυνατό χειροκρότημα στους μικρούς μας φίλους, το μέλλον της ελληνικής παράδοσης στο εξωτερικό.
Οι γρήγοροι ρυθμοί των ξεχωριστών πολυσύνθετων χορών της Θράκης ξεσήκωσαν το κοινό στο δεύτερο πρόγραμμα του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ''.
Μια Ελλάδα φως στο πρόγραμμα του συγκροτήματος ''ΟΡΦΕΑΣ'' της Ελληνικής Κοινότητας που συνέχισε το ταξίδι στα υπέροχα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα σημαίνει φως και Ήλιος, αποδίδοντας πολύ όμορφα τους νησιώτικους χορούς που επηρεάζονται από το ελληνικό κλίμα, τη θάλασσα, τη λάμψη του φωτός. Θερμά συγχαρητήρια!
Η παράσταση έκλεισε με το τρίτο πρόγραμμα του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' με την εντυπωσιακή εμφάνιση των χορευτών μας σε μακεδονικούς χορούς με επιβλητικές μακεδονίτικες φορεσιές, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη Μακεδονία μας, τη χώρα του Μέγα Αλέξανδρου, τιμώντας για ακόμη μία φορά τους Μακεδονομάχους και το Μακεδονικό Αγώνα και στο εξωτερικό. Η συγκίνηση και τα συναισθήματα του κόσμου ήταν και εδώ απερίγραπτα.

Οι πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου και του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'', κ. Μαριέττα Αλεξαντρέσκου και κ. Γεώργιος Δόντσιος αντάλλαξαν αναμνηστικά και εξήραν την προσπάθεια του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' και της Ελληνικής Κοινότητας, των χορευτών-μελών τους καθώς και όλων των Ελλήνων και των φιλελλήνων του Ιασίου, υποσχόμενοι ότι οι σύλλογοι θα συμβάλλουν και μελλοντικά τα μέγιστα στη μεταλαμπάδευση των αρχών και των αξιών του Ελληνισμού ενώ ευχαρίστησαν τον κόσμο για την υποστήριξή του στο σπουδαίο αυτό γεγονός.

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου δε θα μπορούσε να αποχαιρετήσει τα παιδιά του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' χωρίς ένα ξέφρενο ελληνικό γλέντι το Σαββατόβραδο, όπου χορέψαμε σε όλους τους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 στην Εκκλησία ''Vovidenia'' τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.

Θερμές ευχαριστίες:

- Στα γραφεία ΧΡΥΣΙΔΗΣ TRAVEL και VERGINA TRAVEL και στους δυο οδηγούς για την ασφαλέστατη μεταφορά και μετακίνηση της αποστολής μας.
- Στην πόλη του Ιασίου και το Δήμο της και σε όλους τους πολίτες για την υποστήριξή τους στο σημαντικό για εμάς αυτό γεγονός.
Ξεχωριστά στην Ελληνική Κοινότητα Ιασίου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία, τη θέρμη και την αγάπη που απλόχερα μας έδωσαν, στους Έλληνες ξεναγούς και σε όλα τα μέλη της, χορευτές και μη, Έλληνες και φιλέλληνες
στον καθένα ξεχωριστά για την αρωγή τους και την αγόγγυστη συνεισφορά και προσφορά τους.
- Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη χορεύτρια-μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου κ. Laura Ioanna Tirnovanu, φιλέλλην μαθήτρια του χοροδιδασκάλου μας και θιασώτης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης, για τη σύλληψη της ιδέας και το σχεδιασμό του 3ημέρου και στο χοροδιδάσκαλό μας κ, Χρήστο Κατσαφυλούδη για την πολύ όμορφη φιλική τους σύμπραξη και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την πραγματοποίησή του καθώς και για την άψογη προετοιμασία των Ομάδων τους και της παράστασης στο ''CASA DE CULTURA A STUDENTILOR'.
Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους χορευτές-μέλη του Ε.Ο.Γ και στους συνοδούς της αποστολής που συμμετείχαν και αφιέρωσαν 5 μέρες για τον ιερό αυτό σκοπό. Πάνω απ'όλα στους προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου και του Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'', κ. Μαριέττα Αλεξαντρέσκου και κ. Γεώργιο Δόντσιο, με την ομαλή συνεργασία και την αρμονική συμπόρευση των οποίων υλοποιήθηκε ευκολότερα το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
- Τέλος ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'' στο Δήμο Πέλλας και στο Δήμαρχο της πόλης των Γιαννιτσών κ. Γρηγόρη Στάμκο για τη συνεχή υποστήριξη στον Όμιλό μας και στο έργο του.

