Σελίδες

About

09 Φεβρουαρίου 2013

Μειωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ε.Ε. κατά 13% προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2014-2020.

Μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ε.Ε. κατά 13% προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2014-2020, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Πάντως, τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα συνεχίσουν να αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ποσοστό 38%, που αντιστοιχεί στο ποσό των 363 δισ. ευρώ ή σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Γαλλία κατάφερε να διασφαλίσει ότι δεν θα περιοριστούν περαιτέρω οι αγροτικές επιδοτήσεις, παρά την αντίθεση της Βρετανίας και άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης. 
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για νίκη στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η χώρα του κατάφερε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα κονδύλια που θα λάβει στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ άλλα κράτη θα υποστούν μειώσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι τα κονδύλια για την ΚΑΠ μειώνονται κατά περίπου 34 δισ. ευρώ. Εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «ανταποκριθεί στις ευθύνες του» και να εγκρίνει τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι θα προτιμούσε ο νέος προϋπολογισμός να αντανακλούσε περισσότερο τις προτάσεις της Κομισιόν. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες είχε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης ώστε να καταλήξουν οι «27» σε ομόφωνη απόφαση για τον προϋπολογισμό.

Εκκρεμεί η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Εάν ο επταετής κοινοτικός προϋπολογισμός εγκριθεί τελικά από το Ευρωκοινοβούλιο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιδιώξουν να οριστικοποιήσουν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έχουν θέσει ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμα και αν πετύχουν αυτό το «φιλόδοξο στόχο», δεν θα αρκεί ο χρόνος για να εφαρμοστούν οι «περίπλοκες αλλαγές» στις άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις. Προβλέπουν, λοιπόν, ότι το 2014 η εκταμίευση των ποσών που αναλογούν σε κάθε χώρα θα γίνει βάσει των ισχυόντων κανόνων, λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές στον προϋπολογισμό ($1 = 0.7474 ευρώ).
Πηγή: enet.gr