Σελίδες

About

14 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιστορικών περιπάτων του Δήμου Πέλλας και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.



Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιστορικών περιπάτων, το οποίο οργάνωσαν και υλοποίησαν ο Δήμος Πέλλας και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ετίας από τη Μάχη των Γιαννιτσών.
Η προετοιμασία των μαθητών για τη δράση είχε ήδη ξεκινήσει εντός της σχολικής αίθουσας από τον εκπαιδευτικό με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού φακέλου του προγράμματος.

Η περιπατητική πορεία με αφετηρία το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός εξελισσόταν με στάσεις στο κάθε αναστηλωμένο μνημείο της Τουρκοκρατίας, το οποίο λάμβανε το χαρακτήρα ενός περάσματος στους αιώνες της Νεότερης και Σύγχρονης Εποχής. Το Μαυσωλείο μετέφερε τους μαθητές πίσω, στις 17 Νοεμβρίου του 1417, την ημέρα θανάτου του Γαζή Εβρενός, ο Τουρμπές στα τέλη του 15ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού του Σερίφ Αχμέτ στο 18ο αιώνα και η οικία του Εμίν Μπέη στις αρχές του 20ου αιώνα αποσαφηνίζοντας τη γνώση για την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στη συνέχεια, οι μαθητές συνοδευμένοι από τους εκπαιδευτικούς επισκέπτονταν το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών, όπου μέσα από την ξενάγηση των ανθρώπων του μουσείου συνέδεαν την Τουρκοκρατία με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μάχη των Γιαννιτσών.
Η διάβαση της Οδού Στράντζης και η επίσκεψη στο μουσείο πρόσφεραν στους μαθητές ιστορική γνώση, τους μύησαν στους τοπικούς μύθους, τους πρότειναν να κοιτάξουν ψηλά για να παρατηρήσουν την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση in situ, τους μίλησαν για την ιστορική αξία της Μάχης των Γιαννιτσών. Και ίσως, ελπίζουμε, αυτή η μικρή εμπειρία να υπέδειξε και μία άλλη αντίληψη ότι η τοπική ιστορία δεν διαβάζεται μόνο στο εγχειρίδιο αλλά και στους δρόμους των Γιαννιτσών, τις γειτονιές που κατοικούμε και συνήθως αγνοούμε. Μίλησαν για την ιστορικότητα αυτού του τόπου, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε και να μην απολέσουμε χάριν ενός εύπεπτου μοντερνισμού.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιστορικών περιπάτων συμμετείχαν 1219 μαθητές. Κατά πλειοψηφία ήταν μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (83,7%) με ακόλουθη τη συμμετοχή των μαθητών γυμνασίου (11.6%).Στο πρόγραμμα πήραν μέρος όχι μόνο σχολεία της πόλης των Γιαννιτσών (55%) αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Πέλλας, δεδομένο που ενθαρρύνει τη μελλοντική επανάληψη και εξέλιξη του προγράμματος. Θα θέλαμε να εκφράσουμε ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι παρά τη γενική, δυσοίωνη συγκυρία, συμμετείχαν στο πρόγραμμα με ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία. Ευχαριστούμε το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών για τη συνεργασία και τη συνέργεια που πρόσφερε.
Ελπίζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να προσέγγισε, έστω στο ελάχιστο, το στόχο, ο οποίος υπερέβαινε το χαρακτήρα της ξενάγησης με τα τυπικά χαρακτηριστικά και επιθυμούσε να καταστεί ως μία κρυφή, προσωπική συνομιλία του κάθε μαθητή με το ιστορικό παρελθόν.