Ευχαριστούμε πολύ όλους για όλα αδέρφια μας! Εις το επανειδείν!

Με τιμή,
το Δ.Σ












* Ιστορικό Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έναρξης της από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο

Ιάσιο, 25 Μαρτίου 2016
Η ελληνική επανάσταση του 1821: 195 χρόνια μετά
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στο Ιάσιο, το οποίο έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων ως η πνευματική και πολιτιστική εστία του ελληνισμού της Ρουμανίας και ως η πόλη-σύμβολο, όπου κηρύχτηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Πριν από 195 χρόνια δόθηκε το έναυσμα για την Ελληνική Επανάσταση, ένα γεγονός κορυφαίο όχι μόνο για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού, καθώς οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αλλά και για τους λαούς της Βαλκανικής και της Ευρώπης γενικότερα. Η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δρομολόγησε καταλυτικές εξελίξεις στο στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό πεδίο και έθεσε σε νέες βάσεις τα επαναστατικά κινήματα των καταπιεσμένων λαών.
Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης είχαν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται από τα τέλη του 18ου αιώνα και εξής: η οικονομική και πνευματική άνοδος του Ελληνισμού της Διασποράς, η ανάπτυξη της παιδείας χάρη στη δράση των εμπόρων, των λογίων και ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων, η διάδοση των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των επαναστατικών μηνυμάτων της Γαλλικής Επανάστασης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μέσω των φωτισμένων εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως του Αδαμάντιου Κοραή και του Ρήγα Φεραίου, αλλά και η δράση μυστικών οργανώσεων, όπως αυτή της Φιλικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, διαμόρφωσαν το κατάλληλο κλίμα για το ξέσπασμα ενός κινήματος που έμελλε να αλλάξει ριζικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά τους το Ιάσιο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και το ξέσπασμα της επανάστασης. Η Μολδοβλαχία είχε ακμαίο ελληνικό στοιχείο, ενώ πολλοί Έλληνες αλλά και Ρουμάνοι νέοι είχαν ασπαστεί τις φιλελεύθερες και επαναστατικές ιδέες, καθώς οι Ακαδημίες του Βουκουρεστίου και του Ιασίου είχαν μετατραπεί σε φυτώρια των ιδεών του Διαφωτισμού. Επιπλέον, υπήρχαν εδώ πολλά μέλη της Φιλικής Εταιρείας που είχαν αναπτύξει πλούσια δράση. Οι δύο Ηγεμονίες τελούσαν υπό το ευνοϊκό καθεστώς της αυτονομίας υπό τη διοίκηση Φαναριωτών ηγεμόνων και σύμφωνα με τη Ρωσοτουρκική συνθήκη του 1812 οι Οθωμανοί δεν είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν στρατό σε αυτές. Για όλους τους παραπάνω λόγους, κρίθηκε απαραίτητο να ξεκινήσει σε αυτές τις περιοχές η εξέγερση.
Έτσι, στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αξιωματικός του ρωσικού στρατού και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας από το 1820, αφού πέρασε με τους άντρες του τον ποταμό Προύθο, το τότε σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, έφτασε εδώ στο Ιάσιο. Εδώ ήρθε σε επαφή και έλαβε την υποστήριξη του Φαναριώτη ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσου. Δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1821, ο Υψηλάντης εξέδωσε σε ελληνικό τυπογραφείο της πόλης
