Όπως λένε οι ειδικοί, η ισορροπία μεταξύ των συστατικών που καταναλώνουμε σε κάθε μας γεύμα αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς το Α και το Ω για μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Πως όμως θα το πετύχουμε αυτό; Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας μενού και στην επιλογή των τροφών μπορούν να κάνουν θαύματα:
1. Φρόντισε το ½ του πιάτου σου να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα.
2. Από την ομάδα του κρέατος προτίμησε να τρως ψάρι ή κοτόπουλο, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι) σε μία φορά / εβδομάδα ή και πιο αραιά. Απομάκρυνε παράλληλα το ορατό λίπος από τα κρέατα.
3. Αντικατέστησε τουλάχιστον τα μισά από τα αμυλούχα τρόφιμα με αντίστοιχα ολικής άλεσης ή πλούσια σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι). Επίσης είναι καλό να καταναλώνεις όσπρια ή λαδερά φαγητά 2-3 φορές /εβδομάδα, τα οποία επίσης περιέχουν φυτικές ίνες.
4. Κατανάλωνε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών / ημέρα. Προτίμησε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Περιόρισε όμως τις ποσότητες τροφίμων πλούσια σε κορεσμένο λίπος, όπως τα κίτρινα τυριά και το αγελαδινό βούτυρο. Προτίμησε το ελαιόλαδο και τις φυτικές soft μαργαρίνες πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και χρησιμοποίησέ τα με σύνεση.
5. Να αποφεύγεις τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως παστά,τουρσί, συσκευασμένα τρόφιμα, κονσέρβες.
6. Περιόρισε τέλος κατά πολύ τα υγρά με θερμίδες (αναψυκτικά, χυμούς). Προτίμησε τις light εκδοχές τους και να πίνεις τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημερα.