Σελίδες

About

06 Αυγούστου 2015

Γιάννης Σηφάκης : Η κυβέρνηση αγωνίζεται να προστατεύσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τους νέους αγρότες καθώς και τους κτηνοτρόφους

Η χθεσινή συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέδειξε την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία των , κατά κύριο επάγγελμα, αγροτών, των νέων αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Πρώτη φορά αποκτά περιεχόμενο η έννοια «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότης και από τα πιο επίσημα χείλη αναδεικνύεται η ανάγκη προστασίας του. Το ίδιο και η ανάγκη ουσιαστικής επιπλέον προστασίας των νέων αγροτών για να μείνουν στον τόπο τους και να διεκδικήσουν την ζωή τους.

Τέθηκαν οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση για το φορολογικό των αγροτών ( 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 30% μείωση για τους νέους αγρότες) και υπήρξε δέσμευση και για συνέχιση της προσπάθειας αυτής και μετά την ολοκλήρωσης της συμφωνίας.
Ακόμη ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις και σχεδιασμοί για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με την αξιοποίηση και του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2016-2020 ύψους 6 δις ευρώ με συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.
Ψηφίζεται ο νέος Νόμος για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών , με βάση τον οποίο οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε τον νέο συνεργατισμό και στην Πέλλα. Στοιχείο απόλυτα απαραίτητο για να μπορέσει ο αγρότης της Πέλλας να αξιοποιήσει και προς όφελος του την δυναμική των προϊόντων της Πέλλας, την ποιότητα τους, τον εξαγωγικό προσανατολισμό που υπάρχει και την θέση που κατέχουν τα μεταποιημένα προϊόντα της Πέλλας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Θα αποδίδονται άμεσα (με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας) ενισχύσεις ύψους 2,4 δις ευρώ τον χρόνο.
Θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των καρτέλ και άλλα μέτρα για να εξορθολογιστούν οι τιμές παραγωγού, να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές και να ελεγχθούν οι τιμές καταναλωτή.
Θα αντιμετωπιστεί η παραμέληση της κτηνοτροφίας και θα λυθεί το θέμα των βοσκοτόπων.