την επαναστατική προκήρυξη ''Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος''. Σε αυτήν την προκήρυξη, ο Υψηλάντης, προκειμένου να εμψυχώσει και να ξεσηκώσει τους Έλληνες, μνημονεύει τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών για ελευθερία και εμμέσως κάνει λόγο για βοήθεια από τη Ρωσία. Έτσι, λοιπόν, εδώ στο σημείο που βρισκόμαστε, στο Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, όπως γράφει η περίφημη αναμνηστική πλάκα, «…ο Μητροπολίτης της Μολδαβίας και Σουτσεάβας Βενιαμίν Κωστάκη, παρουσία μελών της Φιλικής Εταιρείας και συμπαθούντων, αγίασε τη σημαία της Εταιρείας και ευλόγησε τον ηγέτη της, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων για την ιερή υπόθεση της ελευθερίας της Ελλάδας, στα πλαίσια των απελευθερωτικών κινημάτων των λαών των Βαλκανίων…»
Η επαναστατική προσπάθεια του Υψηλάντη και άλλων γενναίων οπλαρχηγών διήρκεσε έως το Σεπτέμβριο του 1821 με ηρωικές μάχες και εστίες αντίστασης στο Δραγατσάνι, το Σκουλένι, τη μονή Σέκου και αλλού. Ωστόσο για πολλούς λόγους είχε άδοξο τέλος: Στην Ευρώπη οι συνθήκες δεν ευνοούσαν οποιαδήποτε επαναστατική προσπάθεια. Μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων στην Ευρώπη είχαν επικρατήσει οι απολυταρχικές ιδέες και όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είχαν συσπειρωθεί γύρω από την Ιερή Συμμαχία, της οποίας ο βασικός στόχος ήταν η καταστολή κάθε επαναστατικού κινήματος. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης του ξεσπάσματος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία ο Τσάρος Αλέξανδρος, ως μέλος της Ιερής Συμμαχίας, αποκήρυξε τον Υψηλάντη, ενώ ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ αναγκάστηκε να τον αφορίσει. Με τη συμφωνία μάλιστα της Ρωσίας τα οθωμανικά στρατεύματα εισήλθαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, για να καταπνίξουν την εξέγερση. Μπορεί η εξέγερση να καταπνίγηκε μέσα σε λίγους μήνες στη Μολδοβλαχία, ωστόσο ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ξέσπασε η επανάσταση στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά.
Ο αγώνας των Ελλήνων για Ανεξαρτησία κράτησε 9 χρόνια και πέρασε μέσα από πολλές και κρίσιμες φάσεις. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε θριάμβους αλλά και πανωλεθρίες, ομοψυχία αλλά και εμφύλιες συγκρούσεις, σκληρές στρατιωτικές μάχες, αλλά και διπλωματικό παρασκήνιο και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, εχθρικό κλίμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες αλλά και συμπάθεια και ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού στους ευρωπαϊκούς λαούς. Η 25η Μαρτίου, η ημέρα του Ευαγγελισμού, η οποία είχε οριστεί ως η ημερομηνία έναρξης της επανάστασης στην Πελοπόννησο από τον ίδιο Υψηλάντη, έγινε σημείο αναφοράς για τους επαναστατημένους Έλληνες και λίγα χρόνια μετά το τέλος του Αγώνα καθιερώθηκε ως η μέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.
Η 25η Μαρτίου και το σύνθημα των επαναστατημένων Ελλήνων Ελευθερία ή Θάνατος πάντοτε θα μας υπενθυμίζουν πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Σας ευχαριστώ
Αγγελική Μουζακίτη, Φιλόλογος
Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών
Παν/μιο Al.I.Cuza, Ιάσιο, Ρουμανία