Σελίδες

About

22 Αυγούστου 2013

Μελέτη επικρίνει τις προσπάθειες περιορισμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Environmental Research and Public Health απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου που προσπαθεί να επιβάλλει.


Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει πως τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου με περιεκτικότητα σε νικοτίνη άνω των 4mg ανά ml θα πρέπει να απαγορευτούν από την κυκλοφορία, εκτός αν λάβουν έγκριση ως φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην οδηγία αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθει με βάση την περιεκτικότητα σε νικοτίνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων (τσίχλες, αυτοκόλλητα και εισπνεόμενες συσκευές νικοτίνης).

Ερευνητές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό μελέτησαν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 45 άτομα, για να διαπιστώσουν την κατανάλωση νικοτίνης. Κατά την μελέτη, χρησιμοποιήθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για 5 λεπτά, χρόνος όμοιος με το κάπνισμα ενός τσιγάρου, και για 20 λεπτά, χρόνος όμοιος με τον χρόνο που απαιτείται για να λάβει ο χρήστης 4mg νικοτίνης από ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισπνεόμενης νικοτίνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως απαιτείται υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη άνω των 20mg ανά ml ώστε να καταναλωθεί ποσότητα όμοια με 1 συμβατικό τσιγάρο, ενώ απαιτείται υγρό με πάνω από 24 mg ανά ml για να καταναλωθεί ποσότητα νικοτίνης όμοια με το φαρμακευτικό εισπνεόμενο σκεύασμα σε 20 λεπτά.
«Στην μελέτη αυτή εξετάσαμε την πραγματική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε άτομα που κατάφεραν να διακόψουν πλήρως το κάπνισμα με αυτό», δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός. Και συνέχισε: «Η πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρά περιεκτικότητας πολύ πάνω από τα 4mg. Γνωρίζαμε ότι το 1ml υγρού δεν είναι συγκρίσιμη μονάδα μέτρησης με 1 φαρμακευτικό υποκατάστατο νικοτίνης ή 1 συμβατικό τσιγάρο. Η κατανάλωση 1ml υγρού απαιτεί μεγάλο χρόνο χρήσης. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα αυτή είναι το 1/3ο έως 1/4ο της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης. Με την μελέτη μας διαπιστώσαμε πως τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 21mg νικοτίνης για να είμαι αποτελεσματικά, δηλαδή να προσφέρουν την νικοτίνη που δεν παίρνει πλέον ο χρήστης από το τσιγάρο. Επομένως, η μελέτη μας απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαγόρευση αποτελεσματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει αρκετούς να επιστρέψουν στο κάπνισμα, με καταστρεπτικές επιπτώσεις στην υγεία τους».

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές δημόσιας υγείας εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Ο Δρ Φαρσαλινός ανέφερε χαρακτηριστικά «αναμφίβολα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απολύτως ασφαλή, όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι τόσο συντριπτικά υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε προκαλεί εντύπωση που οι αρχές δημόσιας υγείας δεν έχουν αποδεχθεί αυτό το προϊόν στην πολιτική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα. Για την μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα με τα σημερινά διαθέσιμα εγκεκριμένα σκευάσματα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να σώσει ζωές».