Σελίδες

About

26 Φεβρουαρίου 2013

«Μεγάλες οι ζημιές σε καλλιέργειες, περιουσίες, υποδομές από τη νεροποντή της Δευτέρας 25/2».


ΠΡΟΣ τους κ.κ. 1.  Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων
2.  Εσωτερικών
3.  Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες οι ζημιές σε καλλιέργειες, περιουσίες,  υποδομές από τη νεροποντή της Δευτέρας 25/2».

         
 
          Την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, κατακλυσμιαία νεροποντή που έπληξε το Νομό μας, προκάλεσε ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές σε καλλιέργειες με σιτηρά, τεύτλα, αρακά κλπ. Εκτεταμένες δενδροκαλλιέργειες πλημμύρισαν, με τα νερά σε πολλές περιπτώσεις να καλύπτουν τα δέντρα, σε σημείο που να εκφράζονται φόβοι, ότι μόλις απορροφηθούν (τα νερά) θα αποκαλυφθούν μεγάλες ζημιές (αποπληξία) στο ριζικό σύστημα των δέντρων.
          Επιπλέον πλημμύρισαν αποθήκες, μαγαζιά και μαντριά , και υπέστησαν ζημιές το Φράγμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαργαρίτας, καθώς και αγροτικοί δρόμοι.
          Να ληφθεί υπόψη ότι, το δεκαήμερο που προηγήθηκε της δευτεριάτικης νεροποντής, έβρεχε συνεχώς αλλά, δυστυχώς, τα αντλιοστάσια των ΓΟΕΒ δεν λειτουργούσαν ελλείψει προσωπικού. Αν δεν συνέβαινε αυτό, πιθανότατα οι μεγάλες ζημιές θα είχαν αποφευχθεί και, τουλάχιστον, δεν θα είχε πλημμυρίσει ο Κάμπος των Γιαννιτσών! Αντ’ αυτού, όπως, έχω καταγγείλει κατ’  επανάληψη δημόσια όταν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ διευκολύνουν τη λειτουργία των ΓΟΕΒ … τιμωρούνται με καταλογισμό δαπανών!
          Να σημειωθεί ακόμη ότι, στον ΓΟΕΒ της όμορης περιοχής Αλεξάνδρειας, υπάρχουν 4 μηχανήματα: υδραυλικοί εκσκαφείς και γρέϊντερ, που θα μπορούσαν να παρέμβουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά, αλλά και αυτά παρέμειναν ακινητοποιημένα… ελλείψει – και εδώ – προσωπικού!

ΕΠΕΙΔΗ, εξ αιτίας της θεομηνίας, για πολλούς αγρότες πάνε χαμένοι οι κόποι μιας χρονιά στα χωράφια.
ΕΠΕΙΔΗ, πολλοί από τους πληγέντες προχθές τευτλοπαραγωγούς, υπέστησαν και πέρσι σημαντικές ζημιές – πάλι από βροχές – αλλά ακόμη… περιμένουν τις αποζημιώσεις!
ΕΠΕΙΔΗ, σημαντικό είναι το πλήγμα και οι απώλειες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και αποθηκών.
ΕΠΕΙΔΗ τέλος, σοβαρές είναι και ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές του Νομού.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τους κκ Υπουργούς:

1.     Η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την πλήρη καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων που θα καλύπτουν τις απώλειες των πληγέντων
2.     Η ταχύτατη αποκατάσταση των υποδομών τόσο στο Φράγμα του ΔΔ Μαργαρίτας, όσο και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
3.     Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στους ΓΟΕΒ, προκειμένου να αποτραπούν ανάλογες καταστροφές στον Νομό.

Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας