About

30 Απριλίου 2013

ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Με μεγάλη επιτυχία η Μαθητική Συναυλία από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου


-Συνεχίζονται στην Κρύα Βρύση οι 6ες Εαρινές Μουσικές Συνθέσεις του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, η Μεγάλη Μαθητική Συναυλία από σπουδαστές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των 6ων Εαρινών Μουσικών Συνθέσεων, -υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και οι οποίες αποτελούν θεσμό για τον δήμο Πέλλας.

Πιο συγκεκριμένα, οι σπουδαστές του ωδείου, ως σολίστες ή ενταγμένοι σε φωνητικά και οργανικά σύνολα, παρουσίασαν έργα από την παγκόσμια έντεχνη μουσική φιλολογία. Έτσι το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας είχε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσει τη μουσικότητα και δεξιοτεχνία σπουδαστών του ωδείου σε έργα διάσημων μουσουργών  από την κλασσική μουσική φιλολογία. Επίσης, ερμήνευσαν έργα των Χατζηδάκι, Piazzolla, Yradier, από την έντεχνη δυτική μουσική φιλολογία καθώς και βυζαντινούς ύμνους της Μ. Εβδομάδος.
Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη συναυλία συμμετείχαν ενεργά και οι σπουδαστές Ιστορίας της Μουσικής, οι οποίοι, υπό μορφή εργασίας στα πλαίσια του μαθήματος και εισαγόμενοι με αυτό τον τρόπο στο πνεύμα της μουσικολογικής επιστήμης, προλόγισαν τους συμμετέχοντες.
Στην εκδήλωση τέλος, δόθηκαν πτυχία και διπλώματα σε σπουδαστές, ενώ βραβεύτηκαν μαθητές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών που πρώτευσαν σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς του 2012 και του 2013.

Ο δήμαρχος Πέλλας
Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, στον χαιρετισμό του μίλησε για την ουσιαστική παρουσία και προσφορά του Αλεξάνδρειου Ωδείου Γιαννιτσών στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του σε όλους τους σπουδαστές του ωδείου μας και ειδικότερα στους μαθητές που πρώτευσαν αποσπώντας βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, αλλά και στους καθηγητές τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εντατική προσπάθεια του δήμου Πέλλας για την μεταφορά του Ωδείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Καψάλη», δηλώνοντας αισιοδοξία για τον χρόνο μετεγκατάστασής του.

Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.
Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Ηλιάνα Λαγομάτη, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στους μαθητές του Ωδείου που πήραν τα πτυχία και τα διπλώματά τους και σ΄ αυτούς που απέσπασαν βραβεία και στους καθηγητές τους, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε, αξιολογώντας τα πεπραγμένα του παρελθόντος, να βελτιώνουμε το επίπεδο της παροχής των υπηρεσιών του ωδείου μας. Δημιουργούμε έτσι μια νέα γενιά σημαντικών μουσικών που αλλάζει τα κατεστημένα της μουσικής παραγωγής και δημιουργίας στην χώρα μας. Άλλωστε το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών μπορεί να το υπερηφανεύεται αυτό.
Αξίζει να θυμίσω πως παρά τις όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων για την λειτουργία των δημοτικών ωδείων της χώρας, καταφέραμε τελικά να μπούμε σε μια ομαλή πορεία ώστε το Αλεξάνδρειο Ωδείο να προσφέρει όπως πάντα υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές, έχοντας στη διάθεσή του άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το Ωδείο μας όμως δεν προσφέρει μόνο εκπαίδευση, αλλά ζωντανεύει και την πολιτιστική ζωή του δήμου με οργάνωση συναυλιών όπως η σημερινή. Σε αντίθεση με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας και των πολιτών, ιστορικά έχει αποδειχτεί πως η τέχνη πάντα έχει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση του κόσμου σε αντίστοιχους καιρούς μεγάλων κρίσεων».   
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, κ. Γιάννης Ανδρόνογλου, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των 6ων Εαρινών Μουσικών Συνθέσεων, υπογράμμισε ότι «κοινό χαρακτηριστικό όλων των συναυλιών των Εαρινών Συνθέσεων αποτελεί το γεγονός ότι προέρχονται από το καθηγητικό και σπουδαστικό κοινό του Ωδείου, κάτι που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχονται σ’ αυτό», εκφράζοντας παράλληλα με την σειρά του τα συγχαρητήριά του σε μαθητές και καθηγητές.

Συνεχίζονται στην Κρύα Βρύση οι εκδηλώσεις
Οι 6ες Εαρινές Μουσικές Συνθέσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 8 Μαϊου 2013 και ώρα 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής με φωνητικά και οργανικά σύνολα του Ωδείου.
Η πτώση της αυλαίας των 6ων Εαρινών Μουσικών συνθέσεων είναι κοινή  με την έναρξη της Ανθοέκθεσης του Δήμου Πέλλας, καθώς καθηγητές της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής θα πραγματοποιήσουν συναυλία στα πλαίσια των εγκαινίων της προαναφερθείσας διοργάνωσης του Δήμου Πέλλας.