Σελίδες

About

03 Σεπτεμβρίου 2018

Παγίδα από την εφορία! Φακέλωμα με δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς ρεύματος!

Προσοχή στις δαπάνες που καίνε αυξάνοντας τους φόρους - Η νέα παγίδα από την εφορία έρχεται από τον Νοέμβριο - Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν επιπλέον χαράτσια - Πιστωτικές κάρτες, δαπάνες για δάνεια, λογαριασμούς ρεύματος, κινητό τηλέφωνο μπορεί να αυξήσουν τον φόρο - Οι αλλαγές που έρχονται και πως το περιουσιολόγιο επηρεάζει τους φόρους

Το περιουσιολόγιο έρχεται και θα αποτελέσει τη νέα παγίδα για την εφορία που αναζητά τρόπους να αυξήσει τους φόρους. Δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κινητό τηλέφωνο ή λογαριασμοί ρεύματος, μπαίνουν στο στόχαστρο μαζί με άλλα στοιχεία έτσι ώστε οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ να κάνουν ελέγχους για την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των φορολογούμενων.
Ο συνδυασμός των στοιχείων θα δίνει το προφίλ του φορολογούμενου, βάσει του οποίου θα καθορίζεται και ο φόρος.
Τα πλεονάσματα δεν προκύπτουν έτσι εύκολα, κάποιοι πληρώνουν. Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται τέτοιου είδους λεπτομέρειες, καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική τροχιά και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν μόνο… παροχές στο “πουγκί” τους.
Μπορεί να μην διαφημίζεται απ’ τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν συμφέρει, ωστόσο ολοκληρώνεται ως τα τέλη του μήνα ένα μεγάλο έργο. Κατ’ εντολή της τρόικας έρχεται το περιουσιολόγιο βάσει του οποίου ηλεκτρονικά θα γίνει πλήρης καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και δαπανών, όλης της οικονομικής κίνησης δηλαδή, κάθε φορολογουμένου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” ήδη έχει ξεκινήσει το “φακέλωμα” με στοιχεία που αφορούν στις πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών, δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστικά συμβόλαια, αποζημιώσεις, δωρεές, πληρωμές σχολείων και φροντιστηρίων.
Όλα αυτά θα συνδυάζονται και θα προκύπτουν τα έξοδα που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι. Ουσιαστικά θα προκύπτει μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές, επενδύσεις σε χρυσό. Χρηματοπιστωτικά προϊόντα, σκάφη κλπ το περιουσιακό προφίλ το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί και το τεκμήριο φορολόγησης του κάθε πολίτη.
Σύμφωνα με την “Εστία” εντός του Νοεμβρίου θα δοθεί σε κάθε φορολογούμενο προθεσμία δύο ή τριών μηνών ώστε να μπουν στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί είναι τα σωστά.
Στην περίπτωση που εντοπιστούν λάθη θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης, ωστόσο στην περίπτωση που εντοπιστούν φορολογούμενοι οι οποίο δεν δηλώσουν κάποιο στοιχείο τα πρόστιμα θα είναι βαρύτατα και θα φθάνουν ως και τη δήμευση.
Το σχέδιο είναι ως τον Μάρτιο του 2019 το περιουσιολόγιο να είναι σε πλήρη λειτουργία και να έχει καταγραφεί σε αυτό η πλήρης εικόνα της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης κάθε φορολογουμένου ώστε παρακολουθείται στενά η εξέλιξή της από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.