Σελίδες

About

23 Δεκεμβρίου 2014

«Ο αγροτικός μας τομέας, εφαλτήριο στο άλμα εξόδου από την κρίση»

* Και ντοκουμέντα δέσμευσης από την Κομισιόν για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδακίνων –νεκταρινιών
* Από το 2015 μέσω της Νέας ΚΑΠ παρέχεται στρεμματική ενίσχυση στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ.

Μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες, εκπροσώπους φορέων αλλά και κόσμο γενικότερα, είχε η πρόσκληση στην ημερίδα που οργάνωσε την Κυριακή 21/12 το μεσημέρι στα Γιαννιτσά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «η ύπαιθρος στο προσκήνιο, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια Γεωργία που θέλουμε και μπορούμε».
Ο Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ανέλυσε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ αλλά και του Καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, διατυπώνοντας παράλληλα την πεποίθηση, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα εξόδου από την κρίση και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια δυναμική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Όπως είπε, αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός μαραθωνίου συνεχών συνεργασιών με δεκάδες οργανώσεις και φορείς από ολόκληρη την Ελλάδα, για να συγκεραστούν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν δυναμικές δράσεις και ρεαλιστικά μέτρα για την θωράκιση και προστασία του σημαντικότερου πρωτογενούς τομέα της χώρας μας: του αγροτοκτηνοτροφικού. Ανάμεσά τους:
• Ο διαχωρισμός της Ελλάδας σε τρεις περιφέρειες, α) στους βοσκότοπους όπου δώσαμε το 25% των κονδυλίων από τον Εθνικό Φάκελο ή 440 εκ ευρώ ετησίως, β) στις αροτριαίες καλλιέργειες με 47% ή 800 εκ ευρώ ετησίως και γ) στις δενδρώδεις καλλιέργειες με 28%, ή 500 εκ ευρώ ετησίως.
* Η οριστική λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και το τέλος της αιμορραγίας από τα κοινοτικά πρόστιμα.
· Η ουσιαστική στήριξη τομέων που υστερούσαμε – όπως η κτηνοτροφία.
• Η για πρώτη φορά παροχή στρεμματικής ενίσχυσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ.