Σελίδες

About

14 Απριλίου 2013

Επιστολή Φορέων Δήμου Πέλλας Για το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών στον Πρωθυπουργό


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.

          Απευθυνόμαστε σε εσάς ,προκειμένου  να βρεθεί μια δίκαιη λύση για το  Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το οποίο από τον Ιούνιο του 2011 συρρικνώνεται δραματικά. Ευελπιστούμε ότι με προσωπική σας παρέμβαση, θά αρθεί η αδικία που συντελείται εις βάρος του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, έστω και την ύστατη ώρα.


          Κύριε Πρωθυπουργέ,

παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται, για να αντιμετωπιστεί η κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, η προτεραιρότητα για εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της υγείας, θα πρέπει να μην επηρεάσει, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις ανάγκες εξυπηρέτησης του πολίτη, όσον αφορά το κοινωνικό αγαθό της υγείας.
          Το Γενικό  Νοσοκομείο  Γιαννιτσών, κατασκευάστηκε με την οικονομική συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας. Λειτουργεί από  το 1993 και εξυπηρετεί περισσότερους από 140.000 ασθενείς ετησίως, ως το μεγαλύτερο Νοσοκομείο σε κλίνες στο Νομό Πέλλας.

Συνοπτικά, σας αναφέρουμε το ιστορικό της ΤΕΧΝΗΤΗΣ συρρίκνωσης  του Νοσοκομείου μας. Ενάμιση χρόνο πριν, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 180 ανεπτυγμένες κλίνες για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 170 για το Νοσοκομείο της  Έδεσσας. Ένα μήνα αργότερα, ο τότε Υπουργός Υγείας              κ. Λοβέρδος, τροποποιεί την απόφαση – προφανώς κατόπιν παρεμβάσεων- και μετατρέπει τα δύο Νοσοκομεία σε ισοδύναμα με 175 ανεπτυγμένες κλίνες το καθένα. Αφαιρέθηκαν 27 πραγματικά ανεπτυγμένες κλίνες από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και προστέθηκαν ταχυδακτυλουργικά 18 ανύπαρκτες κλίνες στο έτερο Νοσοκομείο του νομού μας.
Ωστόσο, ο κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων εγκαταστάθηκε στα Γιαννιτσά. Συνεπώς, έστω και έμμεσα έγινε αποδεκτή ως έδρα των δύο Νοσοκομείων, το πραγματικά μεγαλύτερο Νοσοκομείο.
          Τον Ιανουάριο του 2013 ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, μετά την ψήφιση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας αγνοεί τα παραπάνω, και ορίζει ως έδρα του Νοσοκομείου Πέλλας ,το μικρότερο αντικειμενικά των δύο Νοσοκομείων, λαμβάνοντας υπόψη του μια άδικη απόφαση του  προηγούμενου Υπουργού, ύστερα από τις παλινωδίες που αναφέραμε παραπάνω.



          Ακολουθεί αναστάτωση τόσο στον εργασιακό χώρο του Νοσοκομείου, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία του Δήμου Πέλλας αλλά και των όμορων Δήμων Παιονίας, Αλεξανδρείας και Χαλκηδόνος που εξυπηρετούνται από το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
          Στις 06/02/2013 επιτροπή αποτελούμενη από τους Βουλευτές Πέλλας κ.Καρασμάνη ,κ Σταμενίτη ,κ.Τζάκρη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Θεοδωρίδη, το Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο καθώς και εκπροσώπους Ιατρών και Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, συναντά τον Υπουργό Υγείας κ.Λυκουρέντζο και του εκθέτει το πρόβλημα, Ο  Υπουργός στη συνάντηση δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου.
          Η διαμαρτυρία των πολιτών γενικεύεται, και στις 25/02/2013 οργανώνεται συλλαλητήριο στην πόλη των Γιαννιτσών, προκειμένου να αποτραπεί η συρρίκνωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου.
          Έκτοτε ο Υπουργός έχει αγνοήσει τη δέσμευσή  του καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.
          Η αγανάκτηση και η οργή της κοινωνίας μας είναι απολύτως  δικαιολογημένες. Θεωρούμε υποχρέωση μας λοιπόν να σας γνωστοποιήσουμε τα παραπάνω, προσπαθώντας να προλάβουμε την κοινωνική έκρηξη η οποία με βεβαιότητα θα ακολουθήσει αν δεν αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που έχει συντελεστεί.
          Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον τόπο μας, πιστεύουμε ότι θέματα της Υγείας, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε θερμά, να επιδείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον, και να γίνουν από μέρους σας οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να  αποκατασταθεί η αδικία.


Γιαννιτσά 12/04/2013


Οι Υπογράφοντες
 
Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος
Βουλευτής Ν. Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη
Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Γιαννιτσών Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δ. Σπυρίδης
Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών
Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πέλλας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης
Σύλλογος Πολυτέκνων Γιαννιτσών 
Σύλλογος Τριτέκνων Γιαννιτσών