Σελίδες

About

10 Ιουλίου 2017

Τι να προσέξετε στην αγορά κλιματιστικού

Μερικές οδηγίες από την Greenpeace για την αγορά κλιματιστικού...
Μην ψαρώνετε με την ενεργειακή κλάση Α αφού πλέον τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά από ό,τι ορίζει η κλάση Α.


Διαλέξτε ένα κλιματιστικό με υψηλότερη ενεργειακή κλάση που μπορεί να φτάσει πλέον μέχρι και Α+++.

Εναλλακτικά, συγκρίνετε στην ενεργειακή ετικέτα την εποχιακή απόδοση, (βρείτε στην ετικέτα την ένδειξη ‘SEER’ για ψύξη και ‘SCOP’ για θέρμανση).

Για παράδειγμα, το κατώτερο όριο που απαιτείται στη θέρμανση για την ενεργειακή κλάση Α είναι SCOP 3,4 τη στιγμή που στην αγορά ήδη υπάρχουν κλιματιστικά που επιτυγχάνουν εποχιακή απόδοση πάνω από 5, άρα είναι κατά 50% πιο αποδοτικά (και οικονομικά) από ένα απλό κλιματιστικό κλάσης Α.

Τέλος, κατά την τοποθέτηση (από εξειδεκευμένο προσωπικό πάντα) μην αντιγράψετε αυτό που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει τοποθετήσει την εξωτερική μονάδα μέσα στον ήλιο.

Τοποθετήστε τη στην σκιά, κατά προτίμηση στο βόρειο τμήμα του σπιτιού ή φτιάξτε ένα μικρό σκίαστρο από πάνω αν αυτό δεν είναι δυνατό.

Επίσης, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς λειτουργίας, η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να έχουμε ρυθμισμένα τα κλιματιστικά στο σπίτι είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι και οι 21 βαθμοί Κελσίου τον χειμώνα.

Επίσης, πρέπει μία φορά τον χρόνο να διενεργούμε συντήρηση με την βοήθεια εξειδικευμένου τεχνίτη ψυκτικού και κάθε 2-3 μήνες (εφόσον το χρησιμοποιούμε συνεχώς) να πλένουμε το φίλτρο κάτω από τρεχούμενο νερό.