Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις από το 2022, μετά την απόφαση του υπουργείου για μέγιστη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων και αναδιανομή τους ανάλογα με την αγρονομική περιφέρεια, την καλλιέργεια κ.λπ.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι αγρότες λαμβάνουν μέχρι σήμερα υψηλά ποσά ενισχύσεων, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων που κατέχουν, θα χάσουν κάποιο ποσοστό, ενώ αντίθετα αυτοί που εισπράττουν λίγα χρήματα θα κερδίσουν.
«Σας ανακοινώνω την πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να ολοκληρώσει τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων άμεσα, γρήγορα, ουσιαστικά, προς όφελος της νέας γενιάς των αγροτών μας, εξαλείφοντας μία χρόνια ανισότητα απέναντί τους. Εξασφαλίζουμε έτσι την ουσιαστικότερη στήριξη των νέων και τη δικαιότερη κατανομή δικαιωμάτων μεταξύ των παλαιότερων και της νέας γενιάς, κλείνοντας μια εκκρεμότητα ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο.
Και προσθέτει ότι παρόλο που η μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας ηγεσίας προσανατολιζόταν στην εφαρμογή της σύγκλισης από τη φετινή χρονιά, η καθυστέρηση της ψήφισης του μεταβατικού κανονισμού της Ε.Ε. (ο οποίος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2020), που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εθνικές επιλογές, το ασφυκτικό περιθώριο υποβολής των προτάσεων της ελληνικής πλευράς μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς και η ανάγκη πρότερης προεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή αναβάλλουν τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων για την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, επεξεργάζονται ήδη το σχέδιο για την ανακατανομή των δικαιωμάτων ώστε να προσδιοριστεί άμεσα το μέγιστο δυνατό ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 5 μήνες, ως επιλογή για το επόμενο έτος, 2022.
Για «απονομή δικαιοσύνης» κάνει λόγο η πανεπιστημιακή κοινότητα, που θα ευνοήσει κυρίως τους αγρότες των ορεινών περιοχών. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Οι γεωκτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών είναι αδικημένοι. Δεν απολαμβάνουν την εύνοια του κάμπου, που μπορούν να ασχοληθούν και με άλλες καλλιέργειες. Η σύγκλιση των δικαιωμάτων θα επιφέρει δικαιοσύνη και θα ενθαρρύνει τις παραγωγές», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Σχολή Γεωπονίας, Λάμπρος Χατζηζήσης.
Συνδεδεμένη ενίσχυση
Αλλαγές, όμως, δρομολογούνται από του χρόνου και στη συνδεδεμένη ενίσχυση σε ό,τι αφορά στον αριθμό και στο είδος των κλάδων που θα χορηγείται, αλλά και στο ύψος της ενίσχυσης.
«Για το 2021 θα χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς των παρακάτω προϊόντων, ο προϋπολογισμός της οποίας θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα (περίπου 180 εκατ. ευρώ): ρύζι, σκληρό σιτάρι, βοοειδή, βιομηχανική τομάτα, πορτοκάλια για χυμοποίηση, όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σπόροι σποράς, σπαράγγι, σηροτροφία, τεύτλα, βοοειδή (χωρίς γη), ροδάκινα για χυμοποίηση, αιγοπρόβατα (χωρίς γη), αιγοπρόβατα, κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, σανοδοτικά ψυχανθή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε με σκοπό να μην αιφνιδιαστούν οι Ελληνες παραγωγοί σε μια χρονική συγκυρία που η συνέχιση των επιπτώσεων της πανδημίας δημιουργεί αβεβαιότητα και αναταράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην ελληνική παραγωγή και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ωφελούμενων καλλιεργειών.
Με βάση την αξιολόγηση, αλλά και την αναγκαία διαβούλευση, θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στο μέτρο καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 και μετά.
Παράλληλα, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το εθνικό απόθεμα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική βούληση της κυβέρνησης να σταματήσει τις στρεβλώσεις που πριμοδοτούν ορισμένους επιτήδειους εις βάρος των άλλων παραγωγών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός προανήγγειλε:
Αυστηροποίηση των ποινών για όσους δηλώνουν αναληθή στοιχεία, ενώ θα αποκλείονται αυτόματα από τη διαδικασία της επόμενης χρονιάς.
Απαγόρευση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από το Εθνικό Απόθεμα εντός της προγραμματικής περιόδου.
Μη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς που εμφανίζουν αύξηση ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχα παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν τα ζώα (παραδόσεις γάλακτος σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις-καταχωρίσεις σφαγών στο σύστημα Artemis).
Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλούμενες εκτάσεις.
Ηλεκτρονική ανάρτηση του συνόλου των μισθωτηρίων στο TAXIS.
Σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη αύξηση των αιτούμενων δικαιούχων, να γίνεται οριζόντια γραμμική μείωση στους γεωργούς που είναι ήδη κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Η κατανομή των βοσκοτόπων του επόμενου έτους θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στο ζωικό κεφάλαιο του προηγούμενου έτους.
Θα υπάρξει αναθεώρηση των συντελεστών αναφορικής ενότητας με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του 2020.
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των παραγωγών και ταυτόχρονα να προστατεύουμε την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτήν την πορεία κινούμαστε και με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αλλάζουν κάποια πράγματα πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες αναταράξεις. Το έχουμε συμπεριλάβει στη λογική μας. Αλλά το καίριο και κύριο είναι να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε υπέρ του Δημοσίου και των Ελλήνων παραγωγών την κατάσταση που έχουμε βρει μπροστά μας», κατέληξε ο κ. Λιβανός.