Σελίδες

About

29 Μαΐου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ για ΖΗΜΙΕΣ σε ΚΕΡΑΣΙΑ-ΡΟΔΑΚΙΝΑ & ΒΑΜΒΑΚΙ στην ΠΕΛΛΑ‏


article thumbnailΠρος τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες της Πέλλας (κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κλπ.) από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Συνέπεια των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπάρχει στις δενδροφυτείες το φαινόμενο της ακαρπίας καθώς και καρπόπτωση.
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο - πέρα για πέρα - εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν από τις 15 Μαϊου.

Ειδικότερα οι κερασοπαραγωγοί των χωριών της Έδεσσας, που η συγκεκριμένη παραγωγή αποτελεί τη βάση της αγροτικής παραγωγής τους, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά της Π.Ε. Πέλλας, έχουν τεράστιες απώλειες παραγωγής από ακαρπία και υποβάθμιση της πρώιμης παραγωγής.
Επίσης υπάρχουν σημαντικές ζημιές και ανάγκη επανασποράς σε βαμβακοφυτείες του κάμπου από την ίδια αιτία.
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στις δενδροκαλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ.