Σελίδες

About

01 Μαρτίου 2012

Τέλος Μαρτίου οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους παραγωγούς του Ν. Πέλλας


Προχωρά και η διαδικασία για τις αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ των  βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι το 2010
  • Απάντηση του Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε επίκαιρη ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή
 Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των πορισμάτων του ΕΛΓΑ για τις ζημίες που υπέστη η αγροτική παραγωγή στο Ν. Πέλλας το 2011.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ. Τζάκρη, ανέφερε καταρχήν ότι η αγροτική παραγωγή στο Ν. Πέλλας υπέστη το 2011 σοβαρές ζημιές από διάφορες αιτίες (παγετό, χαλάζι, βροχόπτωση κτλ), όπως για παράδειγμα από την παρατεταμένη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Μάιο του 2011 μεγάλες εκτάσεις στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας προκαλώντας τεράστιες ζημιές κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες (κεράσια, ροδάκινα, μήλα κ.α.) αλλά και σε ετήσιες, και επεσήμανε ότι το εισόδημα από την εμπορική εκμετάλλευση των καλλιεργειών που επλήγησαν αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους παραγωγούς στις πληγείσες περιοχές, ότι η ζημιά σε ολόκληρα χωριά ήταν ολοκληρωτική και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αποτελούν το μόνο εισόδημα που έχουν να ελπίζουν οι πληγέντες παραγωγοί του νομού.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των πορισμάτων ζημίας από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες παραγωγούς και άρα και στην καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ εδώ και πολύ καιρό.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική χρονιά και οι παραγωγοί καλούνται να καταβάλλουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης, που τα καταστήματα διάθεσης αγροεφοδίων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν δουλεύουν πια με πίστωση και η ΑΤΕ έχει κλείσει τη στρόφιγγα των καλλιεργητικών δανείων.
Η βουλευτής ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ενημέρωση που της παρείχε επανειλημμένα η διοίκηση του ΕΛΓΑ, η αποστολή των πορισμάτων για τις ζημιές στο Ν. Πέλλας θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και άμεσα θα γινόταν και η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Δυστυχώς όμως έχουν παρέλθει ήδη δύο μήνες από το 2012 και η 
αποστολή των πορισμάτων του ΕΛΓΑ έχει καθυστερήσει δραματικά, καθώς ελάχιστα μόνο από αυτά έχουν αποσταλεί στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα.
Η κ. Τζάκρη τόνισε επίσης ότι η φετινή χρονιά αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον ΕΛΓΑ, καθώς θα φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής των εισφορών των παραγωγών στον Οργανισμό, με γνώμονα βέβαια πάντα το όφελος των παραγωγών.
Πέρυσι, για πρώτη φορά, ανέφερε η κ. Τζάκρη, οι παραγωγοί προκατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που για πολλούς από αυτούς το εισόδημά τους από τις παραγωγές τους ήταν μηδενικό λόγω των ζημιών που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους, καταβάλλοντας μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Το νέο αυτό σύστημα καταβολής των εισφορών έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους παραγωγούς, καθώς ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί πλέον τα χρήματα που οι παραγωγοί έχουν ήδη προκαταβάλει και δεν χρειάζεται ούτε να δανείζεται, ούτε να επιχορηγείται για να καταβάλει αποζημιώσεις και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να τους παρέχει σωστές, δίκαιες και κυρίως έγκαιρες αποζημιώσεις. Εξάλλου δεν ζητούν χάρη. Τα χρήματα για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν τα έχουν προκαταβάλει ήδη ανταποδοτικά.
Τέλος, η κ. Τζάκρη ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο όσον αφορά στην αποστολή των πορισμάτων, όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Στην ερώτηση της κ. Τζάκρη απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές που υπέστη η αγροτική παραγωγή στο νομό Πέλλας από όλες τις αιτίες μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι ζημιές του Δεκεμβρίου του 2011 θα αποπληρωθούν τον προσεχή Ιούνιο.
Η κ. Τζάκρη στην δευτερολογία της ανέφερε στον κ. Δριβελέγκα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς έχουμε ήδη αργήσει πάρα πολύ.
Η βουλευτής ανέφερε ότι η καθυστέρηση αυτή εντοπίζεται σε δύο στάδια, στα οποία πρέπει να ενσκύψουν οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και του  ΕΛΓΑ και να τα διορθώσουν, ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον: στην καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και στην καθυστέρηση στην συγγραφή και στην αποστολή των πορισμάτων ώστε να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου που ολοκληρώθηκαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στο Ν. Πέλλας για τις ζημιές του Μαΐου έχουν περάσει 4 μήνες και η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την συγγραφή τους. Όπως ανέφερε η βουλευτής και άλλες φορές κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί ανάλογες καθυστερήσεις, η κατάσταση όμως πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς. Ειδικά στην παρούσα κατάσταση που οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι ζητούμενο.
Πρέπει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να δείξουμε έμπρακτα στους αγρότες παραγωγούς ότι στον ΕΛΓΑ πράγματι κάτι αλλάξει και ότι αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Να διατηρήσουμε τον ΕΛΓΑ ζωντανό, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των παραγωγών και της αγροτικής μας οικονομίας, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους μοχλούς ανόρθωσης της οικονομίας μας.
Τέλος, κλείνοντας την δευτερολογία της η κ. Τζάκρη, ανέφερε ότι το ζητούμενο στην προσπάθεια για την αναμόρφωση και την εξυγίανση του ΕΛΓΑ πρέπει να αποτελεί το τρίπτυχο: σωστές, δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις και ότι επειδή το νέο σύστημα καταβολής εισφορών στον ΕΛΓΑ εφαρμόζεται για πρώτη φορά θα πρέπει να εντοπισθούν όλες του οι αδυναμίες στην πράξη και να διορθωθούν έγκαιρα.
Στην δευτερολογία του ο κ. Δριβελέγκας διαβεβαίωσε και πάλι ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2011 θα καταβληθούν στους παραγωγούς μέχρι τέλος Μαρτίου και επίσης ανέφερε ότι ο φάκελος που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τοπράσινο σκουλήκι το 2010 μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ότι μετά την παροχή κάποιων διευκρινήσεων που ζητήθηκαν θα μπούμε στην φάση της καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων.-