Σελίδες

About

25 Ιουλίου 2012

Γ. Καρασμάνης: Παραμένει στο Ν. Πέλλας η έδρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Κων/νου Τζαβάρα 
Ως γνωστόν, ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης με αφορμή την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί για επικείμενη μεταφορά της έδρας της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από την Έδεσσα στη Βέροια, είχε καταθέσει στη Βουλή πριν τις εκλογές, στις 20/03/2012 την υπ’ αριθ. 6921 ερώτηση  προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Με την ερώτηση αυτή ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού επεσήμανε το πολύ σημαντικό έργο που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί η ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Έδεσσα, ζητούσε τη συνέχιση της λειτουργίας της ως έχει, προκειμένου να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, η οποία στα 40 χρόνια που λειτουργεί διαμορφώνει την πολιτιστική ιστορία του Ν. Πέλλας, ενός Παραμεθόριου και Ακριτικού Νομού, του οποίου ο πολιτισμός ιδιαίτερα σήμερα πρέπει ν’ αναδειχθεί περισσότερο από ποτέ.
Ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου το ερώτημα στον νέο Υπουργό κ. Τζαβάρα, στο οποίο μεταξύ άλλων ο Υπουργός απάντησε ότι: 
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει κατατεθεί Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης που αφορά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά δεν υφίσταται στην παρούσα φάση καμία δραστηριοποίηση για εφαρμογή σχεδίου ενοποίησης των Εφορειών Αρχαιοτήτων. Η αναφερόμενη στην Ερώτηση φημολογούμενη μεταφορά  της έδρας της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτωνπιθανόν έχει ως αφετηρία παλαιότερη πρόταση για νέο Οργανισμό του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Κι επιπλέον ενημέρωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι :
Η ΙΖ΄ ΕΠΚΑ στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ που εκτελεί στο Μουσείο της Πέλλας, έχει προγραμματίσει και την δημιουργία το 2012 μεγάλης περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Θησαυροί της Μακεδονίας» που θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικά, νέα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων σε χώρους ευθύνης της Εφορείας (κυρίως στις Αιγές και στην περιοχή της Πέλλας), μερικά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί στις δύο μεγάλες πρόσφατες εκθέσεις στο Παρίσι και στην Οξφόρδη, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει εκτεθεί έως τώρα στην Ελλάδα.