Οι εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων παρουσιάζονται στα σχολεία τους. Ποια θα είναι τα μέτρα για το "πρώτο κουδούνι", τι ισχύει με τις άδειες ειδικού σκοπού, τα μειωμένα ωράρια και τα ολοήμερα σχολεία.
Από σήμερα, Πέμπτη, οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων -συμπεριλαμβανομένων των σχολείων Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)- παρουσιάζονται στα σχολεία τους μετά την άρση μέτρων του κορονοϊού.Η επιστροφή ορίστηκε από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εν όψει του ανοίγματος των παραπάνω εκπαιδευτικών δομών, για την αναγκαία προετοιμασία λειτουργίας.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από την εν λόγω εγκύκλιο, οι εκπαιδευτικοί́ που έχουν ανάθεση μαθημάτων στο πρόγραμμα ολοήμερου καλούνται να παρουσιάζονται καθημερινά στο πρωινό πρόγραμμα.
Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, εν μέσω επιφυλάξεων των γονέων.
Τα ολοήμερα θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτυργίας των δημοτικών σχολείων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν τελικά, παραμένει ανοιχτό.
Το πρώτο μάθημα
Οι εργαζόμενοι γονείς ωστόσο, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου, ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.Η απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, είχε "πράσινο φως" από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η εισήγηση των οποίων ήταν ομόφωνη.
Την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψουν στα θρανία οι μικροί μαθητές, το βασικό μάθημα που θα κάνουν θα είναι αυτό της υγιεινής.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο, σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά.
Οι μικρότεροι μαθητές θα πηγαίνουν σχολείο με τον ίδιο τρόπο με τους μεγαλύτερους: με αποστάσεις, τμήματα των 15 ατόμων, εκ περιτροπής διδασκαλία σε μεγαλύτερα τμήματα, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της ηλικίας των παιδιών.
Προκειμένου να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, εφόσων δεν λειτουργήσουν τα ολοήμερα, οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου.
Η άδεια ειδικού σκοπού
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Εξήγησε δε, ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά.Χρήση του μειωμένου ωραρίου θα μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρίνισαν την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.
Επίσης έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.
Yπενθυμίζεται ότι η χορήγηση άδειας ειδικούς σκοπού θα συνεχιστεί μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.
Δηλαδή, οι γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο θα παίρνουν διακεκομμένη άδεια μόνο για τις ημέρες που τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί το τμήμα τους λειτουργεί εκ περιτροπής, ενώ θα πηγαίνουν στην εργασία τους τις ημέρες που τα παιδιά πάνε στο σχολείο.
Τα μέτρα
Τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου).Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας, η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.
Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.
Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
Και στα δημοτικά σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
Τα ειδικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί
Τα ειδικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια, με ειδικές οδηγίες και αυστηρά μέτρα προστασίας.Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά
Για το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά και για τον τρόπο λειτουργίας τους μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.Όπως είπε, έχουν ήδη σταλεί οδηγίες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις προτεραιότητες σε κάθε διδακτική ενότητα, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί από τος μαθητές να κρατήσουν τα φετινά βιβλία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από αρχές Σεπτέμβρη.
«Είναι σαφές λοιπόν ότι θα αξιοποιηθεί το τέλος της φετινής και η αρχή της επόμενης χρονιάς για να καλυφθεί η ύλη που χάθηκε μέσα στην καραντίνα», δήλωσε η υφυπουργός, ενώ διαβεβαίωσε πως η σχολική χρονιά 2020-2021 θα ξεκινήσει νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Για το ζήτημα της καθαριότητας, η κυρία Ζαχαράκη υποστήριξε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εργαλεία για να γίνουν τετράμηνες συμβάσεις για προσωπικό καθαρισμού, αλλά και για επέκταση των συμβάσεων του παρόντος προσωπικού.
«Αν αξιοποιηθούν όλα αυτά τα εργαλεία, θα δοθούν λύσεις για να υπάρχει η ίδια καλή εικόνα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας», υποστήριξε η υφυπουργός.