Σελίδες

About

24 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπαρχει περιπτωση αποζημιωσεις για το πρασινο σκουλικι που επληξε και φετος τους βαμβακοπαραγωγους.

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς των οποίων η σοδειά βάμβακος υπέστη ακόμη και αποδεδειγμένες φθορές από την επέλαση του πράσινου σκουληκιού τις προηγούμενες χρονιές, ο
αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου στη βουλή. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε να αναλάβει σαφή δέσμευση, πολύ δε περισσότερο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όσους παραγωγούς -εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού-δεν έπιασαν το πλαφόν.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό "το πράσινο σκουλήκι δεν αποζημιώνεται σήμερα. Στη σύμβαση που υπογράφει, δηλαδή, ο αγρότης με τον ΕΛΓΑ, γνωρίζει ότι τα ασφάλιστρα που δίνει αφορούν συγκεκριμένες ασθένειες ή φυσικά φαινόμενα.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το πρόβλημα προχωρώντας στην καθιέρωση αυτού του νέου θεσμού της προαιρετικής ασφάλισης, όπως σας είπα, ώστε με ένα επιπλέον ασφάλιστρο να μπορεί να αποζημιώνεται. Εάν τα βάλουμε όλα και μειώσουμε και τα ασφάλιστρα, όπως λέτε, που τα θεωρείτε αυξημένα, εκείνο που θα κάνουμε είναι να χρεωκοπήσει ο ΕΛΓΑ και να καταφεύγει και πάλι σε δάνεια, χρέη και οφειλές που θα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δηλαδή, θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων. Μπορούμε να το κάνουμε; Δεν νομίζω ότι η χώρα είναι στη θέση να επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Ζητήσατε αναδρομική εφαρμογή του άρθρου 10 του Κανονισμού. Το άρθρο 10 του Κανονισμού μιλά για πρόληψη και αντιμετώπιση. Πώς μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ; Μακάρι να μπορούσε! Όμως, όταν μιλά για πρόληψη και αντιμετώπιση, μιλά προφανώς για εφαρμογή στο μέλλον".
Για τις συνδεδεμένες
Αναφορικά με τους απλήρωτους παραγωγούς για τη συνδεδεμένη ο κ. Χαρακόπουλος, δεν εμφάνισε στοιχεία ούτε δεσμεύτηκε για το πότε θα λάβουν οι παραγωγοί την ενίσχυση.
"Όσον αφορά το μέγα ζήτημα που έχει να κάνει με το αν θα καταβληθεί η συνδεδεμένη σε όσους παραγωγούς δεν έχουν πιάσει το πλαφόν της παραγωγής βάμβακος, έχω πει ξανά –και το τόνισα και από την Καρδίτσα στην οποία βρέθηκα την προηγούμενη Κυριακή, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και στο Δήμο- ότι δεν θα υπάρξει αγρότης βαμβακοπαραγωγός ο οποίος καλλιέργησε και μάζεψε τη σοδειά του που δεν θα πάρει τη συνδεδεμένη, εφ’ όσον έχει πληγεί από το πράσινο σκουλήκι και πιστοποιηθεί αυτό και από τον ΕΛΓΑ, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ", κατέληξε.