Σελίδες

About

09 Απριλίου 2020

5 βήματα για μια ισορροπημένη διατροφή

Εσείς τρέφεστε σωστά;
Αλήθεια πόσο υγιεινές είναι οι διατροφικές μας συνήθειες;
Μέσα στην καθημερινότητα με τους έντονους ρυθμούς και το τρέξιμο γίνεται πολύ συχνά δύσκολο να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής που θα ωφελήσει τόσο την υγεία μας όσο και τη διάθεσή μας.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

1. Πόσο πρέπει να τρώμε
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν το στομάχι είναι άδειο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα άδειο στομάχι παράγει γκρελίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι πεινασμένο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ορμόνη φαίνεται να εκτελεί και άλλες λειτουργίες. Η γκρελίνη διεγείρει και ενισχύει την απόδοση του ιππόκαμπου, της περιοχής στον εγκέφαλο που διαχειρίζεται τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική ανάλυση, κρατώντας μας σε εγρήγορση και παρέχοντάς μας έξτρα συγκέντρωση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάμε ποτέ, αλλά μάλλον δείχνει ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση του πόσο τρώμε.
Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε λοιπόν την αποδοτικότητα κάθε μέρας μας βελτιστοποιώντας την κατανάλωση τροφίμων.
2. Το μάσημα κάνει καλό
Η δεύτερη από τις συμβουλές μας για την υγιεινή διατροφή είναι κάτι που ίσως έχετε ακούσει από τους γονείς σας να σας λένε ένα εκατομμύριο φορές ως παιδί: Το μάσημα του φαγητού σας παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη.
Μελέτες δείχνουν ότι για τα αμυλώδη τρόφιμα, το 30% της πέψης συμβαίνει με το σάλιο.
Μετά από ένα γεύμα, δώστε ένα διάλειμμα τουλάχιστον δύο ωρών πριν πάτε για ύπνο.
Η πέψη αυξάνει τη μεταβολική σας δραστηριότητα. Αν κοιμάστε σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα κοιμηθείτε καλά ούτε θα χωνέψετε καλά!
Ανάλογα με το τι φάγατε, ένα μεγάλο μέρος του φαγητού μπορεί να μη καταφέρετε να το χωνέψετε εάν κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγητό.
3. Το σωστό φαγητό για τη σωστή ώρα
Η συνήθεια των παππούδων μας να τρώνε κάθε τρόφιμο στην εποχή του δεν αποτελούσε γι’ αυτούς μια επιλογή αλλά για εμάς μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές όσον αφορά την υγιεινή διατροφή.
Το να τρώμε διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές εποχές βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τον μεταβαλλόμενο καιρό.
Έτσι η διατροφή μας το καλοκαίρι γίνεται πιο ελαφριά και εμπλουτίζεται από φρούτα πλούσια σε νερό όπως το καρπούζι, τα οποία μας κρατούν ενυδατωμένους, ενώ το χειμώνα εμπλουτίζεται με σιτηρά τα οποία μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
Είναι καλό να ακολουθούμε αυτή τη συνήθεια και να τρώμε τα διαθέσιμα κάθε εποχή φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος και ανάλογα με τον καιρό ή το κλίμα στο οποίο ζούμε.
4. Μια ισορροπημένη διατροφή
Είναι αρκετά σημαντικό να θυμόμαστε να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες.
Έτσι κάθε πιάτο μας καλό είναι να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και φυσικά δεν πρέπει να παραλείπουμε τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που έχουμε ανάγκη κάθε μέρα.
Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα πάρουμε όλες τις βιταμίνες καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
5. Δεν υπάρχουν καλές συνήθειες διατροφής!
Στην τελευταία συμβουλή τροφίμων για υγιεινή διατροφή καλό είναι να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι για το σώμα, και ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε τι να φάτε είναι να ακούσετε το σώμα σας.
Με άλλα λόγια αντί να αναπτύξουμε διατροφικές συνήθειες που μόνο μας κάνουν να λειτουργούμε επαναλαμβανόμενα, είναι καλύτερο να αποφασίζουμε για το φαγητό μας συνειδητά μέσα από τη νοημοσύνη μας.
Πολλές φορές λαχταράμε να φάμε κάτι κι αυτό είναι ίσως ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι χρειαζόμαστε το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.