Σελίδες

About

24 Μαΐου 2014

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την Κυριακή συγκρούονται δύο νοοτροπίες για την αυτοδιοίκηση. Κρίνονται συμπεριφορές, άνθρωποι, προγράμματα



Συνέντευξη για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Πέλλας, εν όψει των εκλογών της δεύτερης Κυριακής, παραχώρησε στην «Πέλλα Τηλεόραση» και στον δημοσιογράφο Χρ. Δημητριάδη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παπανικολάου.


Σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ο κ. Παπανικολάου σχολίασε πως «επρόκειτο για μία αναμέτρηση μεταξύ 5 συνδυασμών, στην οποία πήραμε ένα σημαντικό ποσοστό και προχωράμε ενισχυμένοι προς τη 2η Κυριακή που πιστεύω ότι θα έχουμε το τελικό και θετικό για μας αποτέλεσμα. Σ’ αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε κυρίως η αρνητικότητα απέναντι στη απερχόμενη διοίκηση με ένα ποσοστό 62%, ένα ποσοστό που αποδοκιμάζει την πολιτική της.
Η αποχή είναι μια διαδικασία που πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες. Είναι μία διαδικασία που σε οδηγεί να αποφασίζουν άλλοι, που θα πάνε να ψηφίσουν, για σένα. Αυτό είναι απολύτως αρνητικό, απέχει από την αντίληψη μιας πραγματικής δημοκρατίας για τα πράγματα. Ειδικά στις τοπικές εκλογές υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής, γιατί αφορούν θέματα που μας αφορούν άμεσα. Λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει ο κόσμος κατανοώ μία αποχή σε πανελλήνιες εκλογές, όπου βγαίνει η αντίδραση και η αγανάκτηση, αλλά δεν την κατανοώ σε τοπικές εκλογές, που στην ουσία είναι όλοι εμείς και αφορά όλους μας, τον κάθε δημότη ξεχωριστά, την καθημερινότητά μας. Έτσι ο κόσμος βρίσκεται απέναντι σε δύο επιλογές. Στο δικό μας συνδυασμό, στο δικό μας δείγμα γραφής, που διοικήσαμε την περίοδο 2007-2010 και το δείγμα γραφής της απερχόμενης διοίκησης. Τώρα πια μπορούν να γίνουν οι συγκρίσεις».

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε μία άρνηση για την δημοσιοποίηση της σταυροδοσίας των δημοτικών συμβούλων. Έχουμε φτάσει Παρασκευή και με ευθύνη του Δημάρχου δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα συμβούλων στις παρατάξεις, δεν ξέρουμε ποιοι εκλέγονται από κάθε συνδυασμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις απέναντι σε προσωπικές στρατηγικές, προσωπικές επιλογές, σε επιλογές στήριξης προσώπων εκ μέρους του. Αλλά η κυριότερη ευθύνη είναι της δικαστικής αρχής, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει βγάλει αποτελέσματα εδώ και μέρες. Παλαιότερα έβγαιναν όλα έγκαιρα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Αυτό όμως είναι μία ακόμη απόδειξη της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Στάμκος 3,5 χρόνια τώρα, στο ίδιο μήκος κύματος.
Οι τοπικές εκλογές έχουν ιδιαιτερότητες, πλέον μπαίνουμε σε μία φάση που οι προσωπικές επιλογές υποψηφίων υποχωρούν τη δεύτερη Κυριακή, μπαίνοντας σε μία πολιτική επιλογή πλέον συνδυασμού και υποψηφίου Δημάρχου. Η ουσία είναι τι συμφέρει τον τόπο, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, τους δημότες μας, η ανάπτυξη της περιοχής, η μείωση της ανεργίας. Αυτά είναι τα ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να κριθούν στο ποιος μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Επιτιθέμενος με επιχειρήματα απτά εναντίον της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Έχω επισημάνει τα ζητήματα διοίκησης , που αφήνουν πράγματα πίσω. Να πούμε για τις αντίθετες ή μπερδεμένες τοποθετήσεις Αντιδημάρχων, που άλλος που εκλέγεται σε μία περιοχή μπαίνει σε άλλη περιοχή απ’ αυτή που εκλέχτηκε; Να πούμε για την απαξίωση των τοπικών συμβουλίων και των Προέδρων τους, που στην πλειοψηφία τους είναι εκλεγμένοι από τη σημερινή διοίκηση; Που δεν μπορούν να έχουν, γιατί δεν τους δίδεται, την απαραίτητη μηνιαία χορήγηση πάγιας προκαταβολής για να κινηθούν σε ζητήματα καθημερινότητας στα χωριά μας; Να μιλήσουμε για τη νοοτροπία του Δημάρχου πως για όλα αποφασίζω εγώ; Που σημαίνει καθυστέρηση, κωλυσιεργία και στο τέλος έλλειψη απόφασης για ένα πρόβλημα, για όλα τα προβλήματα. Να θυμίσω την αντίδραση του μισού συνδυασμού της πλειοψηφίας, που αποχώρησε από τον συνδυασμό που διοικεί, δείγμα πολιτικής της επίσης. Που λειτουργεί με παλαιοκομματικές μεθόδους και βασίζεται στην μονοκρατορία του ενός; Αυτή η κουλτούρα δεν είναι μόνο άποψη, αλλά έχει και δυσμενές αποτέλεσμα στο έργο που έπρεπε να επιτελεστεί, αποτέλεσμα μηδενικό».

