Σελίδες

About

19 Ιουλίου 2017

Απαντήσεις Υπουργείων για τα αιτήματα των πληγέντων από τις θεομηνίες στις 14 Ιουνίου και 22 Απριλίου

Απαντήσεις σε Ερωτήσεις του Γιώργου Καρασμάνη με τα αιτήματα των πληγέντων για τις τεράστιες καταστροφές στο Νομό μας από τις θεομηνίες τους μήνες Απρίλιο και Ιούνιο, έδωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία.

Οι Ερωτήσεις αφορούσαν τις ανυπολόγιστες ζημιές από την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια χαλαζόπτωση, σε συνδυασμό με σφοδρή ανεμοθύελλα της 14ης Ιουνίου στις περιοχές κυρίως των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας, καθώς και τις τεράστιες σε έκταση και μέγεθος ζημιές από τον αιφνίδιο παγετό που νωρίτερα, στις 22 Απριλίου, είχε πλήξει τον ορεινό όγκο Έδεσσας και Αλμωπίας.
Για τις βιβλικές καταστροφές από τη θεομηνία της 14ηςΙουνίου, τις οποίες διαπίστωσε προσωπικά, ο Γιώργος Καρασμάνης επισήμαινε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ότι, στην Κρύα Βρύση και την ευρύτερη περιοχή - πέραν των ζημιών σε καλλιέργειες και παραγωγή - καπνοξηραντήρια, αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις ρημάχτηκαν, κολώνες της ΔΕΗ και δέντρα ξεριζώθηκαν, αντιχαλαζικά δίκτυα διαλύθηκαν και ζεύγος αλλοδαπών εργατών στα χωράφια τραυματίστηκε.
Με την ίδια Ερώτηση, ο πρώην Υπουργός μετέφερε το αίτημα των παραγωγών να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την χορήγηση επαρκών ενισχύσεων και βοηθημάτων.
Παράλληλα, ζήτησε:
· να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης καταγραφή των τεράστιων καταστροφών, να γίνουν σωστές εκτιμήσεις για απόλυτη κάλυψη των ζημιών
· να επισπευσθούν όλες οι πληρωμές οφειλομένων για παλαιότερες αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου
· να παγώσουν/ανασταλούν πληρωμές φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και δανείων, και να δοθεί παράταση για πληρωμές στη ΔΕΗ μέχρι να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
(Παρατίθεται ένα απόσπασμα από την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών):
«… για τις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, έως 30-6 τ.ε., δεν είχε λάβει σχετική εισήγηση από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ούτε του είχε κοινοποιηθεί σχετικό αίτημα από τους οικείους Δημάρχους, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, δεν έχει αφενός μεν εκδοθεί απόφαση για την κήρυξη των περιοχών στην εν λόγω κατάσταση, αφετέρου δε δοθεί εξουσιοδότηση προς τον αρμόδιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. »
Με την Ερώτηση για τις τεράστιες ζημιές από τον αιφνίδιο παγετό που είχε προηγηθεί στις 22 Απριλίου, και είχε πλήξει βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες του ορεινού όγκου Έδεσσας και Αλμωπίας, ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμιζε τη δεινή οικονομική κατάσταση και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι πληγέντες καλλιεργητές.
Ζητούσε ακόμη:
· Ταχύτατες και δίκαιες εκτιμήσεις ζημιών.
· Ένταξη στις δηλώσεις των πληγέντων και των ζημιών από ενδιάμεσους παγετούς.
· Αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων των πληγέντων
· Άμεσες αποζημιώσεις και για τις περσινές ζημιές.

(Ακολουθεί απόσπασμα της απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών στον Γιώργο Καρασμάνη): « Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου ν. 2275/94 (ΦΕΚ 238 Α΄) , όπως ισχύει, σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, οι οποίες προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και από τις οποίες πλήττεται σημαντικός αριθμός φορολογουμένων, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδίδει σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών και ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις...»