Σελίδες

About

21 Ιουνίου 2015

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

Την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπει για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή...



Σύμφωνα με τις διατάξεις του από τα τεκμήρια διαβίωσης απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια ή μερίσματα, οι περιστασιακά απασχολούμενοι (άνεργοι και φοιτητές), αλλά και οι κάτοικοι εξωτερικού ανεξάρτητα από το αν αποκτούν ή όχι εισόδημα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:


- Κάτοικοι εξωτερικού: Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού ανεξάρτητα αν αποκτούν ή όχι εισόδημα στην Ελλάδα.

- Φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια: Το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ για φορολογούμενους που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων και όχι με συντελεστή 26% επιπλέον προκαταβολή επομένου έτους.


- Περιστασιακά απασχολούμενοι.Σύμφωνα με την νέα τροποποιημένη ρύθμιση -που ισχύει για τις δηλώσεις του 2014- οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 6.000 ευρώ (και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ) οι οποίοι δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος ή δεν ασκούν αγροτική δραστηριότητα, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τα εισοδήματά τους.


Από τη ρύθμιση εξαιρούνται εισοδήματα που προέρχονται από κεφάλαιο ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα ξεπερνούν το ποσό των 6.000 οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα φορολογούνται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου, θα εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, εφόσον το εισόδημα τους είναι εντός των συγκεκριμένων ορίων.


Αγρότες. Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς συγγενείς.