Σελίδες

About

19 Ιανουαρίου 2014

Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α Πέλλας δελτιο τυπου.

altΗ ιδρυτική μας συνέλευση χτες στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ευρεία συμμετοχή πολιτών από Γιαννιτσά και την περιφέρεια του Δήμου Πέλλας και κυρίως με τη συμμετοχή των νέων.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές προς όλους τους δημότες πως η χθεσινή παρουσία του δημάρχου Πέλλας κ. Γρ,Στάμκου στην συνέλευσή μας, ουδεμία σχέση έχει με την οργάνωση και την παρουσίαση της εκδήλωσης. 
Ο κ. Στάμκος ήρθε απρόσκλητος, παρακολουθώντας την διαδικασία ανάγνωσης της Διακήρυξης. 
Στη συνέχεια θέλησε να τοποθετηθεί και να χαιρετίσει την πρωτοβουλία, εκθέτοντας τον εαυτό του σε ένα κοινό που απαξιώνει την πολιτική του και τον ίδιο στη διαχείριση του Δήμου μας. 
Ως υπηρέτες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης, του επιτρέψαμε να ανέβει στο βήμα για δύο λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε.
Οι απαντήσεις, στα διάφορα κακεντρεχή ερωτήματα που πιθανώς κάποιοι να υιοθετούν, βρίσκεται καθαρώς και ολογράφως στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη όπου χτες επικυρώθηκε παμψηφεί, την οποία σας επισυνάπτουμε προς δημοσίευση μαζί με το Καταστατικό Λειτουργίας.
Εκεί φαίνεται καθαρά το ποιοι είμαστε, τι πρεσβεύουμε και πως οραματιζόμαστε τον Δήμο Πέλλας. 
alt
 
 
 
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ---
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας
Ανατροπή - Αλληλεγγύη - Συμμετοχή - Αυτοδιοίκηση


Α΄. Το πολιτικό περιβάλλον διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών
Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 θα γίνουν στη σκιά της πιο βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού από την Τρόικα και την Κυβέρνηση μέσω των μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζονται βάναυσα σε βάρος του κόσμου της εργασίας και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.
Η κοινωνία μας ζει μια βαθιά κρίση: κρίση οικονομική, πολιτική, οικολογική, πολιτιστική, κρίση θεσμών και αξιών. Η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου. Τα λαϊκά στρώματα καθημερινά γίνονται φτωχότερα. Το δικαίωμα σε σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά ξηλώνεται. Η ανεργία εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Επαγγελματίες και μικρομεσαία στρώματα ισοπεδώνονται. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύονται. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εγγυάται βιώσιμη σύνταξη για κανέναν. Άνθρωποι στερούνται το καθημερινό τους φαγητό. Χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Κοινωνικά αγαθά ιδιωτικοποιούνται. Η ακρίβεια φουντώνει. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Η κοινωνική συνοχή πλήττεται. Οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Σ’ αυτό το έδαφος καλλιεργούνται και αναπτύσσονται φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, που πολιτικά εκφράζονται με την ενίσχυση του νεοναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής».

Β΄. Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, της συντηρητικής μεταρρύθμισης στη διοίκηση του Κράτους με το νόμο «Καλλικράτης» και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κοινωνικού της ρόλου και την πολιτική και θεσμική της υποβάθμιση.

Συγκεκριμένα:
Ι. Η εφαρμογή των Μνημονίων:
- Οδήγησε σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των Δήμων.
- Έχει ως στόχο τη συρρίκνωση ή και κατάργηση βασικών κοινωνικών της υπηρεσιών. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα Κ.Α.Π.Η., τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ..
- Εξυπηρετεί το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει μέχρι και τους μόνιμους. Τα ονομαζόμενα σχέδια «μετατάξεων», «κινητικότητας», «εφεδρείας» καταλήγουν τελικά σε απολύσεις ή αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων. Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» εργαζόμενους από Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., εργασία πέντε μηνών ή και πέντε ημερών το μήνα κυριαρχούν. Έτσι δημιουργείται αδιέξοδο όχι μόνο για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους του ορισμένου χρόνου εργασίας, αλλά και για τις κοινωνικές λειτουργίες των Δήμων, με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία έως και την αδρανοποίησή τους, «νομιμοποιώντας» κοινωνικά το σχέδιο ιδιωτικοποίησής τους.
- Επιβάλλει μέτρα (όπως το ονομαζόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»), που πλήττουν το θεσμό, καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
- Καθιστά την Αυτοδιοίκηση ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με την Ελληνογερμανική Συνεργασία και την «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
ΙΙ. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη»:
- Οδήγησε σε συνενώσεις Δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών φορέων. Ο υπερσυγκεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσε την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης.
- Μείωσε στο ελάχιστο τη συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ελάττωσε την εκπροσώπηση, λόγω των υποχρεωτικών συνενώσεων, τμημάτων των τοπικών κοινωνιών. Υποβάθμισε τα Τοπικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο. Ενίσχυσε έτσι σε τοπικό επίπεδο την έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης, την απομάκρυνση και αποξένωση των πολιτών από την εξουσία. Άμεση δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, λαϊκή εξουσία αποτελούν πλέον λέξεις κενές περιεχομένου.
- Διατήρησε το ίδιο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ενίσχυσε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των Δήμων. - Αφαίρεσε τα λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης και τη μετέτρεψε σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας και μετατροπή των αιρετών οργάνων σε διακοσμητικά όργανα.
Συνολικά το σχέδιο του καθεστώτος, που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις» τύπου «Καλλικράτη», αποβλέπει στο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη σταδιακή εκχώρηση στρατηγικών για την υγιεινή και ασφάλεια της κοινωνίας τομέων, όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων αλλά και η ύδρευση, σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά κεφάλαια, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη μετατροπή των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας, την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, και τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.). Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τον αυταρχικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης και τη συρρίκνωση των ελάχιστων προϋποθέσεων αυτο-διοίκησης.


Γ΄. Η Κατάσταση στον Δήμο Πέλλας
Σε τοπικό επίπεδο βιώνουμε τα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής αλλά και της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά οι παρατάξεις, οι οποίες διαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα στον τόπο μας:
‒ οικονομική εξαθλίωση, ανεργία, μερική απασχόληση και ανασφάλιστη εργασία
‒ παραγωγική υποβάθμιση και κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων
‒ τραγικά αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας
‒ υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, του Ι.Κ.Α./Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γενική απαξίωση της δημόσιας υγείας
‒ απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών
‒ χρονίζοντα προβλήματα υποδομών
‒ εγκατάλειψη και μαρασμός δημοτικών κοινοτήτων
‒ απομόνωση από τους βασικούς οδικούς άξονες (Εγνατία) και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας
‒ έλλειψη συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού
‒ συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών
‒ έλλειψη οργανωμένων μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης
‒ αδιαφορία για το περιβάλλον, το πράσινο και τους δημόσιους χώρους
‒ προβλήματα στην ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και κυρίως των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, αλλά και την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων
‒ αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων
‒ πολιτιστική καχεξία
‒ περιθωριοποίηση της νεολαίας
‒ υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και της αισθητικής
‒ ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου
‒ έλλειψη δημοκρατίας, διαφάνειας και λαϊκής συμμετοχής, απαξίωση και ευτελισμός της λαϊκής κυριαρχίας …
Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου Πέλλας …
Ενός Δήμου, γέννημα και θρέμμα του σχεδίου «Καλλικράτης», που αποτελεί μια αναποτελεσματική διοικητική ενότητα, η οποία συγκροτήθηκε, όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι πελατειακές ανάγκες των τοπικών παραγόντων, όχι μόνο χωρίς να ρωτηθούν οι δημότες, αλλά χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα κριτήριο σχετικό με την κοινωνική δομή, την ιστορική συνέχεια, την αναπτυξιακή προοπτική και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ενός Δήμου, με χρονίζοντα άλυτα προβλήματα, του οποίου επιπρόσθετα η δημοτική αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και υποστήριξε και υποστηρίζει το όχημα των πολιτικών αυτών, τον «Καλλικράτη». Που αποδέχθηκε τις κυβερνητικές επιλογές, συντάχθηκε με την συμβιβασμένη ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε., δεν προχώρησε σε καμιά αγωνιστική διεκδίκηση για τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, του Δήμου και του ίδιου του θεσμού, δεν παρήγαγε κανένα ουσιαστικό έργο και διοίκησε με αυταρχικό τρόπο, αποκομμένη από το λαό και κλεισμένη στον αυτάρεσκο εαυτό της. Και επιπλέον -δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε- αρνήθηκε να αντιπαρατεθεί στη νεοναζιστική συμμορία.

Δ΄. Τα κρίσιμα ερωτήματα
Τα διλήμματα λοιπόν που τίθενται στους πολίτες με αφορμή τις επικείμενες εκλογές είναι:
▪ Η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο, που ουσιαστικά οδηγεί όχι απλά σε μια «καχεκτική» αλλά σε μια «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση, ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας;
▪ Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να βουλιάζει στην αδράνεια, τη συντήρηση, τη μιζέρια και την περιθωριοποίηση ή θα μετατραπεί σε ένα Δήμο με υψηλής ποιότητας υποδομές και υπηρεσίες, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική άνθιση, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με δημοκρατία και ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, με αναβαθμισμένο ρόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
Μια απάντηση πάντως είναι βέβαιη: ότι τα προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να τα λύσουν εκείνες οι δυνάμεις, που, από οποιαδήποτε θέση (είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης), σε οποιονδήποτε χρόνο (τώρα ή πριν), υπηρέτησαν τις λογικές και εφάρμοσαν τις πολιτικές, οι οποίες τα δημιούργησαν.

Ε΄. Το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα που οικοδομούμε
Όσες και όσοι αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Κίνησης ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας, είμαστε ενεργοί πολίτες, που μπορεί να ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά μας ενώνουν η θέληση να αντισταθούμε στην ιδιώτευση και τον εφησυχασμό, η πίστη πως «πόλη είναι οι άνθρωποί της» και το κοινό όραμα για έναν ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο.
Η δράση μας δεν ξεκινά σήμερα. Έχουμε βρεθεί μαζί στα κινήματα πόλης, σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, σε διεκδικήσεις και διεργασίες γύρω από τοπικά προβλήματα, αλλά και στο συνδικαλιστικό, το αντιπολεμικό, το οικολογικό, το αντιφασιστικό, το φεμινιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, στους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Το αυτοδιοικητικό σχήμα που οικοδομούμε, ένα δίκτυο πολιτών από την πόλη, τις κωμοπόλεις και τα χωριά του Δήμου Πέλλας, αποτελεί μια Κίνηση αδέσμευτη από κρατικές, κομματικές, επιχειρηματικές και οποιεσδήποτε άλλες εξαρτήσεις, ανοιχτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, γέννημα της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.
Μια Δημοτική Κίνηση, που, χωρίς να κλείνεται αυτιστικά στον επαρχιακό περίγυρό μας, αλλά γνωρίζοντας πως το μερικό συνδέεται με το γενικό και το τοπικό με το εθνικό και το οικουμενικό, στοχεύει πρώτα απ’ όλα στην επεξεργασία μιας φερέγγυας, ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα, στη διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, στην ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος, ενός ρωμαλέου ρεύματος αναγέννησης της τοπικής κοινωνίας.
Μια Κίνηση, που λειτουργεί με βάση τις αρχές της ισότητας, χωρίς καμιά διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας, της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της διαφάνειας, της ανακλητότητας και της εναλλαγής στα αξιώματα, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, που αποφασίζει κυριαρχικά για όλα τα ζητήματα και που, βέβαια, θα αναδείξει η ίδια, με δημοκρατικές διαδικασίες, τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους συμβούλους της, χωρίς να επιζητεί ή να περιμένει κάποιο κομματικό χρίσμα.
Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι στον τόπο μας υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι, που διαθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ευαισθησίες και τη θέληση να μεταμορφώσουν τη
ζωή και την εικόνα του Δήμου μας, αλλά παραμένουν στο περιθώριο, αρνούμενοι να συμπράξουν στο κατάντημα της πολιτικής ζωής του τόπου. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σ’ αυτές τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, στις νέες και τους νέους ιδιαίτερα, απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αρνηθούν τη μετατροπή τους σε πελάτες – καταναλωτές, να υπερασπιστούν την ιδιότητα του πολίτη και να συμπορευθούν μαζί μας στον αγώνα για την αλλαγή στον Δήμο και την κοινωνία, για ένα ανθρώπινο μέλλον για όλους μας.
Για να βγει, επιτέλους, η πολιτική από τα τοπικά κέντρα εξουσίας και τα γραφεία των «παραγόντων» και να έρθει στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των πολιτών.
Για να μην αφεθεί η κορυφαία πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών στα ίδια πρόσωπα της διεκπεραιωτικής διαχείρισης και της διαπλοκής, των προσωπικών φιλοδοξιών, των κομματικών εξαρτήσεων και των πελατειακών σχέσεων, είτε παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί είτε θέλουν να εξαγνιστούν σε μια δήθεν αντιμνημονιακή κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Γιατί, -μην το ξεχνάμε,- όλοι αυτοί οι «δημοτικοί παράγοντες» έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια, την αδιαφορία, την κριτική «εκ του ασφαλούς» και την παραίτηση των πολιτών από την ιδέα ότι μπορούν οι ίδιοι ν’ αλλάξουν κάτι στην πόλη και το χωριό τους.

ΣΤ΄. Οι βασικές μας θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα άμεσα αιτήματα για την επιβίωσή της
● Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και πυλώνα της κρατικής/διοικητικής λειτουργίας ισότιμο με το κεντρικό κράτος. Είναι ένας γνήσιο λαϊκός θεσμός, που συναρθρώνεται με τα κοινωνικά κινήματα των πολιτών για τα ζητήματα της περιοχής και της καθημερινότητάς τους, βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία. Ο θεσμικός της ρόλος δεν αναιρείται, αλλά αντίθετα ενισχύεται από τον κινηματικό και διεκδικητικό της χαρακτήρα.
● Προτεραιότητές της ιδίως σήμερα πρέπει να αποτελούν το κοινωνικό όφελος, η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος από της επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς, η προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού, η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
● Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μην μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση απλών υπουργικών αποφάσεων.
● Η Αυτοδιοίκηση, για να ανταποκριθεί στο ρόλο της, πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστη, με θεσμοθετημένους και εγγυημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε για τη μεταβίβαση σ’ αυτήν αρμοδιοτήτων να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων πόρων.
● Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής της λειτουργίας.
● Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε, αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση και πρέπει ν’ αντικατασταθεί από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α..
● Το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη», που επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας, όπως και το κατ’ επίφαση «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.», που καταλύει τη σχετική αυτονομία τους, πρέπει να καταργηθούν. Είναι αναγκαία μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα μετατρέψει τους Δήμους σε κύτταρα άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής λειτουργίας προς όφελος των δημοτών.
● Οι πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.) πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων ή του νερού, όπου και αν υλοποιήθηκε, μόνο υπερκέρδη σε μεγαλοεργολάβους δημιούργησε, ενώ έβλαψε και τους πολίτες και την κοινωνία και τους ίδιους τους Ο.Τ.Α..
● Οι ρυθμίσεις για τη «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» των δημοτικών υπαλλήλων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών νομικών προσώπων κ.λπ., που έχουν ως στόχο τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση των μισθών, δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Οι δομές των Ο.Τ.Α. μπορούν και πρέπει να αναδιαρθρωθούν χωρίς απολύσεις εργαζομένων, με ειλικρινή διάλογο, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών και της κοινωνίας.
● Η εξασφάλιση της συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.λπ.) αλλά και ίδρυση νέων αποτελεί πρώτιστη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ως έκτακτο και επείγον μέτρο η αναπροσαρμογή των στόχων του Ε.Σ.Π.Α. με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.
● Κάθε μειωμένη μέχρι σήμερα καταβολή εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης στους Ο.Τ.Α. πρέπει να αντισταθμιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει γενναία αύξηση των διαθέσιμων πόρων ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού.
● Ο πολιτικός αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των Μνημονίων και του «Καλλικράτη» συνδέεται άμεσα με τον αγώνα μας για έναν Δήμο που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του.


Ζ΄. Οι κεντρικοί προγραμματικοί μας άξονες
● Οραματιζόμαστε έναν Δήμο, που θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες, -πολίτες με δικαιώματα αλλά και ευθύνες,- θα νοιάζεται για τα προβλήματά τους, θα τους ενημερώνει και θα ζητά τη γνώμη τους - θα τους καθιστά συμμέτοχους στη λήψη των αποφάσεων και θα υπόκειται στον έλεγχό τους, θα ενισχύει την αυτοοργάνωση, την έκφραση και τη θεσμική συμμετοχή τους στα κοινά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, δημόσιο απολογισμό και έλεγχο καταπολεμώντας έμπρακτα τη «λογική της ανάθεσης» - θα κινητοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και το ανθρώπινο δυναμικό, θα συνεργάζεται με τα κοινωνικά κινήματα, θα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και θα αξιοποιεί την προσφορά, θα στηρίζει τις συλλογικές δραστηριότητες που παράγουν κοινωνικό αλλά και οικονομικό όφελος (κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, εθελοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών κ.τ.λ.) - θα ενεργοποιεί τους δημότες στις γειτονιές και τα χωριά και θα δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους στα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
● Θέλουμε έναν Δήμο, που, σε συνεργασία με τις εργατικές και αγροτικές οργανώσεις, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής θα ιεραρχεί τις κοινωνικές ανάγκες, θα προγραμματίζει τα απαραίτητα έργα, δίνοντας προτεραιότητα στα αναγκαία έργα υποδομής στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, και θα σχεδιάζει την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα δημιουργεί θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης και θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της περιφέρειας και την πρόοδο όλης της χώρας.
● Χρειαζόμαστε έναν Δήμο, που θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, θα περιφρουρεί τη δημοτική περιουσία, θα προστατεύει τους δημόσιους χώρους και θα τους αξιοποιεί προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι των οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων.
● Προσβλέπουμε σε έναν Δήμο, που θα αποτελεί βασικό μοχλό αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής• θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους, που η κρίση δεν τους θίγει μόνο οικονομικά, αλλά τους ισοπεδώνει και τους οδηγεί στον κοινωνικό περιθώριο, ώστε να μη βρεθεί κανένας άνθρωπος χωρίς καθημερινό φαγητό, κανένα άστεγος χωρίς κατάλυμα, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, κανένας ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανένας μαθητής χωρίς πρωινό στο σχολείο, καμιά πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, κανένας μόνος του, ανυπεράσπιστος και εκτεθειμένος στην καταιγίδα της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας• θα στηρίζει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και θα δημιουργεί καινούργιες για την κάλυψη όλων των αναγκών των δημοτών και ιδίως των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων• θα διεκδικεί από το κράτος όλους τους αναγκαίους πόρους για τις κοινωνικές του λειτουργίες και θα αρνείται τις ανταποδοτικές λογικές για τις αναγκαίες κοινωνικές του υπηρεσίες• θα ενθαρρύνει κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης.
● Αγωνιζόμαστε για έναν Δήμο, που πρωταρχική του μέριμνα θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και θα εφαρμόζει μια ρηξικέλευθη περιβαλλοντική πολιτική, η οποία θα διαπερνά το σύνολο των δραστηριοτήτων του: από το πρασίνισμα των σχολικών αυλών και την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων μέχρι τα βιοκλιματικά δημόσια κτήρια και τη φροντίδα των περιαστικών περιοχών, από την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών και τις ρυθμίσεις για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των αυτοκινήτων μέχρι την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και τον έλεγχο των πολεοδομικών και άλλων αυθαιρεσιών (τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.), από την καθαριότητα των δρόμων και τη διαχείριση των απορριμμάτων (με την εφαρμογή του κύκλου: διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) μέχρι την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους πολίτες.
● Ονειρευόμαστε έναν Δήμο, που θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στη νεολαία για μόρφωση, ψυχαγωγία, άθληση και απασχόληση, θα δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, θα είναι περισσότερο φιλικός στα παιδιά• θα ενισχύει την οικογένεια, θα βοηθά τους εργαζόμενους γονείς, θα παίρνει μέτρα για την αποτροπή της βίας και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών• θα συμπαραστέκεται στους ηλικιωμένους, αλλά και θα εφαρμόζει προγράμματα για την αξιοποίηση της πείρας και του ελεύθερου χρόνου τους, που θα τους κάνουν να αισθάνονται κοινωνικά χρήσιμοι• θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους δημότες με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα∙ θα φροντίζει για τους λιγότερο ευνοημένους συμπολίτες μας, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια την καθημερινότητα και να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινωνικές δραστηριότητες• θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης• θα βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των παλιννοστούντων και των μεταναστών, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θα αντιστέκεται στον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ξενόφοβες προκαταλήψεις• θα νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα.
● Επιζητούμε έναν Δήμο, που, εκτός από την αυτονόητη μέριμνα για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και την καλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και τη φροντίδα για την εξασφάλιση των απαραίτητων πολιτιστικών υποδομών, θα πρωτοστατήσει, σε συνεργασία με τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οργανική ένταξη του πολιτισμού στη ζώσα καθημερινότητα των δημοτών, την πολιτιστική αναβάθμιση, με πολυφωνία και ελευθερία έκφρασης, την ανάπτυξη πολύμορφων και αποκεντρωμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, την υποστήριξη της αισθητικής καλλιέργειας των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στις πολιτιστικές υπηρεσίες, την ενθάρρυνση της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού, τη διάσωση των ιστορικών μνημείων.
● Σχεδιάζουμε έναν Δήμο, που θα αγωνίζεται όχι μόνο για τα στενά τοπικά θέματα, αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ανεργία, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα και το περιβάλλον• θα είναι παρών στους αγώνες για την ειρήνη, τα εθνικά μας θέματα, την καταπολέμηση της φτώχειας και του ρατσισμού, τη διεθνή αλληλεγγύη• θα πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του φασισμού και του νεοναζισμού• θα διαπαιδαγωγεί
τους πολίτες μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη λειτουργία του στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
● Έχουμε ανάγκη από έναν Δήμο, που θα διαχειρίζεται με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους δημοτικούς πόρους, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, θα διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία αλλά και από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, θα συνεργάζεται με τους δημοτικούς υπαλλήλους και θα εφαρμόζει την αξιοκρατία στο ανθρώπινο δυναμικό του.
● Αποβλέπουμε σε ένα μοντέλο συλλογικής διοίκησης του Δήμου και όχι δημαρχιακής μονοκρατορίας. Θέλουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και κάθε δημοτικό συλλογικό όργανο) με δημοκρατία και διαφάνεια στις λειτουργίες και τις αποφάσεις του, μακριά από πελατειακές λογικές, σκοπιμότητες και οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, με κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του, με θεσμοθέτηση της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων, ένα Συμβούλιο, που με το πρόγραμμα, τις ιεραρχήσεις και τη δράση του θα αλλάζει καθημερινά ολόκληρο το Δήμο και τη ζωή των πολιτών σ’ αυτόν, χωρίς να διστάζει να συγκρούεται με κατεστημένες αρχές και αντιλήψεις, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, καθώς μοναδικό κριτήριο της πολιτικής του θα είναι το κοινωνικό συμφέρον.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχει η ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τον Δήμο μας. Για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη, εδώ και χρόνια, ο τόπος μας.
Όλα αυτά, όμως, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα διεκδικήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε εμείς οι πολίτες μαζί είτε δε θα γίνουν ποτέ.
Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την υπόθεση του Δήμου στα χέρια μας!
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ---
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας
Ανατροπή - Αλληλεγγύη - Συμμετοχή - Αυτοδιοίκηση


Α΄. Το πολιτικό περιβάλλον διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών
Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 θα γίνουν στη σκιά της πιο βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού από την Τρόικα και την Κυβέρνηση μέσω των μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζονται βάναυσα σε βάρος του κόσμου της εργασίας και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.
Η κοινωνία μας ζει μια βαθιά κρίση: κρίση οικονομική, πολιτική, οικολογική, πολιτιστική, κρίση θεσμών και αξιών. Η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου. Τα λαϊκά στρώματα καθημερινά γίνονται φτωχότερα. Το δικαίωμα σε σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά ξηλώνεται. Η ανεργία εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Επαγγελματίες και μικρομεσαία στρώματα ισοπεδώνονται. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύονται. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εγγυάται βιώσιμη σύνταξη για κανέναν. Άνθρωποι στερούνται το καθημερινό τους φαγητό. Χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Κοινωνικά αγαθά ιδιωτικοποιούνται. Η ακρίβεια φουντώνει. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Η κοινωνική συνοχή πλήττεται. Οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Σ’ αυτό το έδαφος καλλιεργούνται και αναπτύσσονται φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, που πολιτικά εκφράζονται με την ενίσχυση του νεοναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής».

Β΄. Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, της συντηρητικής μεταρρύθμισης στη διοίκηση του Κράτους με το νόμο «Καλλικράτης» και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κοινωνικού της ρόλου και την πολιτική και θεσμική της υποβάθμιση.

Συγκεκριμένα:
Ι. Η εφαρμογή των Μνημονίων:
- Οδήγησε σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των Δήμων.
- Έχει ως στόχο τη συρρίκνωση ή και κατάργηση βασικών κοινωνικών της υπηρεσιών. Πρόκειται για υπηρεσίες που αφορούν ευρύτατα λαϊκά στρώματα, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», η συντήρηση των σχολείων και η μεταφορά των μαθητών, τα δημοτικά ιατρεία, τα Κ.Α.Π.Η., τα προνοιακά επιδόματα, οι δομές πολιτισμού και αθλητισμού, η καθαριότητα, η διαμόρφωση και συντήρηση δημόσιων και πράσινων χώρων κ.ο.κ..
- Εξυπηρετεί το σχέδιο απολύσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, που αρχικά έπληξε τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και σήμερα αγγίζει μέχρι και τους μόνιμους. Τα ονομαζόμενα σχέδια «μετατάξεων», «κινητικότητας», «εφεδρείας» καταλήγουν τελικά σε απολύσεις ή αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων. Η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς διαμορφώνει ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Πολυποίκιλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργασιακές σχέσεις με «δανεικούς» εργαζόμενους από Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., εργασία πέντε μηνών ή και πέντε ημερών το μήνα κυριαρχούν. Έτσι δημιουργείται αδιέξοδο όχι μόνο για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, τους ομήρους του ορισμένου χρόνου εργασίας, αλλά και για τις κοινωνικές λειτουργίες των Δήμων, με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία έως και την αδρανοποίησή τους, «νομιμοποιώντας» κοινωνικά το σχέδιο ιδιωτικοποίησής τους.
- Επιβάλλει μέτρα (όπως το ονομαζόμενο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»), που πλήττουν το θεσμό, καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
- Καθιστά την Αυτοδιοίκηση ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με την Ελληνογερμανική Συνεργασία και την «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
ΙΙ. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη»:
- Οδήγησε σε συνενώσεις Δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών φορέων. Ο υπερσυγκεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσε την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης.
- Μείωσε στο ελάχιστο τη συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ελάττωσε την εκπροσώπηση, λόγω των υποχρεωτικών συνενώσεων, τμημάτων των τοπικών κοινωνιών. Υποβάθμισε τα Τοπικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο. Ενίσχυσε έτσι σε τοπικό επίπεδο την έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης, την απομάκρυνση και αποξένωση των πολιτών από την εξουσία. Άμεση δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή και, συνεπώς, λαϊκή εξουσία αποτελούν πλέον λέξεις κενές περιεχομένου.
- Διατήρησε το ίδιο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ενίσχυσε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των Δήμων. - Αφαίρεσε τα λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης και τη μετέτρεψε σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας και μετατροπή των αιρετών οργάνων σε διακοσμητικά όργανα.
Συνολικά το σχέδιο του καθεστώτος, που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις» τύπου «Καλλικράτη», αποβλέπει στο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη σταδιακή εκχώρηση στρατηγικών για την υγιεινή και ασφάλεια της κοινωνίας τομέων, όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων αλλά και η ύδρευση, σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά κεφάλαια, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη μετατροπή των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας, την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, και τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.). Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τον αυταρχικό εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης και τη συρρίκνωση των ελάχιστων προϋποθέσεων αυτο-διοίκησης.


Γ΄. Η Κατάσταση στον Δήμο Πέλλας
Σε τοπικό επίπεδο βιώνουμε τα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής αλλά και της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά οι παρατάξεις, οι οποίες διαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα στον τόπο μας:
‒ οικονομική εξαθλίωση, ανεργία, μερική απασχόληση και ανασφάλιστη εργασία
‒ παραγωγική υποβάθμιση και κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων
‒ τραγικά αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας
‒ υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, του Ι.Κ.Α./Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γενική απαξίωση της δημόσιας υγείας
‒ απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών
‒ χρονίζοντα προβλήματα υποδομών
‒ εγκατάλειψη και μαρασμός δημοτικών κοινοτήτων
‒ απομόνωση από τους βασικούς οδικούς άξονες (Εγνατία) και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας
‒ έλλειψη συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού
‒ συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών
‒ έλλειψη οργανωμένων μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης
‒ αδιαφορία για το περιβάλλον, το πράσινο και τους δημόσιους χώρους
‒ προβλήματα στην ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και κυρίως των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, αλλά και την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων
‒ αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων
‒ πολιτιστική καχεξία
‒ περιθωριοποίηση της νεολαίας
‒ υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και της αισθητικής
‒ ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου
‒ έλλειψη δημοκρατίας, διαφάνειας και λαϊκής συμμετοχής, απαξίωση και ευτελισμός της λαϊκής κυριαρχίας …
Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου Πέλλας …
Ενός Δήμου, γέννημα και θρέμμα του σχεδίου «Καλλικράτης», που αποτελεί μια αναποτελεσματική διοικητική ενότητα, η οποία συγκροτήθηκε, όχι για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, αλλά για να εξυπηρετηθούν οι πελατειακές ανάγκες των τοπικών παραγόντων, όχι μόνο χωρίς να ρωτηθούν οι δημότες, αλλά χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα κριτήριο σχετικό με την κοινωνική δομή, την ιστορική συνέχεια, την αναπτυξιακή προοπτική και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ενός Δήμου, με χρονίζοντα άλυτα προβλήματα, του οποίου επιπρόσθετα η δημοτική αρχή υλοποίησε και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και υποστήριξε και υποστηρίζει το όχημα των πολιτικών αυτών, τον «Καλλικράτη». Που αποδέχθηκε τις κυβερνητικές επιλογές, συντάχθηκε με την συμβιβασμένη ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε., δεν προχώρησε σε καμιά αγωνιστική διεκδίκηση για τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, του Δήμου και του ίδιου του θεσμού, δεν παρήγαγε κανένα ουσιαστικό έργο και διοίκησε με αυταρχικό τρόπο, αποκομμένη από το λαό και κλεισμένη στον αυτάρεσκο εαυτό της. Και επιπλέον -δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε- αρνήθηκε να αντιπαρατεθεί στη νεοναζιστική συμμορία.

Δ΄. Τα κρίσιμα ερωτήματα
Τα διλήμματα λοιπόν που τίθενται στους πολίτες με αφορμή τις επικείμενες εκλογές είναι:
▪ Η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό καλλικρατικό - μνημονιακό πλαίσιο, που ουσιαστικά οδηγεί όχι απλά σε μια «καχεκτική» αλλά σε μια «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση, ή θα μετασχηματιστεί σε αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία με λαϊκή συμμετοχή, για να αποτελέσει βασικό στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας;
▪ Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να βουλιάζει στην αδράνεια, τη συντήρηση, τη μιζέρια και την περιθωριοποίηση ή θα μετατραπεί σε ένα Δήμο με υψηλής ποιότητας υποδομές και υπηρεσίες, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική άνθιση, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με δημοκρατία και ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, με αναβαθμισμένο ρόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
Μια απάντηση πάντως είναι βέβαιη: ότι τα προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να τα λύσουν εκείνες οι δυνάμεις, που, από οποιαδήποτε θέση (είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης), σε οποιονδήποτε χρόνο (τώρα ή πριν), υπηρέτησαν τις λογικές και εφάρμοσαν τις πολιτικές, οι οποίες τα δημιούργησαν.

