Σελίδες

About

31 Ιουλίου 2013

Αυτά είναι τα προϊόντα στα οποία πέφτουν οι τιμές λόγω της μείωσης του ΦΠΑ!

Δημοσιεύθηκε από το ΥΠΟΙΚ η εγκύκλιος για τη μείωση του ΦΠΑ στην...
εστίαση στο 13%, η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.


Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από την εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, τα οποία υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Η παροχή υπηρεσιών εστίασης από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εκτός των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών γενικά, υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται επίσης τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.


Στην παροχή υπηρεσιών εστίασης υπάγονται και οι υπηρεσίες catering, εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.


Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).