Σελίδες

About

30 Ιανουαρίου 2020

Έρχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Αρχίζει στο τέλος του μήνα η διαβούλευση για την αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, δηλαδή να αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 1/2/2019 κατά 11% και έφθασε στα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φθάσει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας (από τα 650 ευρώ). Από μια ενδεχόμενη αλλαγή θα επηρεαστούν πάνω από 500.000 μισθωτοί που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν μισθούς κάτω των 500 και 600 ευρώ, οι οποίοι όμως εξαρτώνται ευθέως από το ύψος του κατώτατου.
Ειδικότερα, εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.
Τονίζεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε αναφέρει πως πρόθεση της κυβέρνησής του είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.
Στο μεταξύ, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχές Δεκεμβρίου στο Δ’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Με την απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα. Η πολυαναμενόμενη απόφαση θα είναι κομβική και για το περιβάλλον εντός του οποίου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς εκτιμάται πως το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει ως προς τις τριετίες πριν από τη θεσμοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.
Οι βιομήχανοι ζητούν «γυμνό» μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς τριετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζομένους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά. Επίσης ο νέος κατώτατος μισθός που θα οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να έχει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.
Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζομένους – γίνει, δηλαδή, δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Επίσης, ο νέος μισθός θα είναι γυμνός από προσαυξήσεις και ενιαίος για όλους. Δεδομένου ότι από το 2012 ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ τον μήνα.