Ε΄. Το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα που οικοδομούμε
Όσες και όσοι αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Κίνησης ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας, είμαστε ενεργοί πολίτες, που μπορεί να ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά μας ενώνουν η θέληση να αντισταθούμε στην ιδιώτευση και τον εφησυχασμό, η πίστη πως «πόλη είναι οι άνθρωποί της» και το κοινό όραμα για έναν ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο.
Η δράση μας δεν ξεκινά σήμερα. Έχουμε βρεθεί μαζί στα κινήματα πόλης, σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, σε διεκδικήσεις και διεργασίες γύρω από τοπικά προβλήματα, αλλά και στο συνδικαλιστικό, το αντιπολεμικό, το οικολογικό, το αντιφασιστικό, το φεμινιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, στους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Το αυτοδιοικητικό σχήμα που οικοδομούμε, ένα δίκτυο πολιτών από την πόλη, τις κωμοπόλεις και τα χωριά του Δήμου Πέλλας, αποτελεί μια Κίνηση αδέσμευτη από κρατικές, κομματικές, επιχειρηματικές και οποιεσδήποτε άλλες εξαρτήσεις, ανοιχτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, γέννημα της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.
Μια Δημοτική Κίνηση, που, χωρίς να κλείνεται αυτιστικά στον επαρχιακό περίγυρό μας, αλλά γνωρίζοντας πως το μερικό συνδέεται με το γενικό και το τοπικό με το εθνικό και το οικουμενικό, στοχεύει πρώτα απ’ όλα στην επεξεργασία μιας φερέγγυας, ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα, στη διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, στην ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος, ενός ρωμαλέου ρεύματος αναγέννησης της τοπικής κοινωνίας.
Μια Κίνηση, που λειτουργεί με βάση τις αρχές της ισότητας, χωρίς καμιά διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας, της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της διαφάνειας, της ανακλητότητας και της εναλλαγής στα αξιώματα, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, που αποφασίζει κυριαρχικά για όλα τα ζητήματα και που, βέβαια, θα αναδείξει η ίδια, με δημοκρατικές διαδικασίες, τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους συμβούλους της, χωρίς να επιζητεί ή να περιμένει κάποιο κομματικό χρίσμα.
Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι στον τόπο μας υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι, που διαθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ευαισθησίες και τη θέληση να μεταμορφώσουν τη
ζωή και την εικόνα του Δήμου μας, αλλά παραμένουν στο περιθώριο, αρνούμενοι να συμπράξουν στο κατάντημα της πολιτικής ζωής του τόπου. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σ’ αυτές τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου, στις νέες και τους νέους ιδιαίτερα, απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αρνηθούν τη μετατροπή τους σε πελάτες – καταναλωτές, να υπερασπιστούν την ιδιότητα του πολίτη και να συμπορευθούν μαζί μας στον αγώνα για την αλλαγή στον Δήμο και την κοινωνία, για ένα ανθρώπινο μέλλον για όλους μας.
Για να βγει, επιτέλους, η πολιτική από τα τοπικά κέντρα εξουσίας και τα γραφεία των «παραγόντων» και να έρθει στις γειτονιές, στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των πολιτών.
Για να μην αφεθεί η κορυφαία πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών στα ίδια πρόσωπα της διεκπεραιωτικής διαχείρισης και της διαπλοκής, των προσωπικών φιλοδοξιών, των κομματικών εξαρτήσεων και των πελατειακών σχέσεων, είτε παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί είτε θέλουν να εξαγνιστούν σε μια δήθεν αντιμνημονιακή κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Γιατί, -μην το ξεχνάμε,- όλοι αυτοί οι «δημοτικοί παράγοντες» έχουν πολύτιμο σύμμαχο την απάθεια, την αδιαφορία, την κριτική «εκ του ασφαλούς» και την παραίτηση των πολιτών από την ιδέα ότι μπορούν οι ίδιοι ν’ αλλάξουν κάτι στην πόλη και το χωριό τους.

ΣΤ΄. Οι βασικές μας θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα άμεσα αιτήματα για την επιβίωσή της
● Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και πυλώνα της κρατικής/διοικητικής λειτουργίας ισότιμο με το κεντρικό κράτος. Είναι ένας γνήσιο λαϊκός θεσμός, που συναρθρώνεται με τα κοινωνικά κινήματα των πολιτών για τα ζητήματα της περιοχής και της καθημερινότητάς τους, βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία. Ο θεσμικός της ρόλος δεν αναιρείται, αλλά αντίθετα ενισχύεται από τον κινηματικό και διεκδικητικό της χαρακτήρα.
● Προτεραιότητές της ιδίως σήμερα πρέπει να αποτελούν το κοινωνικό όφελος, η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος από της επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς, η προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού, η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
● Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μην μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση απλών υπουργικών αποφάσεων.
● Η Αυτοδιοίκηση, για να ανταποκριθεί στο ρόλο της, πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστη, με θεσμοθετημένους και εγγυημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε για τη μεταβίβαση σ’ αυτήν αρμοδιοτήτων να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων πόρων.
● Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής της λειτουργίας.
● Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, που αποδίδει τα 3/5 των εδρών στον συνδυασμό που πλειοψήφησε, αλλοιώνει την αναλογική αντιπροσώπευση και πρέπει ν’ αντικατασταθεί από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των Ο.Τ.Α..
● Το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη», που επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας, όπως και το κατ’ επίφαση «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.», που καταλύει τη σχετική αυτονομία τους, πρέπει να καταργηθούν. Είναι αναγκαία μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα μετατρέψει τους Δήμους σε κύτταρα άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής λειτουργίας προς όφελος των δημοτών.
● Οι πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.) πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων ή του νερού, όπου και αν υλοποιήθηκε, μόνο υπερκέρδη σε μεγαλοεργολάβους δημιούργησε, ενώ έβλαψε και τους πολίτες και την κοινωνία και τους ίδιους τους Ο.Τ.Α..
● Οι ρυθμίσεις για τη «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» των δημοτικών υπαλλήλων, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών νομικών προσώπων κ.λπ., που έχουν ως στόχο τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας αλλά και τη μείωση των μισθών, δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Οι δομές των Ο.Τ.Α. μπορούν και πρέπει να αναδιαρθρωθούν χωρίς απολύσεις εργαζομένων, με ειλικρινή διάλογο, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών και της κοινωνίας.
● Η εξασφάλιση της συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.λπ.) αλλά και ίδρυση νέων αποτελεί πρώτιστη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ως έκτακτο και επείγον μέτρο η αναπροσαρμογή των στόχων του Ε.Σ.Π.Α. με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.
● Κάθε μειωμένη μέχρι σήμερα καταβολή εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης στους Ο.Τ.Α. πρέπει να αντισταθμιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει γενναία αύξηση των διαθέσιμων πόρων ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού.
● Ο πολιτικός αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των Μνημονίων και του «Καλλικράτη» συνδέεται άμεσα με τον αγώνα μας για έναν Δήμο που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του.


Ζ΄. Οι κεντρικοί προγραμματικοί μας άξονες
● Οραματιζόμαστε έναν Δήμο, που θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες, -πολίτες με δικαιώματα αλλά και ευθύνες,- θα νοιάζεται για τα προβλήματά τους, θα τους ενημερώνει και θα ζητά τη γνώμη τους - θα τους καθιστά συμμέτοχους στη λήψη των αποφάσεων και θα υπόκειται στον έλεγχό τους, θα ενισχύει την αυτοοργάνωση, την έκφραση και τη θεσμική συμμετοχή τους στα κοινά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, δημόσιο απολογισμό και έλεγχο καταπολεμώντας έμπρακτα τη «λογική της ανάθεσης» - θα κινητοποιεί τις τοπικές δυνάμεις και το ανθρώπινο δυναμικό, θα συνεργάζεται με τα κοινωνικά κινήματα, θα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και θα αξιοποιεί την προσφορά, θα στηρίζει τις συλλογικές δραστηριότητες που παράγουν κοινωνικό αλλά και οικονομικό όφελος (κοινωνικές επιχειρήσεις, γυναικείους συνεταιρισμούς, εθελοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών κ.τ.λ.) - θα ενεργοποιεί τους δημότες στις γειτονιές και τα χωριά και θα δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους στα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
● Θέλουμε έναν Δήμο, που, σε συνεργασία με τις εργατικές και αγροτικές οργανώσεις, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής θα ιεραρχεί τις κοινωνικές ανάγκες, θα προγραμματίζει τα απαραίτητα έργα, δίνοντας προτεραιότητα στα αναγκαία έργα υποδομής στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, και θα σχεδιάζει την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα δημιουργεί θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης και θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της περιφέρειας και την πρόοδο όλης της χώρας.
● Χρειαζόμαστε έναν Δήμο, που θα πρωτοστατεί στους αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, θα περιφρουρεί τη δημοτική περιουσία, θα προστατεύει τους δημόσιους χώρους και θα τους αξιοποιεί προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι των οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων.
● Προσβλέπουμε σε έναν Δήμο, που θα αποτελεί βασικό μοχλό αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής• θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους, που η κρίση δεν τους θίγει μόνο οικονομικά, αλλά τους ισοπεδώνει και τους οδηγεί στον κοινωνικό περιθώριο, ώστε να μη βρεθεί κανένας άνθρωπος χωρίς καθημερινό φαγητό, κανένα άστεγος χωρίς κατάλυμα, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, κανένας ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανένας μαθητής χωρίς πρωινό στο σχολείο, καμιά πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, κανένας μόνος του, ανυπεράσπιστος και εκτεθειμένος στην καταιγίδα της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας• θα στηρίζει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και θα δημιουργεί καινούργιες για την κάλυψη όλων των αναγκών των δημοτών και ιδίως των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων• θα διεκδικεί από το κράτος όλους τους αναγκαίους πόρους για τις κοινωνικές του λειτουργίες και θα αρνείται τις ανταποδοτικές λογικές για τις αναγκαίες κοινωνικές του υπηρεσίες• θα ενθαρρύνει κάθε συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης.
● Αγωνιζόμαστε για έναν Δήμο, που πρωταρχική του μέριμνα θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και θα εφαρμόζει μια ρηξικέλευθη περιβαλλοντική πολιτική, η οποία θα διαπερνά το σύνολο των δραστηριοτήτων του: από το πρασίνισμα των σχολικών αυλών και την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων μέχρι τα βιοκλιματικά δημόσια κτήρια και τη φροντίδα των περιαστικών περιοχών, από την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών και τις ρυθμίσεις για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των αυτοκινήτων μέχρι την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και τον έλεγχο των πολεοδομικών και άλλων αυθαιρεσιών (τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.), από την καθαριότητα των δρόμων και τη διαχείριση των απορριμμάτων (με την εφαρμογή του κύκλου: διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) μέχρι την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους πολίτες.
● Ονειρευόμαστε έναν Δήμο, που θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στη νεολαία για μόρφωση, ψυχαγωγία, άθληση και απασχόληση, θα δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, θα είναι περισσότερο φιλικός στα παιδιά• θα ενισχύει την οικογένεια, θα βοηθά τους εργαζόμενους γονείς, θα παίρνει μέτρα για την αποτροπή της βίας και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών• θα συμπαραστέκεται στους ηλικιωμένους, αλλά και θα εφαρμόζει προγράμματα για την αξιοποίηση της πείρας και του ελεύθερου χρόνου τους, που θα τους κάνουν να αισθάνονται κοινωνικά χρήσιμοι• θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους δημότες με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα∙ θα φροντίζει για τους λιγότερο ευνοημένους συμπολίτες μας, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια την καθημερινότητα και να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινωνικές δραστηριότητες• θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης• θα βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των παλιννοστούντων και των μεταναστών, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θα αντιστέκεται στον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ξενόφοβες προκαταλήψεις• θα νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα.
● Επιζητούμε έναν Δήμο, που, εκτός από την αυτονόητη μέριμνα για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και την καλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και τη φροντίδα για την εξασφάλιση των απαραίτητων πολιτιστικών υποδομών, θα πρωτοστατήσει, σε συνεργασία με τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οργανική ένταξη του πολιτισμού στη ζώσα καθημερινότητα των δημοτών, την πολιτιστική αναβάθμιση, με πολυφωνία και ελευθερία έκφρασης, την ανάπτυξη πολύμορφων και αποκεντρωμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, την υποστήριξη της αισθητικής καλλιέργειας των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στις πολιτιστικές υπηρεσίες, την ενθάρρυνση της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού, τη διάσωση των ιστορικών μνημείων.
● Σχεδιάζουμε έναν Δήμο, που θα αγωνίζεται όχι μόνο για τα στενά τοπικά θέματα, αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ανεργία, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα και το περιβάλλον• θα είναι παρών στους αγώνες για την ειρήνη, τα εθνικά μας θέματα, την καταπολέμηση της φτώχειας και του ρατσισμού, τη διεθνή αλληλεγγύη• θα πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του φασισμού και του νεοναζισμού• θα διαπαιδαγωγεί
τους πολίτες μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη λειτουργία του στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
● Έχουμε ανάγκη από έναν Δήμο, που θα διαχειρίζεται με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους δημοτικούς πόρους, θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, θα διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία αλλά και από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, θα συνεργάζεται με τους δημοτικούς υπαλλήλους και θα εφαρμόζει την αξιοκρατία στο ανθρώπινο δυναμικό του.
● Αποβλέπουμε σε ένα μοντέλο συλλογικής διοίκησης του Δήμου και όχι δημαρχιακής μονοκρατορίας. Θέλουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και κάθε δημοτικό συλλογικό όργανο) με δημοκρατία και διαφάνεια στις λειτουργίες και τις αποφάσεις του, μακριά από πελατειακές λογικές, σκοπιμότητες και οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, με κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του, με θεσμοθέτηση της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων, ένα Συμβούλιο, που με το πρόγραμμα, τις ιεραρχήσεις και τη δράση του θα αλλάζει καθημερινά ολόκληρο το Δήμο και τη ζωή των πολιτών σ’ αυτόν, χωρίς να διστάζει να συγκρούεται με κατεστημένες αρχές και αντιλήψεις, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, καθώς μοναδικό κριτήριο της πολιτικής του θα είναι το κοινωνικό συμφέρον.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχει η ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τον Δήμο μας. Για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη, εδώ και χρόνια, ο τόπος μας.
Όλα αυτά, όμως, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα διεκδικήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε εμείς οι πολίτες μαζί είτε δε θα γίνουν ποτέ.
Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την υπόθεση του Δήμου στα χέρια μας!