Στο ερώτημα σχετικά με τις «Δεσμεύσεις προς τους πολίτες», που έχουν κάνει ο Νίκος Παπανικολάου προσωπικά και η Δημοτική Ενότητα, ως παράταξη, σημείωσε τα εξής: «Δώσαμε ως διοίκηση σαφές δείγμα γραφής. Διοικήσαμε αποκεντρωτικά, με αρμοδιότητες και στους Αντιδημάρχους και στους Προέδρους των χωριών και στους Δημοτικούς Συμβούλους, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Να θυμίσω τις λαϊκές συνελεύσεις που κάναμε στα χωριά των Γιαννιτσών, με τα τοπικά Συμβούλια και τους κατοίκους, για την καταγραφή των αναγκών αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι διοικήσαμε, έτσι θα διοικήσουμε. Με τοπικά συμβούλια με αρμοδιότητες, με πόρους, ενισχυμένα και απελευθερωμένα, με άποψη και λόγο και φυσικά δράση σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ανοιχτό δημαρχείο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Απέναντι στη σημερινή άποψη και κουλτούρα που είναι στενή, που διοικεί ένα στενό επιτελείο, ερήμην ακόμη και των συμβούλων της πλειοψηφίας. Αυτό το μοντέλο που έκανε τα χωριά να αναπολούν την εποχή που ήταν κοινότητες.
Ο κ. Στάμκος μπορεί να φοβάται να διοικήσει ένας Αντιδήμαρχος την περιοχή στην οποία εκλέχτηκε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιο πρακτικό, αντιγραφειοκρατικό, στην ουσία επιλύει άμεσα ζητήματα. Δεν μπορεί να λύνει όλα τα ζητήματα ένας Δήμαρχος σε έναν τέτοιου μεγέθους Δήμο».

Σχετικά με τα φαινόμενα «ρουσφετιών» και «εξυπηρετήσεων» που οργιάζουν το τελευταίο διάστημα ως τακτική των απερχόμενων διοικούντων ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως «σ’ αυτές τις εκλογές είδαμε φαινόμενα, που με την επιεικέστερη έκφραση, παλαιότερων δεκαετιών. Δέκα μέρες, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, χαλίκια, μικροασφαλτοστρώσεις, βάνες στα Εσώβαλτα και σε άλλα χωριά, κάθε είδους λογικές ρουσφετιών, λίγες ώρες πριν τις εκλογές! Απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές η πλειοψηφία των δημοτών πρέπει να αντισταθεί. Δεν είναι σοβαρή μία δημοτική αρχή όταν λίγες μέρες πριν τις εκλογές κάνει μικρορουσφετάκια στους δημότες και εξυπηρετήσεις, δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη, πως μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα μεγάλα, των δημοτών, των παιδιών μας, τη αγροτικής παραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια. Παλεύουμε απέναντι σε πρακτικές του ’80, σε συμπεριφορές του ’70 εν έτη 2014. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να υπερψηφίσει την παράταξή μας, την «Δημοτική Ενότητα».

