Σελίδες

About

03 Αυγούστου 2015

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Ποιοι θα πληρώσουν έως και 40% μειωμένο ΕΝΦΙΑ


Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε αναδιανομή βαρών...
στον ΕΝΦΙΑ από τη φετινή χρονιά – Θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες ακίνητης αξίας άνω των 300.000 ευρώ.


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» ο ΕΝΦΙΑ, με την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές να έχουν συμφωνήσει πως τα επόμενα δυο χρόνια δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στο στόχο των εσόδων από το φόρο στα ακίνητα, ο οποίος θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.


Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο της αναπροσαρμογής των βαρών με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα. Έτσι, εξετάζεται η δυνατότητα να έρθουν αλλαγές που θα φέρουν μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το «μεγάλης» όλα δείχνουν πως καθορίζεται στα 300.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται.

Έως και το 40% αναμένεται να φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις για τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας.

Σημαντικές θα είναι οι μειώσεις και στο επίπεδο των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%.

Σε 6 έως 7 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016.