                                                    ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Άρθρο 1: Τι είναι η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ένωση πολιτών, που λειτουργεί και δρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Πέλλας. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, αγωνιστική και με πολυφωνία Κίνηση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πέλλας και των κατοίκων του.

Άρθρο 2: Στόχοι
Σκοποί της Κίνησης είναι:
α) η συστράτευση όλων των δημοκρατών πολιτών του Δήμου Πέλλας στον αγώνα για διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας, η συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα και η ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος με στόχο τη διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση όλων των μορφών αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης των πολιτών, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στην προοπτική του αντιγραφειοκρατικού και αντισυγκεντρωτικού μετασχηματισμού του Κράτους και της ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών.
β) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων, που δρουν στον Δήμο Πέλλας, σε τομείς προστασίας και βελτίωσης του αστικού, του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
γ) η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Πέλλας κατά τις δημοτικές εκλογές με όραμα την κατάκτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας.


Άρθρο 3: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας
1) Οι αρχές που διέπουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κίνησης είναι η αυτονομία από κάθε είδους ξένα κέντρα αποφάσεων και από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, η άμεση δημοκρατία, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συνέπεια και η ανιδιοτελής προσφορά των μελών, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των μειοψηφικών απόψεων, η αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η πλήρης και ουσιαστική πληροφόρηση των μελών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων, η ανακλητότητα των οργάνων και των εκπροσώπων της, η εναλλαγή στα αξιώματα, η ανανέωση των προσώπων και η αντιπροσωπευτικότητα των φύλων στα όργανα, η περιστολή της εξουσίας των εκλεγμένων οργάνων υπέρ της γενικής συνέλευσης των μελών, ο έλεγχος των οργάνων, η συλλογικότητα της ηγεσίας και της δημόσιας έκφρασης, η κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού μελών και ο συνδυασμός συλλογικότητας και προσωπικής πρωτοβουλίας και ευθύνης, η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα,.
2) Την Κίνηση μπορεί να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν πολιτικοί ή κοινωνικοί σχηματισμοί. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας τέτοιας στήριξης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή στήριξη από σχηματισμούς και πρόσωπα που αντιστρατεύονται στην πράξη τις εκφρασμένες, στη Διακήρυξη και το Καταστατικό, αρχές της Κίνησης.

Άρθρο 4: Προγραμματική διακήρυξη
Οι βασικές πολιτικές και προγραμματικές αρχές της Κίνησης εκφράζονται στη Διακήρυξή της, η οποία εγκρίθηκε από τη Ιδρυτική Συνέλευση των μελών της στις 18-1-2014 και αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο χαράζεται η πολιτική της Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της.

Άρθρο 5: Μέσα για την επίτευξη των στόχων
Για την πραγμάτωση των σκοπών της η Κίνηση χρησιμοποιεί ενδεικτικά τα ακόλουθα μέσα:
α) συγκεντρώνει τις γνώμες των μελών της κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επεξεργάζεται και τις προβάλλει∙
β) θέτει σε δημόσια διαβούλευση διάφορες επεξεργασίες και προτάσεις της∙
γ) συντονίζεται με άλλους φορείς για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος∙
δ) οργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, προβαίνει σε εκδόσεις και ανακοινώσεις κ.λπ..

Άρθρο 6: Μέλη της Κίνησης
1) Η Κίνηση συγκροτείται από πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Πέλλας ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Κάθε πολίτης, από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της, με την προϋπόθεση της αποδοχής της Διακήρυξης και των Καταστατικών Αρχών της.
2) Τα μέλη δικαιούνται, παράλληλα με τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Κίνησης, να αναπτύσσουν πολιτική και κοινωνική δράση εκτός αυτής, όχι όμως ενάντιά της. Εννοείται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης, που δραστηριοποιείται στον Δήμο Πέλλας.

Άρθρο 7: Εγγραφή – Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
1) Η εγγραφή του μέλους στην Κίνηση γίνεται με την υπογραφή της Διακήρυξης και των Καταστατικών της Αρχών.
2) Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Κίνηση ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.
3) Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων ένα μέλος, όταν αποδεδειγμένα ενεργεί κατά του σκοπού της Κίνησης. Στο υπό διαγραφή μέλος παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για να αποκρούσει την κατηγορία που του απευθύνεται.

Άρθρο 8: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
1) Τα μέλη της Κίνησης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
2) Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν μέρος και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις, να συμμετέχουν στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Κίνησης, καθώς και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης και το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου για τις πράξεις των οργάνων της Κίνησης.
4) Μπορούν να ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, ύστερα από γραπτή αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, όταν εκπροσωπούν το 1/10 της δύναμης των μελών της Κίνησης, καθώς και να υποβάλλουν προβλήματα και αιτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στη ΣΕ για την επίλυση ή την ικανοποίησή τους
5) Τα μέλη οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της, να
εκφράζουν δημόσια, να υποστηρίζουν και να προωθούν έμπρακτα τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις της Κίνησης.
6) Τα μέλη που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της Κίνησης δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Πάντως δεν επιτρέπεται να αντιστρατεύονται την εκτέλεσή τους.
7) Τα μέλη οφείλουν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.

Άρθρο 9: Όργανα της Κίνησης
Όργανα της Κίνησης είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ),
β) Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) και
γ) Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ).

Άρθρο 10: Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ)
1) Η ΓΣ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Κίνησης και έχει την τελική απόφαση για κάθε ζήτημα. Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) εγκρίνει και ψηφίζει τα πεπραγμένα της ΣΕ,
β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Κίνησης
γ) αποφασίζει για τη διαγραφή μελών,
δ) εκλέγει για θητεία δυόμιση (2 και ½ ) ετών τη νέα ΣΕ της Κίνησης και απαλλάσσει την απερχόμενη από τις ευθύνες της,
ε) τροποποιεί τη διακήρυξη και το καταστατικό της Κίνησης και αποφασίζει για τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των εγγεγραμμένων μελών της
στ) αποφασίζει για τον τρόπο συμμετοχής της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή συνεργασία με άλλες παρατάξεις, το εκλογικό πρόγραμμα, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου.
2) Η άποψη που πλειοψηφεί στη ΓΣ αποτελεί την επίσημη θέση και τον άξονα δράσης της Κίνησης. Οι μειοψηφούντες/σες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, υπό τον όρο να μην ενεργούν υποσκάπτοντας το έργο και την ενότητα της Κίνησης. Οι απόψεις που μειοψηφούν μπορεί να εκφράζονται δημόσια ως μειοψηφούσες απόψεις.

Άρθρο 11: Σύγκληση της ΓΣ
1) Η ΓΣ συγκαλείται από τη ΣΕ τακτικά μια φορά κάθε έξι μήνες, σε περίπτωση δε παράλειψης της σύγκλησης συγκαλείται με πρωτοβουλία του 1/10 των γραμμένων μελών. Μπορεί να συγκληθεί έκτακτα οποτεδήποτε με απόφαση της ΣΕ ή όταν το ζητήσει το 1/10 τουλάχιστον των μελών.
2) Η σύγκληση της Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη με δημόσια πρόσκληση και αν είναι δυνατό με ατομικές ειδοποιήσεις, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης επτά (7) τουλάχιστον ημέρες, σε περίπτωση δε έκτακτης δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από το χρόνο διεξαγωγής της Συνέλευσης. Κατά τη σύγκληση της Συνέλευσης επιδιώκεται να λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών και τη δυνατότητα όλων να συναποφασίζουν.
3) Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νέα θέματα για συζήτηση περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και έγκριση της Συνέλευσης.
4) Η Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές Προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της, τηρεί τη διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.

Άρθρο 12: Απαρτία της ΓΣ
1) Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται σε αυτήν το 50% συν 1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης ύστερα από μία εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο τόπο, σε περίπτωση δε έκτακτης Συνέλευσης, ύστερα από δύο ημέρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη είναι παρόντα σε αυτήν.
2) Απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΓΣ και στις ψηφοφορίες με εξουσιοδότηση.
3) Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και σε παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου σε αυτές.




Άρθρο 13: Αποφάσεις της ΓΣ
1) Οι αποφάσεις στις ΓΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
2) Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικά μυστική, όταν πρόκειται για την εκλογή ΣΕ, καθώς και για θέματα που η ίδια η ΓΣ αποφασίζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται με ανάταση του χεριού.
3) Κατά τη λήψη των αποφάσεων εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με στόχο μια δημιουργική και συνθετική μεγάλη πλειοψηφία ή και ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της κοινωνίας.

Άρθρο 14: Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
1) Η ΣΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Κίνησης, της προβολής των θέσεών της, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της σύγκληση της ΓΣ, της διαχείρισης και του ελέγχου των οικονομικών της και γενικά του προγραμματισμού δράσης της Κίνησης. Φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ δύο ΓΣ και χαράζει μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή την πολιτική που ακολουθούν τα εκλεγμένα μέλη της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
2) Η ΣΕ αποτελείται από 25 μέλη.
3) Η θητεία της διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη της εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.
4) Τα μέλη της ΣΕ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με αλφαβητική σειρά. Εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να τεθούν περισσότεροι από δώδεκα (12) σταυρούς.
5) Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών την έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.
6) Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν, είναι αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. και αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης κ.λπ.. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, οι κενές θέσεις καλύπτονται με συμπληρωματική εκλογή από τη Γ.Σ.
7) Μέλη της Σ.Ε. είναι αυτοδίκαια οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ως υπεράριθμοι.

Άρθρο 15: Συνεδριάσεις, απαρτία, λήψη αποφάσεων της ΣΕ
1) Η ΣΕ συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο από τον/την Γραμματέα ή το ζητήσουν τρία μέλη της.
2) Ο/Η Γραμματέας υποχρεούται να ειδοποιήσει τα μέλη της ΣΕ για την επικείμενη συνεδρίασή της τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης.
3) Η ΣΕ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση περισσότερα από το ½ των μελών της.
4) Οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων, αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση και σύνθεση των απόψεων. Οι απόψεις που μειοψηφούν στη ΣΕ. μπορούν να τίθενται υπόψη της ΓΣ και να εκφράζονται και δημόσια ως απόψεις της μειοψηφίας.

Άρθρο 16: Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής (ΓΣΕ)
1) Η ΓΣΕ αποτελεί το Γραφείο της ΣΕ και η σύνθεσή της, στην οποία προβλέπεται θέση Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από την ίδια τη ΣΕ.
2) Ο/Η Γραμματέας προεδρεύει στις συνεδριάσεις της ΣΕ και εκπροσωπεί δημόσια την Κίνηση..
3) Ο/ Αναπληρωτής/τρια Γραμματέας αναπληρώνει τον/την Γραμματέα στα καθήκοντά του/της, όταν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται προσωρινά προς τούτο.
4) Ο Ταμίας της Κίνησης έχει την εποπτεία και την επιμέλεια, αλλά και την ευθύνη των οικονομικών της, τηρώντας τα ανάλογα παραστατικά και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
5) Ο/Η Γραμματέας μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο από τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο. Στην περίπτωση αυτή ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια μέλος της ΓΣΕ.
5) Η ΓΣΕ τηρεί με δική της ευθύνη το βιβλίο πρακτικών των ΓΣ, το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της ΣΕ και της ΓΣΕ και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.

Άρθρο 17: Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κίνησης και τη δραστηριοποίηση των μελών της, με ευθύνη της ΣΕ, συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, περιστασιακά ή μόνιμα, για τη μελέτη διαφόρων θεμάτων και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων κ.λπ., που το αντικείμενο της δουλειάς τους, ο αριθμός των μελών τους και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν καθορίζονται από τη ΓΣ ή τη ΣΕ, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους κάθε φορά στόχους. Σε αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι-συντονιστές, οι οποίοι ορίζονται από τη ΣΕ της Κίνησης.


Άρθρο 18: Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ)
Η ΔΕ αποτελείται από τους/τις εκλεγμένους/ες δημοτικούς συμβούλους και τους/τις εκπροσώπους της Κίνησης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα Δημοτικά Συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, την ενημέρωση της ΣΕ και τη συνεργασία μαζί της. Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της ΔΕ έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος της Κίνησης.

Άρθρο 19: Υποψήφιος/α Δήμαρχος και υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι
1) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος που στηρίζει η Κίνηση εκλέγεται έγκαιρα από τη ΓΣ, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημερομηνία εκλογής.
2) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος εκπροσωπεί την Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εμφανίσεις.
3) Υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ή και συνεργαζόμενοι που αποδέχονται τη διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές της.
4) Οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι για την προβολή τους θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα από κοινού αποφασισμένα μέσα και τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ τους.
5) Τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι/ες και οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και αποφασίζονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Επικοινωνίας της Κίνησης, η οποία φροντίζει να κατανέμει ισότιμα ρόλους και χρόνο.

Άρθρο 20: Ανακλητότητα
1) Όλα τα μέλη της Κίνησης αποδέχονται εκ των προτέρων την ανακλητότητα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν. Θεσπίζεται και επιδιώκεται η εναλλαγή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2) Ειδικότερα, σε περίπτωση εκλογής δημάρχου, στο τέλος της θητείας επαναβεβαιώνεται ή όχι η υποψηφιότητά του. Ανώτατο όριο για τη θέση ευθύνης του δημάρχου είναι οι δύο (2) θητείες.


Άρθρο 21: Έσοδα της Κίνησης
1) Πόροι της Κίνησης είναι:
α) τα δικαιώματα εγγραφής των μελών,
β) οι τακτικές ετήσιες συνδρομές,
γ) οι έκτακτες εισφορές των μελών,
δ) τα έσοδα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις της,
ε) τα έσοδα από δωρεές φίλων της, με ανώτατο όριο τα 500 €, και
στ) οι ενισχύσεις όσων κατέχουν αμειβόμενες θέσεις στις δομές του Δήμου εξαιτίας της σχέσης τους με την Κίνηση και το ψηφοδέλτιό της. Η ενίσχυση αυτή ορίζεται στο 20% της αποζημίωσης ή του μισθού που λαμβάνουν. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα χρησιμοποιείται σε σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Το ύψος του δικαιώματος εγγραφής και της τακτικής ετήσιας συνδρομής ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία μπορεί να θεσπίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Κίνησης.

Άρθρο 22: Τελική διάταξη
Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή των καταστατικών αρχών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα
Άρθρο 1: Τι είναι η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ένωση πολιτών, που λειτουργεί και δρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Πέλλας. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, αγωνιστική και με πολυφωνία Κίνηση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πέλλας και των κατοίκων του.

Άρθρο 2: Στόχοι
Σκοποί της Κίνησης είναι:
α) η συστράτευση όλων των δημοκρατών πολιτών του Δήμου Πέλλας στον αγώνα για διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας, η συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα και η ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος με στόχο τη διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση όλων των μορφών αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης των πολιτών, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στην προοπτική του αντιγραφειοκρατικού και αντισυγκεντρωτικού μετασχηματισμού του Κράτους και της ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών.
β) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων, που δρουν στον Δήμο Πέλλας, σε τομείς προστασίας και βελτίωσης του αστικού, του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
γ) η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Πέλλας κατά τις δημοτικές εκλογές με όραμα την κατάκτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας.


Άρθρο 3: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας
1) Οι αρχές που διέπουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κίνησης είναι η αυτονομία από κάθε είδους ξένα κέντρα αποφάσεων και από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, η άμεση δημοκρατία, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συνέπεια και η ανιδιοτελής προσφορά των μελών, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των μειοψηφικών απόψεων, η αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η πλήρης και ουσιαστική πληροφόρηση των μελών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων, η ανακλητότητα των οργάνων και των εκπροσώπων της, η εναλλαγή στα αξιώματα, η ανανέωση των προσώπων και η αντιπροσωπευτικότητα των φύλων στα όργανα, η περιστολή της εξουσίας των εκλεγμένων οργάνων υπέρ της γενικής συνέλευσης των μελών, ο έλεγχος των οργάνων, η συλλογικότητα της ηγεσίας και της δημόσιας έκφρασης, η κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού μελών και ο συνδυασμός συλλογικότητας και προσωπικής πρωτοβουλίας και ευθύνης, η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα,.
2) Την Κίνηση μπορεί να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν πολιτικοί ή κοινωνικοί σχηματισμοί. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας τέτοιας στήριξης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή στήριξη από σχηματισμούς και πρόσωπα που αντιστρατεύονται στην πράξη τις εκφρασμένες, στη Διακήρυξη και το Καταστατικό, αρχές της Κίνησης.

Άρθρο 4: Προγραμματική διακήρυξη
Οι βασικές πολιτικές και προγραμματικές αρχές της Κίνησης εκφράζονται στη Διακήρυξή της, η οποία εγκρίθηκε από τη Ιδρυτική Συνέλευση των μελών της στις 18-1-2014 και αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο χαράζεται η πολιτική της Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της.

Άρθρο 5: Μέσα για την επίτευξη των στόχων
Για την πραγμάτωση των σκοπών της η Κίνηση χρησιμοποιεί ενδεικτικά τα ακόλουθα μέσα:
α) συγκεντρώνει τις γνώμες των μελών της κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επεξεργάζεται και τις προβάλλει∙
β) θέτει σε δημόσια διαβούλευση διάφορες επεξεργασίες και προτάσεις της∙
γ) συντονίζεται με άλλους φορείς για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος∙
δ) οργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, προβαίνει σε εκδόσεις και ανακοινώσεις κ.λπ..

Άρθρο 6: Μέλη της Κίνησης
1) Η Κίνηση συγκροτείται από πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Πέλλας ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Κάθε πολίτης, από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της, με την προϋπόθεση της αποδοχής της Διακήρυξης και των Καταστατικών Αρχών της.
2) Τα μέλη δικαιούνται, παράλληλα με τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Κίνησης, να αναπτύσσουν πολιτική και κοινωνική δράση εκτός αυτής, όχι όμως ενάντιά της. Εννοείται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης, που δραστηριοποιείται στον Δήμο Πέλλας.

Άρθρο 7: Εγγραφή – Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
1) Η εγγραφή του μέλους στην Κίνηση γίνεται με την υπογραφή της Διακήρυξης και των Καταστατικών της Αρχών.
2) Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Κίνηση ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.
3) Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων ένα μέλος, όταν αποδεδειγμένα ενεργεί κατά του σκοπού της Κίνησης. Στο υπό διαγραφή μέλος παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για να αποκρούσει την κατηγορία που του απευθύνεται.

Άρθρο 8: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
1) Τα μέλη της Κίνησης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
2) Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν μέρος και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις, να συμμετέχουν στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Κίνησης, καθώς και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης και το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου για τις πράξεις των οργάνων της Κίνησης.
4) Μπορούν να ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, ύστερα από γραπτή αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, όταν εκπροσωπούν το 1/10 της δύναμης των μελών της Κίνησης, καθώς και να υποβάλλουν προβλήματα και αιτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στη ΣΕ για την επίλυση ή την ικανοποίησή τους
5) Τα μέλη οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της, να
εκφράζουν δημόσια, να υποστηρίζουν και να προωθούν έμπρακτα τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις της Κίνησης.
6) Τα μέλη που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της Κίνησης δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Πάντως δεν επιτρέπεται να αντιστρατεύονται την εκτέλεσή τους.
7) Τα μέλη οφείλουν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.

Άρθρο 9: Όργανα της Κίνησης
Όργανα της Κίνησης είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ),
β) Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) και
γ) Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ).

Άρθρο 10: Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ)
1) Η ΓΣ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Κίνησης και έχει την τελική απόφαση για κάθε ζήτημα. Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) εγκρίνει και ψηφίζει τα πεπραγμένα της ΣΕ,
β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Κίνησης
γ) αποφασίζει για τη διαγραφή μελών,
δ) εκλέγει για θητεία δυόμιση (2 και ½ ) ετών τη νέα ΣΕ της Κίνησης και απαλλάσσει την απερχόμενη από τις ευθύνες της,
ε) τροποποιεί τη διακήρυξη και το καταστατικό της Κίνησης και αποφασίζει για τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των εγγεγραμμένων μελών της
στ) αποφασίζει για τον τρόπο συμμετοχής της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή συνεργασία με άλλες παρατάξεις, το εκλογικό πρόγραμμα, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου.
2) Η άποψη που πλειοψηφεί στη ΓΣ αποτελεί την επίσημη θέση και τον άξονα δράσης της Κίνησης. Οι μειοψηφούντες/σες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, υπό τον όρο να μην ενεργούν υποσκάπτοντας το έργο και την ενότητα της Κίνησης. Οι απόψεις που μειοψηφούν μπορεί να εκφράζονται δημόσια ως μειοψηφούσες απόψεις.

Άρθρο 11: Σύγκληση της ΓΣ
1) Η ΓΣ συγκαλείται από τη ΣΕ τακτικά μια φορά κάθε έξι μήνες, σε περίπτωση δε παράλειψης της σύγκλησης συγκαλείται με πρωτοβουλία του 1/10 των γραμμένων μελών. Μπορεί να συγκληθεί έκτακτα οποτεδήποτε με απόφαση της ΣΕ ή όταν το ζητήσει το 1/10 τουλάχιστον των μελών.
2) Η σύγκληση της Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη με δημόσια πρόσκληση και αν είναι δυνατό με ατομικές ειδοποιήσεις, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης επτά (7) τουλάχιστον ημέρες, σε περίπτωση δε έκτακτης δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από το χρόνο διεξαγωγής της Συνέλευσης. Κατά τη σύγκληση της Συνέλευσης επιδιώκεται να λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών και τη δυνατότητα όλων να συναποφασίζουν.
3) Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νέα θέματα για συζήτηση περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και έγκριση της Συνέλευσης.
4) Η Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές Προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της, τηρεί τη διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.

Άρθρο 12: Απαρτία της ΓΣ
1) Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται σε αυτήν το 50% συν 1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης ύστερα από μία εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο τόπο, σε περίπτωση δε έκτακτης Συνέλευσης, ύστερα από δύο ημέρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη είναι παρόντα σε αυτήν.
2) Απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΓΣ και στις ψηφοφορίες με εξουσιοδότηση.
3) Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και σε παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου σε αυτές.




Άρθρο 13: Αποφάσεις της ΓΣ
1) Οι αποφάσεις στις ΓΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
2) Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικά μυστική, όταν πρόκειται για την εκλογή ΣΕ, καθώς και για θέματα που η ίδια η ΓΣ αποφασίζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται με ανάταση του χεριού.
3) Κατά τη λήψη των αποφάσεων εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με στόχο μια δημιουργική και συνθετική μεγάλη πλειοψηφία ή και ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της κοινωνίας.

Άρθρο 14: Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
1) Η ΣΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Κίνησης, της προβολής των θέσεών της, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της σύγκληση της ΓΣ, της διαχείρισης και του ελέγχου των οικονομικών της και γενικά του προγραμματισμού δράσης της Κίνησης. Φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ δύο ΓΣ και χαράζει μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή την πολιτική που ακολουθούν τα εκλεγμένα μέλη της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
2) Η ΣΕ αποτελείται από 25 μέλη.
3) Η θητεία της διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη της εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.
4) Τα μέλη της ΣΕ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με αλφαβητική σειρά. Εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να τεθούν περισσότεροι από δώδεκα (12) σταυρούς.
5) Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών την έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.
6) Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν, είναι αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. και αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης κ.λπ.. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, οι κενές θέσεις καλύπτονται με συμπληρωματική εκλογή από τη Γ.Σ.
7) Μέλη της Σ.Ε. είναι αυτοδίκαια οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ως υπεράριθμοι.

Άρθρο 15: Συνεδριάσεις, απαρτία, λήψη αποφάσεων της ΣΕ
1) Η ΣΕ συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο από τον/την Γραμματέα ή το ζητήσουν τρία μέλη της.
2) Ο/Η Γραμματέας υποχρεούται να ειδοποιήσει τα μέλη της ΣΕ για την επικείμενη συνεδρίασή της τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης.
3) Η ΣΕ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση περισσότερα από το ½ των μελών της.
4) Οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων, αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση και σύνθεση των απόψεων. Οι απόψεις που μειοψηφούν στη ΣΕ. μπορούν να τίθενται υπόψη της ΓΣ και να εκφράζονται και δημόσια ως απόψεις της μειοψηφίας.

Άρθρο 16: Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής (ΓΣΕ)
1) Η ΓΣΕ αποτελεί το Γραφείο της ΣΕ και η σύνθεσή της, στην οποία προβλέπεται θέση Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από την ίδια τη ΣΕ.
2) Ο/Η Γραμματέας προεδρεύει στις συνεδριάσεις της ΣΕ και εκπροσωπεί δημόσια την Κίνηση..
3) Ο/ Αναπληρωτής/τρια Γραμματέας αναπληρώνει τον/την Γραμματέα στα καθήκοντά του/της, όταν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται προσωρινά προς τούτο.
4) Ο Ταμίας της Κίνησης έχει την εποπτεία και την επιμέλεια, αλλά και την ευθύνη των οικονομικών της, τηρώντας τα ανάλογα παραστατικά και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
5) Ο/Η Γραμματέας μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο από τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο. Στην περίπτωση αυτή ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια μέλος της ΓΣΕ.
5) Η ΓΣΕ τηρεί με δική της ευθύνη το βιβλίο πρακτικών των ΓΣ, το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της ΣΕ και της ΓΣΕ και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.

Άρθρο 17: Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κίνησης και τη δραστηριοποίηση των μελών της, με ευθύνη της ΣΕ, συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, περιστασιακά ή μόνιμα, για τη μελέτη διαφόρων θεμάτων και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων κ.λπ., που το αντικείμενο της δουλειάς τους, ο αριθμός των μελών τους και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν καθορίζονται από τη ΓΣ ή τη ΣΕ, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους κάθε φορά στόχους. Σε αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι-συντονιστές, οι οποίοι ορίζονται από τη ΣΕ της Κίνησης.


Άρθρο 18: Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ)
Η ΔΕ αποτελείται από τους/τις εκλεγμένους/ες δημοτικούς συμβούλους και τους/τις εκπροσώπους της Κίνησης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα Δημοτικά Συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, την ενημέρωση της ΣΕ και τη συνεργασία μαζί της. Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της ΔΕ έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος της Κίνησης.

Άρθρο 19: Υποψήφιος/α Δήμαρχος και υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι
1) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος που στηρίζει η Κίνηση εκλέγεται έγκαιρα από τη ΓΣ, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημερομηνία εκλογής.
2) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος εκπροσωπεί την Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εμφανίσεις.
3) Υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ή και συνεργαζόμενοι που αποδέχονται τη διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές της.
4) Οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι για την προβολή τους θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα από κοινού αποφασισμένα μέσα και τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ τους.
5) Τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι/ες και οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και αποφασίζονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Επικοινωνίας της Κίνησης, η οποία φροντίζει να κατανέμει ισότιμα ρόλους και χρόνο.

Άρθρο 20: Ανακλητότητα
1) Όλα τα μέλη της Κίνησης αποδέχονται εκ των προτέρων την ανακλητότητα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν. Θεσπίζεται και επιδιώκεται η εναλλαγή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2) Ειδικότερα, σε περίπτωση εκλογής δημάρχου, στο τέλος της θητείας επαναβεβαιώνεται ή όχι η υποψηφιότητά του. Ανώτατο όριο για τη θέση ευθύνης του δημάρχου είναι οι δύο (2) θητείες.


Άρθρο 21: Έσοδα της Κίνησης
1) Πόροι της Κίνησης είναι:
α) τα δικαιώματα εγγραφής των μελών,
β) οι τακτικές ετήσιες συνδρομές,
γ) οι έκτακτες εισφορές των μελών,
δ) τα έσοδα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις της,
ε) τα έσοδα από δωρεές φίλων της, με ανώτατο όριο τα 500 €, και
στ) οι ενισχύσεις όσων κατέχουν αμειβόμενες θέσεις στις δομές του Δήμου εξαιτίας της σχέσης τους με την Κίνηση και το ψηφοδέλτιό της. Η ενίσχυση αυτή ορίζεται στο 20% της αποζημίωσης ή του μισθού που λαμβάνουν. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα χρησιμοποιείται σε σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Το ύψος του δικαιώματος εγγραφής και της τακτικής ετήσιας συνδρομής ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία μπορεί να θεσπίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Κίνησης.

Άρθρο 22: Τελική διάταξη
Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή των καταστατικών αρχών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα
Άρθρο 1: Τι είναι η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ένωση πολιτών, που λειτουργεί και δρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Πέλλας. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, αγωνιστική και με πολυφωνία Κίνηση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πέλλας και των κατοίκων του.

Άρθρο 2: Στόχοι
Σκοποί της Κίνησης είναι:
α) η συστράτευση όλων των δημοκρατών πολιτών του Δήμου Πέλλας στον αγώνα για διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας, η συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα και η ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος με στόχο τη διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση όλων των μορφών αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης των πολιτών, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στην προοπτική του αντιγραφειοκρατικού και αντισυγκεντρωτικού μετασχηματισμού του Κράτους και της ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών.
β) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων, που δρουν στον Δήμο Πέλλας, σε τομείς προστασίας και βελτίωσης του αστικού, του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
γ) η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Πέλλας κατά τις δημοτικές εκλογές με όραμα την κατάκτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας.


Άρθρο 3: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας
1) Οι αρχές που διέπουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κίνησης είναι η αυτονομία από κάθε είδους ξένα κέντρα αποφάσεων και από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, η άμεση δημοκρατία, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συνέπεια και η ανιδιοτελής προσφορά των μελών, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των μειοψηφικών απόψεων, η αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η πλήρης και ουσιαστική πληροφόρηση των μελών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων, η ανακλητότητα των οργάνων και των εκπροσώπων της, η εναλλαγή στα αξιώματα, η ανανέωση των προσώπων και η αντιπροσωπευτικότητα των φύλων στα όργανα, η περιστολή της εξουσίας των εκλεγμένων οργάνων υπέρ της γενικής συνέλευσης των μελών, ο έλεγχος των οργάνων, η συλλογικότητα της ηγεσίας και της δημόσιας έκφρασης, η κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού μελών και ο συνδυασμός συλλογικότητας και προσωπικής πρωτοβουλίας και ευθύνης, η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα,.
2) Την Κίνηση μπορεί να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν πολιτικοί ή κοινωνικοί σχηματισμοί. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας τέτοιας στήριξης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή στήριξη από σχηματισμούς και πρόσωπα που αντιστρατεύονται στην πράξη τις εκφρασμένες, στη Διακήρυξη και το Καταστατικό, αρχές της Κίνησης.

Άρθρο 4: Προγραμματική διακήρυξη
Οι βασικές πολιτικές και προγραμματικές αρχές της Κίνησης εκφράζονται στη Διακήρυξή της, η οποία εγκρίθηκε από τη Ιδρυτική Συνέλευση των μελών της στις 18-1-2014 και αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο χαράζεται η πολιτική της Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της.

Άρθρο 5: Μέσα για την επίτευξη των στόχων
Για την πραγμάτωση των σκοπών της η Κίνηση χρησιμοποιεί ενδεικτικά τα ακόλουθα μέσα:
α) συγκεντρώνει τις γνώμες των μελών της κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επεξεργάζεται και τις προβάλλει∙
β) θέτει σε δημόσια διαβούλευση διάφορες επεξεργασίες και προτάσεις της∙
γ) συντονίζεται με άλλους φορείς για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος∙
δ) οργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, προβαίνει σε εκδόσεις και ανακοινώσεις κ.λπ..

Άρθρο 6: Μέλη της Κίνησης
1) Η Κίνηση συγκροτείται από πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Πέλλας ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Κάθε πολίτης, από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της, με την προϋπόθεση της αποδοχής της Διακήρυξης και των Καταστατικών Αρχών της.
2) Τα μέλη δικαιούνται, παράλληλα με τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Κίνησης, να αναπτύσσουν πολιτική και κοινωνική δράση εκτός αυτής, όχι όμως ενάντιά της. Εννοείται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης, που δραστηριοποιείται στον Δήμο Πέλλας.

Άρθρο 7: Εγγραφή – Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
1) Η εγγραφή του μέλους στην Κίνηση γίνεται με την υπογραφή της Διακήρυξης και των Καταστατικών της Αρχών.
2) Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Κίνηση ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.
3) Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων ένα μέλος, όταν αποδεδειγμένα ενεργεί κατά του σκοπού της Κίνησης. Στο υπό διαγραφή μέλος παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για να αποκρούσει την κατηγορία που του απευθύνεται.

Άρθρο 8: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
1) Τα μέλη της Κίνησης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
2) Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν μέρος και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις, να συμμετέχουν στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Κίνησης, καθώς και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης και το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου για τις πράξεις των οργάνων της Κίνησης.
4) Μπορούν να ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, ύστερα από γραπτή αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, όταν εκπροσωπούν το 1/10 της δύναμης των μελών της Κίνησης, καθώς και να υποβάλλουν προβλήματα και αιτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στη ΣΕ για την επίλυση ή την ικανοποίησή τους
5) Τα μέλη οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της, να
εκφράζουν δημόσια, να υποστηρίζουν και να προωθούν έμπρακτα τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις της Κίνησης.
6) Τα μέλη που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της Κίνησης δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Πάντως δεν επιτρέπεται να αντιστρατεύονται την εκτέλεσή τους.
7) Τα μέλη οφείλουν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.

Άρθρο 9: Όργανα της Κίνησης
Όργανα της Κίνησης είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ),
β) Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) και
γ) Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ).

Άρθρο 10: Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ)
1) Η ΓΣ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Κίνησης και έχει την τελική απόφαση για κάθε ζήτημα. Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) εγκρίνει και ψηφίζει τα πεπραγμένα της ΣΕ,
β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Κίνησης
γ) αποφασίζει για τη διαγραφή μελών,
δ) εκλέγει για θητεία δυόμιση (2 και ½ ) ετών τη νέα ΣΕ της Κίνησης και απαλλάσσει την απερχόμενη από τις ευθύνες της,
ε) τροποποιεί τη διακήρυξη και το καταστατικό της Κίνησης και αποφασίζει για τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των εγγεγραμμένων μελών της
στ) αποφασίζει για τον τρόπο συμμετοχής της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή συνεργασία με άλλες παρατάξεις, το εκλογικό πρόγραμμα, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου.
2) Η άποψη που πλειοψηφεί στη ΓΣ αποτελεί την επίσημη θέση και τον άξονα δράσης της Κίνησης. Οι μειοψηφούντες/σες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, υπό τον όρο να μην ενεργούν υποσκάπτοντας το έργο και την ενότητα της Κίνησης. Οι απόψεις που μειοψηφούν μπορεί να εκφράζονται δημόσια ως μειοψηφούσες απόψεις.

Άρθρο 11: Σύγκληση της ΓΣ
1) Η ΓΣ συγκαλείται από τη ΣΕ τακτικά μια φορά κάθε έξι μήνες, σε περίπτωση δε παράλειψης της σύγκλησης συγκαλείται με πρωτοβουλία του 1/10 των γραμμένων μελών. Μπορεί να συγκληθεί έκτακτα οποτεδήποτε με απόφαση της ΣΕ ή όταν το ζητήσει το 1/10 τουλάχιστον των μελών.
2) Η σύγκληση της Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη με δημόσια πρόσκληση και αν είναι δυνατό με ατομικές ειδοποιήσεις, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης επτά (7) τουλάχιστον ημέρες, σε περίπτωση δε έκτακτης δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από το χρόνο διεξαγωγής της Συνέλευσης. Κατά τη σύγκληση της Συνέλευσης επιδιώκεται να λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών και τη δυνατότητα όλων να συναποφασίζουν.
3) Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νέα θέματα για συζήτηση περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και έγκριση της Συνέλευσης.
4) Η Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές Προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της, τηρεί τη διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.

Άρθρο 12: Απαρτία της ΓΣ
1) Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται σε αυτήν το 50% συν 1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης ύστερα από μία εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο τόπο, σε περίπτωση δε έκτακτης Συνέλευσης, ύστερα από δύο ημέρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη είναι παρόντα σε αυτήν.
2) Απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΓΣ και στις ψηφοφορίες με εξουσιοδότηση.
3) Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και σε παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου σε αυτές.




Άρθρο 13: Αποφάσεις της ΓΣ
1) Οι αποφάσεις στις ΓΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
2) Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικά μυστική, όταν πρόκειται για την εκλογή ΣΕ, καθώς και για θέματα που η ίδια η ΓΣ αποφασίζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται με ανάταση του χεριού.
3) Κατά τη λήψη των αποφάσεων εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με στόχο μια δημιουργική και συνθετική μεγάλη πλειοψηφία ή και ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της κοινωνίας.

Άρθρο 14: Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
1) Η ΣΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Κίνησης, της προβολής των θέσεών της, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της σύγκληση της ΓΣ, της διαχείρισης και του ελέγχου των οικονομικών της και γενικά του προγραμματισμού δράσης της Κίνησης. Φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ δύο ΓΣ και χαράζει μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή την πολιτική που ακολουθούν τα εκλεγμένα μέλη της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
2) Η ΣΕ αποτελείται από 25 μέλη.
3) Η θητεία της διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη της εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.
4) Τα μέλη της ΣΕ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με αλφαβητική σειρά. Εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να τεθούν περισσότεροι από δώδεκα (12) σταυρούς.
5) Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών την έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.
6) Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν, είναι αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. και αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης κ.λπ.. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, οι κενές θέσεις καλύπτονται με συμπληρωματική εκλογή από τη Γ.Σ.
7) Μέλη της Σ.Ε. είναι αυτοδίκαια οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ως υπεράριθμοι.

Άρθρο 15: Συνεδριάσεις, απαρτία, λήψη αποφάσεων της ΣΕ
1) Η ΣΕ συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο από τον/την Γραμματέα ή το ζητήσουν τρία μέλη της.
2) Ο/Η Γραμματέας υποχρεούται να ειδοποιήσει τα μέλη της ΣΕ για την επικείμενη συνεδρίασή της τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης.
3) Η ΣΕ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση περισσότερα από το ½ των μελών της.
4) Οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων, αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση και σύνθεση των απόψεων. Οι απόψεις που μειοψηφούν στη ΣΕ. μπορούν να τίθενται υπόψη της ΓΣ και να εκφράζονται και δημόσια ως απόψεις της μειοψηφίας.

Άρθρο 16: Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής (ΓΣΕ)
1) Η ΓΣΕ αποτελεί το Γραφείο της ΣΕ και η σύνθεσή της, στην οποία προβλέπεται θέση Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από την ίδια τη ΣΕ.
2) Ο/Η Γραμματέας προεδρεύει στις συνεδριάσεις της ΣΕ και εκπροσωπεί δημόσια την Κίνηση..
3) Ο/ Αναπληρωτής/τρια Γραμματέας αναπληρώνει τον/την Γραμματέα στα καθήκοντά του/της, όταν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται προσωρινά προς τούτο.
4) Ο Ταμίας της Κίνησης έχει την εποπτεία και την επιμέλεια, αλλά και την ευθύνη των οικονομικών της, τηρώντας τα ανάλογα παραστατικά και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
5) Ο/Η Γραμματέας μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο από τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο. Στην περίπτωση αυτή ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια μέλος της ΓΣΕ.
5) Η ΓΣΕ τηρεί με δική της ευθύνη το βιβλίο πρακτικών των ΓΣ, το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της ΣΕ και της ΓΣΕ και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.

Άρθρο 17: Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κίνησης και τη δραστηριοποίηση των μελών της, με ευθύνη της ΣΕ, συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, περιστασιακά ή μόνιμα, για τη μελέτη διαφόρων θεμάτων και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων κ.λπ., που το αντικείμενο της δουλειάς τους, ο αριθμός των μελών τους και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν καθορίζονται από τη ΓΣ ή τη ΣΕ, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους κάθε φορά στόχους. Σε αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι-συντονιστές, οι οποίοι ορίζονται από τη ΣΕ της Κίνησης.


Άρθρο 18: Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ)
Η ΔΕ αποτελείται από τους/τις εκλεγμένους/ες δημοτικούς συμβούλους και τους/τις εκπροσώπους της Κίνησης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα Δημοτικά Συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, την ενημέρωση της ΣΕ και τη συνεργασία μαζί της. Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της ΔΕ έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος της Κίνησης.

Άρθρο 19: Υποψήφιος/α Δήμαρχος και υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι
1) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος που στηρίζει η Κίνηση εκλέγεται έγκαιρα από τη ΓΣ, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημερομηνία εκλογής.
2) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος εκπροσωπεί την Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εμφανίσεις.
3) Υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ή και συνεργαζόμενοι που αποδέχονται τη διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές της.
4) Οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι για την προβολή τους θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα από κοινού αποφασισμένα μέσα και τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ τους.
5) Τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι/ες και οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και αποφασίζονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Επικοινωνίας της Κίνησης, η οποία φροντίζει να κατανέμει ισότιμα ρόλους και χρόνο.

Άρθρο 20: Ανακλητότητα
1) Όλα τα μέλη της Κίνησης αποδέχονται εκ των προτέρων την ανακλητότητα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν. Θεσπίζεται και επιδιώκεται η εναλλαγή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2) Ειδικότερα, σε περίπτωση εκλογής δημάρχου, στο τέλος της θητείας επαναβεβαιώνεται ή όχι η υποψηφιότητά του. Ανώτατο όριο για τη θέση ευθύνης του δημάρχου είναι οι δύο (2) θητείες.


Άρθρο 21: Έσοδα της Κίνησης
1) Πόροι της Κίνησης είναι:
α) τα δικαιώματα εγγραφής των μελών,
β) οι τακτικές ετήσιες συνδρομές,
γ) οι έκτακτες εισφορές των μελών,
δ) τα έσοδα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις της,
ε) τα έσοδα από δωρεές φίλων της, με ανώτατο όριο τα 500 €, και
στ) οι ενισχύσεις όσων κατέχουν αμειβόμενες θέσεις στις δομές του Δήμου εξαιτίας της σχέσης τους με την Κίνηση και το ψηφοδέλτιό της. Η ενίσχυση αυτή ορίζεται στο 20% της αποζημίωσης ή του μισθού που λαμβάνουν. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα χρησιμοποιείται σε σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Το ύψος του δικαιώματος εγγραφής και της τακτικής ετήσιας συνδρομής ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία μπορεί να θεσπίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Κίνησης.

Άρθρο 22: Τελική διάταξη
Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή των καταστατικών αρχών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα
και, ταυτόχρονα, καθήκον του κάθε μέλους της Κίνησης.