Σελίδες

About

16 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Στη Βουλή τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της τευτλοπαραγωγής

Οι βουλευτές Λεονταρίδης Θεόφιλος Σερρών, Καρασμάνης Γιώργος Πέλλας, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Έβρου, Αναστασιάδης Σάββας Β΄ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τα Προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της τευτλοπαραγωγής.


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Τα τελευταία χρόνια η εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώνεται με ολοένα και εντεινόμενο ρυθμό εξαιτίας της τιμολογιακής πολιτικής που εφήρμοσε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖΑΕ) και της παράλληλης αύξησης του κόστους παραγωγής στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η αγωνία των τευτλοπαραγωγών σε όλη τη χώρα ολοένα και παρατείνεται, καθώς δεν έχουν πάρει καμία σαφή απάντηση από την ηγεσία της ΕΒΖΑΕ για την τιμολογιακή πολιτική της καλλιεργητικής περιόδου του 2014, όσο και για τα υπόλοιπα «ανοιχτά μέτωπα» όπως είναι ο άγονος –προς το παρόν- διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% της επιχείρησης, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα εργοστάσια.
Επίσης, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι τευτλοπαραγωγοί από την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής τους.
Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, υποχρέωση της κυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελεί η στήριξη των ελάχιστων παραγωγικών μονάδων.
Επειδή η τευτλοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και της υπαίθρου και να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης, περιορίζοντας τις εισαγωγές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι θα γίνει με την τιμολογιακή πολιτική για το 2014; Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την διοίκηση της ΕΒΖ, καθ’ ότι βρισκόμαστε ακόμη στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου;
2. Πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί από την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης;
3. Ποιο είναι το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των εργοστασίων της (Σερρών, Πλατέος και Ορεστιάδας);