Σε άλλο σημείο και σχετικά με την «υποσχεσιολογία θέσεων» που βρίθει από πλευράς της παράταξης που διοικεί το Δήμο ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» ανέφερε ότι «σε σοβαρές θέσεις του Δήμου δεν έχουμε υποσχεθεί ποτέ σε κανέναν τίποτα. Απέναντι σε έναν κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία, με προβλήματα κοινωνικά, προσωπικά, υπόσχονται θέσεις που δεν υπάρχουν. Το να υπόσχεσαι θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες άτομα από μόνο του είναι από φαιδρό έως επικίνδυνο! Σήμερα που μιλάμε υπόσχονται την ίδια θέση σε 10 άτομα, άλλη μία θέση σε άλλα 15 άτομα και πάει λέγοντας».

Σχετικά με το «οικονομικό συμμάζεμα» που επικαλείται η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι «όταν κάποιοι δεν κάνουν τίποτα, δημιουργούν μύθους. Διαπιστώσαμε όμως ότι το «οικονομικό συμμάζεμα» που επικαλείται η απερχόμενη διοίκηση δεν ήταν απλά μύθος, είναι ένα ψέμα! Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν δημότες που αν τους λες κάθε μέρα ότι ο Πύργος του Ρολογιού στον Αϊ Γιώργη έγινε από τον κ. Στάμκο, στο τέλος θα το πιστέψουν. Εμείς αντιδράσαμε στο ένα και μοναδικό ζήτημα που ανέφερε η δημοτική αρχή ως θετικό. 3,5 χρόνια δεν κουνήθηκε φύλλο πουθενά στον Δήμο, τέσσερα χρόνια υπήρξαν κακές συμπεριφορές, τώρα λένε ότι θα κάνουν και έργα την ερχόμενη πενταετία. Εμείς λέμε τι κάναμε. Εμείς κριθήκαμε βάση των έργων που κάναμε, ο κ. Στάμκος μου έκανε κριτική στα έργα που έκανα. Σήμερα εμείς να κάνουμε κριτική απέναντι σε τι; Στην ανυπαρξία έργου; Δεν κάνανε λοιπόν τίποτα αλλά έβγαλαν το καινούργιο, που το ακούσαμε πρώτη φορά ότι «νοικοκύρεψαν τα οικονομικά». Όλα έχουν μείνει πίσω, τίποτα δεν έχει γίνει αλλά νοικοκύρεψαν τον Δήμο. Το έχουν περάσει σε κάποιον κόσμο με κάποια παπαγαλάκια που δεν ξέρουν γιατί το λένε και απλά το λένε και είναι ο ισχυρισμός τους στον δημότη. Αυτό λοιπόν είναι μεγάλο ψέμα! Ένας Δήμος νοικοκυρεύεται με μείωση εξόδων-αύξηση εσόδων, όχι με χρήματα παίρνεις εφάπαξ από το κράτος για να πληρώσεις παλαιές και τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτή είναι μια διαδικασία που έγινε σε όλους τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Πέλλα. Μέχρι και αυτό το χρησιμοποίησαν, γιατί ήταν το μοναδικό που μπορούσαν! Μια ανύπαρκτη δημοτική αρχή που υπερασπίζεται τελικά…το μηδέν!»

Στο τελικό του μήνυμα ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε:
«Την Κυριακή συγκρούονται δύο νοοτροπίες, δύο πολιτικές, δύο απόψεις για την αυτοδιοίκηση. Κρίνονται συμπεριφορές, άνθρωποι προγράμματα. Η πρώτη Κυριακή η διαδικασία ήταν πιο προσωπική. Τη δεύτερη Κυριακή τους καλούμε να ψηφίσουν με βάση το τι πρέπει να γίνει στον Δήμο Πέλλας τα επόμενα χρόνια, με βάση τις ανάγκες στα χωριά μας και στην πόλη, με βάση τη λογική και την καρδιά τους. Ζητούμε να εμπιστευτούν τα επόμενα 5 πολύ σημαντικά χρόνια σε μας, σε μία δημοτική αρχή που έχει την εμπειρία, άποψη, θέληση και κυρίως ανθρώπους να χειριστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διαφάνεια τα επόμενα χρόνια».