Σελίδες

About

26 Μαΐου 2013

5+1 φράσεις που πρέπει να λέτε καθημερινά στα παιδιά σας

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν σ' ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής.
Με τον τρόπο αυτό νιώθουν ασφάλεια και μπορούν να συμπεριφερθούν ελεύθερα. Δεν φοβούνται να εκφραστούν...
και να δοκιμάσουν πράγματα.
Δείτε λοιπόν ποιες φράσεις ενισχύουν το έργο σας:
•«Σ΄ ευχαριστώ! »: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστείτε τα παιδιά σας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να σας βοηθήσουν; "Σ΄ ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Έφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες".

•«Με ενδιαφέρει να μάθω»: Η φράση – κλειδί για για άνοιγμα επικοινωνίας, χωρίς κριτική και υποδείξεις. Δίνεται την ευκαιρία να μιλήσει το παιδί για το πώς νιώθει, τι το απασχολεί και να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς φόβο.
•«Μπορείς»: Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη σας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.
• «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»: Η προθυμία σας να βοηθήσετε προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει επίσης με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του. Είναι σημαντικό όμως να μην μπείτε στο πειρασμό να κάνετε τη δουλειά του παιδιού.
• «Παρακαλώ»: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάτε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;
• «Σ΄ αγαπώ!»: Δεν αρκεί να το νιώθετε, χρειάζεται να το λέτε και να το ξανά λέτε. Όσο πιο συχνά λέτε "σ΄ αγαπώ" τόσο πιο συχνά το ακούτε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Όσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα "σ΄ αγαπώ", σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους.