Σελίδες

About

31 Μαρτίου 2014

Ποιες αποδείξεις τελικά μετρούν και ποιες δαπάνες εκπίπτουν απ' τη φορολογία


Ποιες αποδείξεις τελικά μετρούν και ποιες δαπάνες εκπίπτουν απ' τη φορολογίαΑναλυτικές οδηγίες για τις δαπάνες αποδείξεων που πρέπει να έχουν συλλέξει οι φορολογούμενοι το 2013 προκειμένου να μην έχουν απώλειες από το ποσό της μείωσης του φόρου της νέας φορολογικής κλίμακας καθώς και για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις εκπτώσεις δαπανών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος που απεστάλη σε όλες τις Δ.Ο.Υ λόγω της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα περυσινά εισοδήματα προβλέπει, εκτός των άλλων τα ακόλουθα:
Αποδείξεις Δαπανών
Για να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις (που να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ύψους 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος.
Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη αποδείξεις για τις εξής δαπάνες:
- όλα τα είδη διατροφής
- όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και προϊόντα καπνού
- όλα τα είδη ενδύσεως και υπόδησης
- οι υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, τα κοινόχρηστα, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό, οι τόκοι δανείου, οι δημοτικοί φόροι.
- όλα τα διαρκή αγαθά οικιακής χρήσης (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές ή μη οικιακές συσκευές, εργαλεία κλπ), τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, οι οικιακές υπηρεσίες.
- οι μεταφορές πραγμάτων (υπηρεσίες μετακόμισης οικιακών ειδών), η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου/ μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η μίσθωση ταξί. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές μεταφορικών μέσων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες κλπ), τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και τα διόδια.
- όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αναψυχή και τον πολιτισμό (συσκευές εικόνας και ήχου, μουσικά όργανα για οικιακή χρήση, εξοπλισμός για αθλητισμό και αναψυχή, υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, κατοικίδια, άνθη, τυχερά παιχνίδια, εφημερίδες, περιοδικά, γραφική ύλη, ομαδικά ταξίδια κ.λπ.) Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη ΔΤ και σε συνδρομητικά κανάλια.
Πηγή: newmoney.gr