Σελίδες

About

03 Απριλίου 2019

ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ Η 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ




Όσοι παραβρέθηκαν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019  στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, όπου πραγματοποιήθηκε  η 5η Συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορό. Διοργανώθηκε από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης του Δήμου Πέλλας και συμμετείχαν:                                                                             
-  Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιάς Καβάλας "Το Κάστρο"
- Η Χορωδία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας "Το Κάρς".
- Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών και το
- Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Γιαννιτσών.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Μακεδόνες Αγωνιστές του 1821 με  κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτικό, ιστορικό και συγγραφέα Γιάννη Παπαλαζάρου, ο οποίος στην παρουσίασή του ανέφερε ότι η ιστορική μνήμη και η μουσική παράδοση συστρατεύτηκαν στην εκδήλωση αυτή για έναν κοινό στόχο, την ανάδειξη και απόδοση της οφειλόμενης τιμής τόσο στην ιστορία και στους αγώνες των προγόνων μας, όσο και στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, όπου ο λαός μας εκφράζει τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του, τη χαρά και τον θαυμασμό του για τους ηρωισμούς και τις θυσίες των Μακεδόνων Κλεφτών, Αρματολών και Αγωνιστών κατά την Εθνεγερσία του ’21, στα Χάσια και στα Γρεβενά, στον Όλυμπο και στην Κασσάνδρα, στην ηρωική Νάουσα και στα Βοδενά. «Η Μακεδονία αποτελούσε πάντα νευραλγικό στρατηγικό χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, γιατί γεφύρωνε την Ανατολή με τη Δύση, τον Βορρά με τις ζεστές θάλασσες του Νότου, και ανέκαθεν υπήρξε στόχος και πόλος έλξης πολλών κατακτητών: Αβάρων, Σλάβων, Βουλγάρων, Φράγκων και Οθωμανών.»                                                                                                          Αφού στη συνέχεια παρέθεσε άγνωστα σε πολλούς γεγονότα της συμμετοχής Μακεδόνων αγωνιστών για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, κατέληξε: "Ο πολύπαθος βίος και η αγωνιστικότητα των Μακεδόνων εκπέμπουν πολύτιμα μηνύματα ήθους και αυτοθυσίας, προσφέρουν άριστα πρότυπα υπομονής και αντοχής στις κακουχίες, πατριωτισμού και πίστης προς τον Θεό και δίνουν διαχρονικά γενναίες και αποστομωτικές απαντήσεις σ' αυτούς που έχουν την αναίδεια και το θράσος να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τον ελληνισμό των Μακεδόνων και να μας θεωρούν αλύτρωτους αδελφούς των. Έχουμε χρέος ιερό και καθήκον επιβεβλημένο, να θυμόμαστε την εθνική προσφορά των Μακεδόνων σε όλη την ιστορική διαδρομή της πατρίδος μας, να τους τιμούμε και να τους ευγνωμονούμε, γιατί χάρη στους δικούς τους αγώνες και τις δικές τους θυσίες εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας μας".
Οι χορωδίες ερμήνευσαν τραγούδια παραδοσιακά και έντεχνα, κάτω από την καθοδήγηση των μαέστρων τους, συνοδευόμενες απο νεαρούς μουσικούς, κάτι που δείχνει ότι το χορωδιακό τραγούδι έχει μέλλον.
Οι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Κάππα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν μακεδονικούς χορούς και ενθουσίασαν το κοινό. 
  Όπως τόνισε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της τοπικής χορωδίας Βασίλης Τραούδας, το παραδοσιακό μας τραγούδι, αποτελεί το ξέσπασμα της ψυχής του λαού,σαν συγκλονίζεται από χαρά, λύπη, στενοχώρια, αποχωρισμό, έρωτα, αγάπη, απογοήτευση, πόθο, πόνο και κατ' επέκταση ένα σύμπλεγμα ανθρώπινων συναισθημάτων. Επίσης, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παράδοσης του τόπου μας και εν γένει της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας. Μακάριοι είναι αυτοί που το υπηρετούν από μετερίζια ανόθευτα κι αμόλυντα, έχοντάς το πολύ ψηλά, μέσα στον κήπο της καρδιάς τους, στα μονοπάτια της ψυχής τους, στη θάλασσα των θυμήσεων τους..                           Τη χορωδία των Γιαννιτσών, με μαέστρο  τον Στέφανο Καλιωτάκη, πλαισίωσαν οι νεαροί μουσικοί: Χατζηδήμου Ιωακείμ στο μπουζούκι, ο Παναγιώτης Καλιωτάκης στα πλήκτρα, ο Καλοΐδης Κώστας στη ποντιακή λύρα και ο Στεργιόπουλος Στέλιος στα κρουστά. Το δε πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν οι χορωδοί και εκπαιδευτικοί Τοπτσή Άννα και Βαρωνίδου Παναγιώτα.
   Η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών ευχαριστεί:
- Την ΔΗΚΕΠΑ, ως συνδιοργανώτρια, για την παραχώρηση της καλαίσθητης αίθουσας που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας, όπως και τους τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της
που συνετέλεσαν στο να παρουσιαστεί όσο το δυνατό καλύτερα το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα των χορωδιών.
- Τον Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην αίθουσα δεξιώσεων του οποίου φιλοξενείται για τις πρόβες της.                                                                                            – το Λύκειο των Ελληνίδων Γιαννιτσών για τη συμμέτοχή του στην εκδήλωση.
- Την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος", για την προσφορά εκδόσεων στους φιλοξενούμενους και την Γεωργιάδου Όλγα, μέλος του Δ.Σ της Ι.Λ.Ε.Γ. "Φίλιππος", που μερίμνησε να ξεναγηθούν χορωδοί στο ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας.
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόβαλαν την εκδήλωση.
  Τέλος θερμές ευχαριστίες  σ' όλους, επισήμους και μη, που παρευρέθηκαν στην Χορωδιακή Συνάντηση και έδωσαν με την παρουσία τους κουράγιο στους συντελεστές της  για μελλοντικές δραστηριότητες.