Σελίδες

About

06 Απριλίου 2013

Ελεγξε την κατάσταση της υγείας σου μόνος σου σ' ένα λεπτό



Γίνε ο γιατρός του σπιτιού
Θέλεις να «μετρήσεις» την υγεία σου στο λεπτό; Μπορείς να εξετάσεις τα πάντα, από τη ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων μέχρι τον...



 κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς, χωρίς καν να βγεις από το σπίτι!


Δες πώς μπορείς να ελέγξεις την καρδιάσου, τη χοληστερόλη σου, την ευλυγισίασου, τον εγκέφαλό σου κ.λπ., με μερικά εύκολα τεστ που μπορείς να κάνεις στο δικό σου προσωπικό χώρο μόνος σου.

Εξέτασε τους πνεύμονές σου
Ενώ κάθεσαι ακίνητος και χαλαρος, μέτρησε.. πόσες αναπνοές παίρνεις ανά λεπτό. Δεκαπέντε ή λιγότερες; Τότε οι πνεύμονές σου λειτουργούν καλά. Πάνω από 25; Πρέπει να βελτιώσεις τη λειτουργία τους με τακτική αεροβική άσκηση.
Μέτρησε τη χοληστερόλη σου
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα μάτια σου παρέχουν μια καλή ένδειξη για τα επίπεδα της χοληστερόλης σου και τον επακόλουθο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς. Κοίταξε την ίριδα των ματιών στον καθρέφτη – υπάρχει μια λευκή γραμμή γύρω από το εξωτερικό τους; Αν ναι, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη χοληστερόλης. Κάνε εξέταση αίματος και φρόντισε η διατροφή σου να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και βρόμη, που τη μειώνουν.

Έλεγξε την καρδιά σου
Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση διατηρείς τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η καρδιά, στέλνοντας περισσότερο αίμα με κάθε χτύπο και μειώνοντας τον καρδιακό παλμό. Μόλις ξυπνήσεις το πρωί, πριν σηκωθείς, μέτρα τον καρδιακό παλμό σε ηρεμία (RHR) για 1 λεπτό, ακουμπώντας δύο δάχτυλα στον καρπό σου.
> 50 χτύποι ανά λεπτό Είσαι εξαιρετικά υγιής και με καλή φυσική κατάσταση.
> 50 έως 60 χτύποι ανά λεπτό Οι άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση συνήθως έχουν καρδιακό παλμό εν ώρα ξεκούρασης κάτω από 60, οπότε τα πας καλά.
> 60+ χτύποι ανά λεπτό 50 έως 100 χτύποι ανά λεπτό είναι φυσιολογικό, ενώ οι 75 χτύποι ανά λεπτό είναι ο μέσος όρος για τις γυναίκες. Προσπάθησε να τους μειώσεις με άσκηση για να έχεις γερή καρδιά.
Να θυμάσαι: ο RHR μπορεί να είναι αυξημένος κατά την περίοδό σου, μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή αλκοόλ ή αν το σώμα σου δεν έχει επανέλθει μετά την άσκηση.
Εξάσκησε τον εγκέφαλό σου
Μέτρα ανάποδα από το 100 αφαιρώντας 7 κάθε φορά, φτάνοντας όσο πιο χαμηλά μπορείς χωρίς να σταματήσεις. Εά φτάσεις στα 65, θεωρείται καλό σκορ. Για να διατηρήσεις την οξύνοιά σου, προσπάθησε να συμπληρώνεις καθημερινά ένα παιχνίδι Sudoku ή ένα σταυρόλεξο.

Διαπίστωσε την ευλυγισία σου
Στάσου όρθιος με το δεξί χέρι τεντωμένο προς τα πάνω. Λύγισε τον αγκώνα, ώστε το χέρι σου να κρεμαστεί πίσω σου. Φέρε το αριστερό χέρι πίσω στην πλάτη και προσπάθησε να ακουμπήσεις τα δύο χέρια. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά. Εάν μπορείς να ενώσεις τα χέρια, είσαι πολύ ευλύγιστος. Το αμέσως καλύτερο είναι να ακουμπήσεις τα δάχτυλα μεταξύ τους (η εξάσκηση βελτιώνει την ευλυγισία). Είναι σύνηθες η μία πλευρά του σώματός σου να είναι πιο ευλύγιστη από την άλλη.

Έλεγξε τα αντανακλαστικά σου
Ζήτα από ένα φίλο να κρατήσει ένα χάρακα 30 εκ. από την άκρη, στρέφοντάς τον προς τα κάτω. Κράτα ανοιχτούς τον αντίχειρα και το δείκτη, στο ίδιο ύψος με την ένδειξη 0 του χάρακα. Ζήτα από το φίλο σου να ρίξει το χάρακα, με μια προειδοποίηση λίγων δευτερολέπτων. Δες σε ποιο εκατοστό τον έπιασες.
Κάτω από 5 εκ. είναι εξαιρετική απόδοση.
Κάτω από 10 εκ. είναι μέτρια.
Μεταξύ 10 και 29 εκ. είναι χαμηλή – ασκείσαι και ξεκουράζεσαι αρκετά;
Δεν τον έπιασες; Ίσως έχεις έλλειψη καλίου και πρέπει να κάνεις περισσότερη άσκηση.

Υπολόγισε την προδιάθεση για παθήσεις της καρδιάς
Το μυστικό κρύβεται στην περιφέρεια της μέσης σου – όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για προβλήματα στην καρδιά.
> Μικρότερη από 80 εκ. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι φυσιολογικός.
> Μεταξύ 80 και 88 εκ. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος.
> Πάνω από 88 εκ. Ανήκεις στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Προσπάθησε να μειώσεις τα λιπαρά και τα σάκχαρα και να ασκείσαι περισσότερο.