Σελίδες

About

07 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο του συντοπίτη μας συγγραφέα Μάκη Τσίτα με τίτλο «Πάρε με κι εμένα μαζί σου!», από τις εκδόσεις Ψυχογιός και με πολύ όμορφη εικονογράφηση της Πωλίνας Παπανικολάου.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη και τρυφερή ιστορία που μιλάει για την αδερφική αγάπη καθώς και για τις δυσκολίες προσαρμογής των μικρών μαθητών κατά τις πρώτες μέρες του σχολείου.

Ο Νίκος δεν έχει φίλους αλλά έχει την αδερφή του. Μαζί της όλα είναι ωραία: το πρωινό ξύπνημα, το πλύσιμο των δοντιών, τα γεύματα, οι κουβέντες και, βέβαια, το παιχνίδι. Νόμιζε ότι θα πήγαινε και στο ίδιο σχολείο μ’ εκείνη, αλλά όταν ήρθε η ώρα, βρέθηκε σ’ ένα άλλο, που το λένε νηπιαγωγείο. Κι εκεί, χωρίς την αδερφή του, αισθάνθηκε πολύ μόνος. Του ήρθε να βάλει τα κλάματα, ήθελε να γυρίσει στο σπίτι. Μέχρι που…

Όπως γράφει και η συγγραφέας και κριτικός Ελένη Χωρεάνθη στην Καθημερινή της Κυριακής: «Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας, λειτουργεί όπως ένας ενημερωμένος και διορατικός παιδαγωγός και ψυχολόγος, - το επισημαίνω και το εννοώ- και στο συγκεκριμένο βιβλίο του, ακολουθεί έναν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος που τον απασχολεί: Χωρίς μεγάλα λόγια και ‘πρέπει’ και ‘δεν πρέπει’, πιάνει το θέμα του από τον πυρήνα και το πάει εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα για λύση. Ασχολείται με απλά καθημερινά προβλήματα σχέσεων, που για κάποιους μπορεί να θεωρούνται εύκολα, και τα αναπτύσσει με έναν παιδαγωγικό τρόπο ιδιαίτερα παραγωγικό και αποδοτικό. Έτσι βοηθάει, όχι μόνο τα μικρά παιδιά να βρίσκουν μόνα τους τον τρόπο και να οδηγούνται από το ένστικτό τους στη λύση του προβλήματος, αλλά και τις μητέρες να είναι ανεκτικές και υπομονετικές και να μην αντιτάσσουν άρνηση και βία στην άρνηση των παιδιών τους».

Η φιλόλογος και κριτικός βιβλίου Ανθούλα Δανιήλ σημειώνει στο περιοδικό Αντιφωνητής: «Είναι πλέον φανερό ότι ο Μάκης Τσίτας έχει βρει τη συντεγή για τη συγγραφή των πετυχημένων παιδικών βιβλίων, η οποία είναι να μην ακολουθεί την πεπατημένη παραδοσιακή οδό. Τούτο σημαίνει πως παίρνει τα πράγματα, όπως είναι στην καθημερινή ζωή και τα μεταφέρει στο βιβλίο του αναπαράγοντας μια πραγματικότητα που είναι η παιδική πραγματικότητα».

Τέλος ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης γράφει στη δική του κριτική στο περιοδικό Ένεκεν: «Και σ’ αυτό του το βιβλίο ο Μάκης Τσίτας με επιδέξιο τρόπο καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη. Με σύνεση και με δεξιοτεχνία συνεχίζει τη δημιουργική πορεία ενός συγγραφέα που το έργο του έχει καθιερωθεί».