Σελίδες

About

18 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Μία ανάσα από τη μεγάλη αποκάλυψη


Αμφίπολη: Μία ανάσα από τη μεγάλη αποκάλυψη-Ξεκινούν οι ανασκαφές Βήμα προς βήμα, λεπτό προς λεπτό οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να βρεθούν πιο κοντά στη λύση του γρίφου του μεγάλου θολωτού τάφου
Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που φέρεται να κρύβει το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη, έναν γρίφο… που έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινούν εκ νέου οι ανασκαφές στο λόφο Καστά, με τους αρχαιολόγους να βρίσκονται, όπως εκτιμάται, μπροστά σε μία εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη.
Ίσως και του τάφου της συζύγου και γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό - εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη μέσα υψηλής τεχνολογίας για να διεισδύσουν στο χώρο.
Στο σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.
Κρατώντας και ο ίδιος «σιγή ιχθύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».
«Ότι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.
Πλήθος τουριστών στην Αμφίπολη
Εν τω μεταξύ το περασμένο τριήμερο πλήθος τουριστών επισκέφθηκε τη Μεσολακιά, καθώς η αγωνία για το μυστικό που κρύβουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη κορυφώνεται.
Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο και συνάμα από τα βλέμματα των επισκεπτών.