Σελίδες

About

17 Νοεμβρίου 2013

Υγεία: 7 αναπάντεχες νόσοι που προτιμούν τις γυναίκες από τους άντρες.

Δεν είναι παράταιρο κάποιες ασθένειες να πλήττουν σε μεγαλύτερα ποσοστά τον γυναικείο από τον ανδρικό πληθυσμό....


Και πολλές από αυτές έχουν συνδυαστει αποκλειστικά με το γυναικείο φύλο, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και οι διατροφικές διαταραχές (περιπτώσεις που ωστόσο εμφανίζονται και στους άνδρες).
Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις νοσημάτων που μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με το γυναικείο φύλο, εμφανίζονται όμως περιέργως, σε μεγαλύτερα ποσοστά σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν αυτοάνοσες νόσους όπως είναι ο λύκος και από τα 10 άτομα που θα «χτυπήσει» οι 9 θα είναι γυναίκες.

Επαρκής ωστόσο, επεξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει ακόμα. Από τους επιστήμονες υποννοείται μια σχέση αυτών των ποσοστών με τα ποσοστά των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ευθεία σύνδεση.
Ακολουθούν 10 παθήσεις που για «ανεξήγητους» λόγους πλήττουν κατά κύριο λόγο το –τελικά- «αδύναμο» φύλο.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και εμφανίζεται κατά δυο με τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 και κυμαίνονται από μούδιασμα και σταδιακή παράλυση μέχρι και ολική απώλεια της όρασης. Θεραπεία για την ασθένεια δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί, ενώ οι ασθενείς ακολουθούν αγωγές που καταφέρνουν μονάχα να κατευνάζουν τα συμπτώματα.

Αν και πολλοί είναι οι ειδικοί που κατατάσσουν τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στα αυτοάνοσα νοσήματα, εξαιτίας της μη ταυτοποίησης κάποιου συγκεκριμένου αντιγόνου, ως υπεύθυνου, πολλοί είναι επίσης εκείνοι που διστάζουν να κάνουν αυτή την κατηγοριοποίηση.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα της υπερβολικής κόπωσης -που δυστυχώς δε μετριάζεται με την ξεκούραση- και με άλλα συμπτώματα όπως οι μυικοί πόνοι, η απώλεια της μνήμης και η αϋπνία.

Απλές καθημερινές λειτουργίες όπως είναι το ντύσιμο ή το μπάνιο και ακόμα και η σκέψη αυτών των δραστηριοτήτων, φέρνει στον ασθενή περισσότερη κούραση και δυσαρέσκεια.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες παρουσιάζουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου, για λόγους που ακόμα παραμένουν ανεξήγητοι, αν και πιθανολογείται σχέση του συνδόμου με τις γυναικείες ορμόνες και χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Λύκος

Ο λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας έτσι στη βλάβη του δέρματος, των αρθρώσεων και λοιπών οργάνων του πάσχοντα. Τα συμπτώματα ποικίλουν, με τα συνηθέστερα αυτών να είναι η έντονη κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η τριχόπτωση και τα πρησμένα πόδια, χέρια, μάτια και αρθρώσεις.


Κανείς δε μπορεί να αιτιολογήσει την εμφάνιση του λύκου, αν και τα ποσοστά κάνουν ξεκάθαρο ότι προσβάλλει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Πάνω από το 90% των πασχόντων, είναι γυναίκες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια διαγιγνώσκεται πολύ αργότερα από την εμφάνισή της και όταν τελικά εντοπίζεται το πρόβλημα, τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει αρκετά.

Κατάθλιψη

Οι ειδικοί είναι σαφείς στα ποσοστά που δείχνουν πως η κατάθλιψη εμφανίζεται σε διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, αλλά δεν είναι τόσο σαφείς στους λόγους που οδηγούν σε αυτά τα ποσοστά.

Πίσω από αυτή την ανισότητα εις βάρος των γυναικών είναι πιθανό να βρίσκονται βιολογικοί λόγοι, όπως είναι η εμμηνόρροια, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση, στις οποίες φάσεις οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές ορμονικές διακυμάνσεις, περισσότερες από όσες αντιμετωπίζουν στη συνολική ζωή τους οι άντρες.

Για την κατάθλιψη όμως, υπάρχουν προφανώς και ψυχολογικές αιτιολογίες που οδηγούν τις γυναίκες να υπερτερούν στα ποσοστά καθώς, τείνουν να αναλύουν περισσότερο τα γεγονότα της ζωής, συνήθεια που τελικά προδιαθέτει τη νόσο. Οι γυναίκες ακόμα ζουν περισσότερο από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να βιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την απώλεια και τη μοναξιά που φέρνουν τα γηρατειά και συχνά οδηγουν στην κατάθλιψη. Αλλα, οι γυναίκες συζητούν ευκολότερα τα προβλήματά τους με το γιατρό, απ’ ότι οι άντρες, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο και τα ποσοστά διάγνωσης.


Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αρνητική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση της γλουτένης (πρωτεΐνη που συναντάται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) ενώ το 60-70% των ατόμων που πλήττει είναι γυναίκες.

Όταν αναφερόμαστε στην κοιλιοκάκη, οι περισσότεροι θεωρούν πως τα συμπτώματα περιορίζονται σε προβλήματα του γαστρεντερικού, απώλεια βάρους, πρήξιμο, έντονους στομαχόπονους και διάρροια. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνδέουν την ασθένεια και με προβλήματα στις αναπαραγωγικές ικανότητες των γυναικών, ενώ διαταραχές στην εμμηνόροια και αναίτια υπογονιμότητα έχουν συνδεθεί, σε ένα αρχικό έστω επίπεδο, με την κοιλιοκάκη.

Ο μέσος όρος ηλικίας διάγνωσης της ασθένειας είναι τα 45 έτη και δεδομένου ότι χρειάζονται γύρω στα 10 χρόνια για να καταλήξει να γίνει η διάγνωση, είναι συχνά πιθανό να έχουν ήδη πληγεί οι παραγωγικές δυνατότητες του οργανισμού.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου


Το σύνηθες σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το παχύ έντερο και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κράμπες, πόνοι, πρήξιμο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα, που διαρκούν για τουλάχιστον 3 μήνες και παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, καθώς το 65% των διαγνώσεων αφορά εκείνες.

Οι αιτίες και σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστες, αλλά επειδή πολλά από τα συμπτώματα εντοπίζονται στη χρονική περίοδο της εμμηνόροιας, υποννοείται μια σύνδεση του συνδρόμου με τις ορμόνες.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μολύνουν και τους άνδρες και τις γυναίκες, οι γυναίκες όμως είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σχετικά προβλήματα και γι΄αυτό το φαινόμενο υπάρχουν αρκετές αιτιολογίες.

Το δέρμα του αιδίου είναι περισσότερο ευαίσθητο και συνεπώς ευκολότερο για τα βακτήρια και τους ιούς να το διαπεράσουν, από το πιο ανθεκτικό δέρμα του ανδρικού μορίου. Κατ’ επέκταση, οι γυναίκες δύσκολα παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται όταν έχει πια προχωρήσει η ασθένεια και η ζημιά έχει καταφέρει να γίνει.

Το θετικό με την περίπτωση των γυναικών είναι η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο, η εξέταση του οποίου βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σχετικών ασθενειών.