Σελίδες

About

21 Αυγούστου 2012

"Σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία"


Ερώτηση σχετικά με την πρόθεση και το βαθμό ετοιμότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. «σχεδίου προώθησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία» για το νέο σχολικό έτος 2012-2013 κατέθεσε στην Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το 2009 και την τελευταία 3ετία εφαρμόστηκε μόνο μια φορά, κατά το σχολικό έτος 2010-2011, απορροφώντας το 60% των διαθέσιμων ετήσιων πόρων.
Το πρόγραμμα αυτό είναι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την αντιμετώπιση επισιτιστικών προβλημάτων που βιώνουν πολλά παιδιά κυρίως των αστικών περιοχών, όσο και για την ενίσχυση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και την τόνωση της αγροτικής οικονομίας.
----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής: 
«Κύριε Υπουργέ, 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει από το 2009 το συγχρηματοδοτούμενο «σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών  στα σχολεία». Για τη χώρα μας το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την παιδική ηλικία, αλλά συγχρόνως να  ενισχυθεί και η διάθεση των προϊόντων αυτών και η οικονομική κατάσταση των παραγωγών. Επομένως το πρόγραμμα αυτό σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την αντιμετώπιση επισιτιστικών προβλημάτων που βιώνουν πολλά παιδιά κυρίως των αστικών περιοχών.
Το «σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία» είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα γιατί προϋποθέτει υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών και προσεκτικό σχεδιασμό διανομής με αυτοκίνητα ψυγεία ώστε τα προϊόντα αυτά να φθάσουν σε κάθε σχολείο στην καλύτερη κατάσταση.
Κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, το σχολικό έτος 2009-2010, το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ το σχολικό έτος 2010-2011 η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόλις περίπου το 60% των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Για το σχολικό έτος 2011-2012 ο διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου ματαιώθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι στη διάρκεια της τριετίας η χώρα μας μια φορά κατάφερε να το υλοποιήσει.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 
  1. Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα το νέο σχολικό έτος 2012-2013 και ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος;
  2. Πως προτίθεστε να παρακάμψετε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα;
  3. Έχετε επεξεργαστεί κάποιο αναλυτικό σχέδιο για την υλοποίηση του προγράμματος;
  4. Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα σχολεία της χώρας που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα;
  5. Πως θα γίνει η προμήθεια και η διανομή των φρούτων και λαχανικών σε αυτά; 
Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας – ΠΑΣΟΚ»