Σελίδες

About

26 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων ο τέταρτος θάλαμος

Οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν φτάνοντας σε ένα κομβικό σημείο

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η είσοδος στο μυστηριώδη τέταρτο θάλαμο, κυρίως ως προς το ποιος είναι ο ρόλος του. Νέα σενάρια κάνουν λόγο για έναν ενδιάμεσο κατηφορικό χώρο. Η είσοδος δεν είναι ευδιάκριτη, όχι επισήμως τουλάχιστον, καθώς η μικρή οπή ανάμεσα στον τρίτο και τέταρτο θάλαμο δε δείχνει να αποτελεί την κύρια είσοδο του θαλάμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η γ.γ. του υπουργείου, κ.Μενδώνη, μετά τον τρίτο θάλαμο υπάρχει καθοδική πορεία.
Οι κατασκευαστές έχουν κάνει τα πάντα για να κρατήσουν μακριά τους επίδοξους τυμβωρύχους, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες.  Οι μέχρι τώρα έρευνες των γεωλόγων έχουν δώσει ενδείξεις ότι εντός του περιβόλου, που αγγίζει το μισό χιλιόμετρο, περιλαμβάνονται περισσότερα από ένα κτίσματα. Από εκεί και πέρα είναι απορίας άξιον αν η πύλη οδηγεί σε ένα κτίσμα ή σε έναν διάδρομο που καταλήγει σε περισσότερα.
Δουλεύουν μπροστά από τις Καρυάτιδες - Νέο σχέδιο
2149521

Όπως επεσήμαινε η κα. Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας με δημοσιογράφους στη Μεσολακκιά, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ελαφρύνουν όλο τον λόφο στην κορυφή από το βάρος των χωμάτων που έχει και από τις παλιές ανασκαφές. "Δεν έχουμε μπει στον τρίτο θάλαμο. Κάνουμε ισόρροπες αποχωματώσεις από τους υπόλοιπους θαλάμους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μπροστά από τις Καρυάτιδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σκέψη των αρχαιολόγων για την επικείμενη είσοδο στον τρίτο θάλαμο είναι να εισέλθουν σε αυτόν «κατεβαίνοντας» κάτω από τις Καρυάτιδες, για να μην καταστρέψουν τα αγάλματα. Η διεπιστημονική ομάδα θα επιχειρήσει να σκάψει για να εισέλθει από την πόρτα που υπάρχει κάτω από τις Καρυάτιδες, δεδομένου του ότι αυτό το θύρωμα είναι θαμμένο στο έδαφος.
Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί η ομάδα μέσα στο τρίτο θάλαμο, ώστε να καταφέρει να λύσει το αίνιγμα του τέταρτου θυρώματος, έτσι ώστε να δουν αν όντως υπάρχουν σκαλοπάτια.
Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι το φάρδος του θυρώματος που ενδεχομένως να οδηγεί στον τέταρτο θάλαμο είναι 96 εκατοστά, δηλαδή όσο μια στενή πόρτα. «Το θύρωμα που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στον τέταρτο θάλαμο φαίνεται να είναι πιο κοντό, πιο χαμηλό από τα άλλα».