Σελίδες

About

03 Ιουλίου 2020

«ΔΗΘΕΝ» ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


Χωρίς την θετική μας ψήφο εγκρίθηκε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του δήμου Πέλλας με τα οικονομικά στοιχεία κάθε τριμήνου να μην πιάνουν ποτέ τον στόχο. Με τεράστιες αποκλίσεις στα έσοδα και έξοδα παρελθόντων ετών το «οικονομικό νοικοκύρεμα» του μεγαλύτερου δήμου του νομού παραμένει μύθος.

Η παράταξη μας με προτάσεις για τα θέματα ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης 30 Ιουνίου, ψήφισε αρνητικά και στην αναμόρφωση προϋπολογισμού που μειώνει μέχρι εξαντλήσεως το ποσό του έργου ασφαλτόστρωσης και κατασκευής πεζοδρομίων οδού Ανατολικής Ρωμυλίας, ύψους 200χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάνει μόλις τις 26.436€. Ένα ποσό φυσικά αστείο για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου που είναι υψίστης σημασίας. Ο δρόμος αυτός αποτελεί περιφερειακή αρτηρία της πόλης με μεγάλη κίνηση οχημάτων και πεζών καταλήγοντας σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά. Αντί να συζητάμε την έναρξη αυτού του έργου μέσα στο έτος, αποφασίζετε μείωση του προϋπολογισμού που σημαίνει πως δεν πρόκειται να εκτελεστεί.

Σοβαρά θέματα όμως και εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε η παράταξη ΠΕΛΛΑ-ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Τα ερωτήματα τέθηκαν και στους αρμόδιους αντιδημάρχους αν και δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις.

Στα θέματα Παιδείας αναζητήθηκε για ακόμη μια φορά η επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, εφόσον στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου το Δ.Σ. είχε πάρει ομόφωνη απόφαση γι αυτό. Στην ερώτηση μας αν έχει κατατεθεί αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και αν έχει υποδείξει ο δήμος Πέλλας νέο κτίριο για την εγκατάσταση της υπηρεσίας, η απάντηση ήταν ότι το παρακολουθούμε και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Σε στενή παρακολούθηση βέβαια βρίσκεται και η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών από το 2016 μέσω ΣΔΙΤ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μπει θεμέλιο. Με βάση τις υποσχέσεις καταλληλόλητας των σχεδίων και του οικοπέδων, προτάθηκε να γίνουν και τα δυο σχολεία που αρχικά είχαν ενταχθεί. Γιατί να μείνει έξω το Δημοτικό Σχολείο Γαλατάδων;

Παραμένοντας στα θέματα Παιδείας καταθέσαμε πρόταση έκδοσης ψηφίσματος κατά της επιβολής τοποθέτησης καμερών στις αίθουσες διδασκαλίας, η οποία απορρίφτηκε. Αν και η αρχική διάταξη απεσύρθη λόγω των σοβαρών αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων, το ενδεχόμενο να γίνεται μέσω κάμερας το μάθημα και να βιντεοσκοπείται η διδασκαλία στην τάξη με την δικαιολογία ότι κάποιοι μαθητές δεν προσέρχονται στο σχολείο, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία έκφρασης εκπαιδευτικών και μαθητών και καταργεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανήλικων, εκθέτοντας τα παιδιά σε πλατφόρμες διαδικτύου που πολλές φορές διαρρέουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και τις προτάσεις των κ.κ. Σουκιούρογλου και Διαμαντόπουλου, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση ως εκπρόσωποι από τον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά ο δήμαρχος Πέλλας τους αρνήθηκε το λόγο!

Στην πρόταση μας για πληρωμή των σχολικών τροχονόμων για το διάστημα της καραντίνας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στην εκπαίδευση πληρώθηκαν κανονικά, η απάντηση του δημάρχου Πέλλας ήταν αρνητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχολικοί τροχονόμοι δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα καταβολής βοηθήματος και ότι πολλοί δήμοι στη χώρα επέλεξαν να τους πληρώσουν από τον δικό τους προϋπολογισμό.

Για δυο ακόμη σημαντικά θέματα, πραγματικά έργα ανάπτυξης για τον δήμο, πήραμε και πάλι την υπόσχεση «στενής παρακολούθησης» των εξελίξεων.

Μόνο που θα πρέπει να επισημάνουμε στον κ. Στάμκο πως η Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά και η τελική παραχώρηση του στρατοπέδου Καψάλη στον δήμο δεν χρειάζονται παρακολούθηση, αλλά εντατική ανησυχία και επιτέλους ολοκληρωμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεντρική Μακεδονία θα χρηματοδοτηθούν δυο δικαστικά κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι τα Γιαννιτσά κινδυνεύουν και πάλι να μείνουν έξω από αυτόν το προγραμματισμό και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η μελέτη και η πρόταση για Δικαστικό Μέγαρο στα Γιαννιτσά, είναι ωριμότερη και παλαιότερη στη σειρά από οποιαδήποτε άλλη στο νομό Πέλλας, γι αυτό η παράταξη ΠΕΛΛΑ-ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ περιμένει την στήριξη των τριών κυβερνητικών βουλευτών για την κατασκευή του έργου.

Στην ερώτησή μας εκ νέου για το Στρατόπεδο Καψάλη ο κ. Στάμκος, ενώ μας είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί στο δήμο χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις και δαπάνες, αφέθηκε φυσικά να ερημώνει, όπως και το Πολύκεντρο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει (γι αυτό και μας το πήρε πίσω το Υπ.Υγείας), στην τοποθέτησή του, μας ενημέρωσε ότι βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή και πως επανέρχεται ο παλιός νόμος περί πολεοδόμησης του στρατοπέδου και εκμετάλλευσης και από τους δυο φορείς, δηλαδή στρατό και δήμο. Φυσικά κι αυτό είναι ένα πολυετές έργο υπό «στενή παρακολούθηση».