Σελίδες

About

02 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Ξεχάστε άνοιγμα εστίασης και μετακινήσεις εκτός νομού – Αρνητικές εξελίξεις


Ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο για ακόμα σκληρότερο lockdown εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί – Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι νέες μεταλλάξεις

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες 15 ημέρες, καθώς τότε αναμένεται να φανεί επαρκώς πόσο μεγάλη είναι η αύξηση του ιικού φορτίου, σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 40% στα νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ πλέον στην «εξίσωση» έχουν μπει και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που παρουσιάζουν.

Κυβερνητικό επιτελείο και λοιμωξιολόγοι τηρούν στάση αναμονής, ώστε να φανεί η πραγματική διάσταση της νέας έξαρσης της πανδημίας, ενώ τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις, οι περισσότερες από τις οποίες εντοπίζονται στην Αττική, προβαίνοντας στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων όπου αυτές εντοπίζονται.

Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό το καθεστώς του “clidk away” μέχρι νεοτέρας, ενώ και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να είναι «ρευστό» καθώς η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως στις κόκκινες περιοχές, όπου είναι ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια, μπορεί να αλλάξει αναλόγως τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία. Παράλληλα, δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα «πράσινο φως» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Στόχος της κυβέρνησης, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν η μετακίνηση του πληθυσμού. Γι αυτό άλλωστε στις επιλογές βρίσκεται ακόμα και ένα νέο ολικό lockdown που θα έχει ως αποτέλεσμα το «κοκκίνισμα» όλης της χώρας, ώστε να μην υπάρξει διευρυμένη έξαρση της πανδημίας που θα έχει ως αποτέλεσμα το ήδη «λαβωμένο» ΕΣΥ να επιβαρυνθεί εκ νέου, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Φόβος για «έκρηξη» κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες

Ανησυχητικές είναι οι αναλύσεις των δειγμάτων της Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη, ο οποίος τονίζει ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά αυξάνεται σταδιακά και πάλι το ιικό φορτίο στην Αττική.

«Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση 40% στα κρούσματα, αλλά και μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA πως «αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση».

543 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Στα 543 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Δευτέρα (01/02), εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157.495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, καταγράφηκαν 33 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.